Zhodnotili druhé kolo testovania. Vznikli ďalšie odberné miesta

TA3
9.11.2020 14:33

Premiér Igor Matovič a ministri Jaroslav Naď, Marek Krajčí a Roman Mikulec zhodnotili druhé kolo plošného testovania národa. Otestovali počas neho vyše dva milióny ľudí. Pozitívne testy malo 0,66 percenta z nich. Záujem bol v okresoch vyšší ako v prvom kole, podiel infikovaných nižší.

"Boli to neľahké tri víkendy," uviedol minister obrany Naď a informoval o výsledkoch druhého kola plošného testovania. Pretestovali počas neho 2 044 855 ľudí. Pozitívne testy malo 13 509 z nich, čo predstavuje 0,66 percenta zo zúčastnených. Pokles v podiele pozitívnych prípadov podľa Naďa jasne preukazuje opodstatnenosť testovania.

Súhlasí s ním aj premiér Matovič, podľa ktorého podiel pozitívnych prípadov v 45 vybraných okresov klesol z 1,47 percenta (prvé kolo) na 0,62 percenta (druhé kolo). Podľa Matoviča sme plošnými testovaniami "ochránili tisícky životov".

Obrovský záujem o testovanie bol podľa Mikulca aj v zelených regiónoch, kde testovanie povinné nebolo. Na 25 miestach preto spúšťajú antigénové testovanie, ktoré budú mať na starosti hasiči. Odberné miesta budú prevažne na hasičských staniciach okresných riaditeľstiev HaZZ, odbery budú vykonávať hasičskí záchranári, ktorí majú s testovaním bohaté skúsenosti. Odbery budú realizovať až do odvolanie od dvanástej hodiny naobed do ôsmej večer.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok