Otravu potvrdili u prvých Slovákov, alkohol z Česka nezakážeme

TA3, SITA
17.9.2012 09:41

Štyri prípady otravy metylalkoholom potvrdili laboratórne výsledky u ľudí, ktorých v nedeľu vyšetrovali v prešovskej nemocnici s podozrením, že na súkromnej oslave vypili pančovaný alkohol. Ministerstvo pôdohospodárstva však zatiaľ nechce alkohol od našich západných susedov zakazovať.

Česká slivovica z internetu

Vyšetrenie a odbery krvi podstúpilo na klinike infektológie celkom desať účastníkom oslavy, v šiestich prípadoch bol výsledok na prítomnosť jedovatého metylalkoholu negatívny. Hospitalizovali osem ľudí, dvaja nemocničnú starostlivosť odmietli a podpísali reverz. Agentúru SITA o tom informoval Pavol Gazdič, námestník LPS pre nechirurgické odbory Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove. Medzi prijatými pacientmi sú aj dve ženy.

Pozitívne výsledky sa zistili u štyroch mužov vo veku 40 až 60 rokov. Podľa Gazdiča stav hospitalizovaných ľudí nebol v čase prijatia dramatický. Nikto z nich neprišiel o zrak, večer boli všetci stabilizovaní a ich zdravotný stav sa do rána neskomplikoval. Dnes ráno pacientom opäť odobrali vzorky na kontrolné vyšetrenia, ktoré poslali do košického laboratória. Výsledky by mali byť známe okolo obeda. V priebehu dňa bude pokračovať liečba. Námestník Gazdič odmietol informovať, odkiaľ pacienti pochádzajú.

Súkromná hostina sa konala v piatok v reštaurácii v Kapušanoch pri Prešove, objednávateľ priestorov bol Prešovčan. Podľa krajského policajného hovorcu Daniela Džobanika sa na oslavách podával aj tvrdý alkohol, ktorý si rodina kúpila z Českej republiky cez internet. Na podozrivú zásielku ich upozornili českí kolegovia v sobotu krátko pred polnocou.

Polícia kontaktovala muža, ktorý zásielku vybavoval a z dôvodu podozrenia, že mohlo ísť o problematický alkohol, vyhľadala účastníkov osláv a odporučila im lekárske vyšetrenie. Na súkromnej oslave sa malo zúčastniť viac ľudí, pravdepodobne všetci tento nebezpečný alkohol nepili. Polícia už metylalkohol v podozrivom nápoji potvrdila.

Dovoz alkoholu z ČR zatiaľ nezakážu

Ministerstvo pôdohospodárstva nevydá zatiaľ zákaz dovozu alkoholu z Českej republiky. Povedala to hovorkyňa ministerstva Magda Tóth Želeňáková.

Minister Ľubomír Jahnátek sa podľa Želeňákovej spojil z českým kolegom Petrom Bendlom a požiadal ho, aby kontroly domácich páleníc boli mimoriadne dôkladné.

Za otravami môžu byť nemrznúce zmesi

Českí vyšetrovatelia preverujú možnosť, že otravy metylalkoholom spôsobila nemrznúca kvapalina zo susedného Poľska. Denníku Lidové noviny to potvrdil šéf špeciálneho policajného tímu Metyl Václav Kučera. "Jedným z variantov je aj toto," vyhlásil.

V Čechách na otravu metylalkoholom za posledných desať dní zomrelo najmenej 21 ľudí. Poslednou obeťou je žena z Českého Tešína, ktorá zomrela v nedeľu večer v nemocnici v Ostrave. Vláda na situáciu reagovala zákazom predaja viac než 20-percentného alkoholu v celej republike.

Metanol je trikrát lacnejší než etylalkohol a výrobcovia ho preto pridávajú do nemrznúcich zmesí do ostrekovačov v automobiloch. V roku 2010 jeho používanie na tieto účely povolila Európska únia. Niektorí predajcovia autokozmetiky v Poľsku však často neuvádzajú, že produkt obsahuje namiesto etanolu nebezpečný metanol. Nelegálni výrobcovia alkoholu dokážu zmes do ostrekovačov "vyčistiť" a získať z nej lieh, netušia však, že môže ísť aj o jedovatý metylalkohol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok