Šéf najvyššieho súdu neudelí odmeny. Vysvetlil, prečo

TA3 SITA
9.11.2020 14:20

Predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta sa rozhodol neudeliť odmeny sudcom tohto súdu. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa súdu Alexandra Važanová.

Šéf najvyššieho súdu neudelí odmeny. Vysvetlil, prečo
SITA/Marko Erd (ilu)

„Vraciam sa tak k myšlienke, s ktorou som pracoval už ako začínajúci sudca, a teda, ak by som konal inak, išiel by som proti svojmu presvedčeniu. Tento krok je podľa môjho názoru nevyhnutný aj s ohľadom na súčasnú, nielen ekonomicky zložitú, celospoločenskú situáciu,“ uviedol Šikuta.

Predseda najvyššieho súdu v tejto súvislosti pripomenul časy, keď sa „odmeňovali vyvolení a trestali nepohodlní“. „To všetko v nás, ale aj vo verejnosti zanechalo pocit, že odmeny boli nástrojom vnútornej korupcie a elitárstva. Otvorene sa priznávam, že moje rozhodnutie umocnila aj aktuálna situácia v justícii, keď sú sudcovia aj Najvyššieho súdu SR obvinení zo závažných trestných činov, bolo by však chybou, ak by sa neudelenie odmien vnímalo ako trest za týchto kolegov,“ skonštatoval.

Šikuta zároveň zdôraznil, že verí, že v súdnictve, ako aj na NS SR, je väčšina morálne pevných sudcov s hlbokým etickým ukotvením. „A práve z tohto môjho presvedčenia dúfam v pochopenie tohto rozhodnutia,“ dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok