V rukách NAKA skončili bývalé policajné špičky. Politici reagujú

TA3 TASR
5.11.2020 11:41

Na zásah Národnej kriminálnej agentúry s názvom Očistec, pri ktorej zadržala bývalých vysokopostavených policajných funkcionárov, vrátane Tibora Gašpara a Petra Hraška, reagovali už aj viacerí politici.

OĽANO: Rozkrýva sa zhnité prostredie

Odpolitizovaním polície sa čoraz viac rozkrýva zhnité prostredie skorumpovaného systému "našich ľudí". Vyhlásilo to koaličné hnutie OĽANO v reakcii na zásah NAKA u bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara i ďalších bývalých policajných funkcionárov a následné vznesenie obvinení. Hnutie dodalo, že polícii rozviazalo ruky a drží jej palce.

"Za všetko hovorí dávnejší výrok exministra vnútra Roberta Kaliňáka, podľa ktorého bol zadržaný Tibor Gašpar 'najlepším policajným prezidentom v histórii'. Dlhodobo pritom investigatívni novinári, ako aj predstavitelia nášho hnutia vytrvalo upozorňovali na závažné podozrenia a morálne zlyhania zadržaných osôb," uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia.

"Dnešné predvedenie bývalých vysokých policajných funkcionárov v putách na výsluchy je vážnym signálom o relevantnosti dlho medializovaných podozrení. Pri plnom rešpekte k prezumpcii neviny sa dá povedať, že spravodlivosť na Slovensku zjavne prechádza očistným procesom, lebo nikto už nie je nedotknuteľný. Rovnosť pred zákonom je podstatnou súčasťou právneho štátu, akým je aj Slovenská republika," uviedla v reakcii prezidentka Zuzana Čaputová. Vyjadrenie zaslal jej hovorca Martin Strižinec.

Krajniak: Končí sa falošná rozprávka

Exponenti vlády Smeru-SD postupne končia v rukách polície, a tým sa končí aj falošná rozprávka o sociálnych istotách. Na sociálnej sieti to v reakcii na policajnú akciu Očistec uviedol minister práce a podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak.

"Sociálne istoty boli, ale nie pre ľudí, iba pre nich," napísal Krajniak o ére "našich ľudí". "Našťastie sme to zmenili," vyhlásil v súvislosti s dianím v posledných mesiacoch, ktoré mu potvrdzujú, že "božie mlyny" stále melú. "U koho sa to končí?" pýta sa zároveň člen súčasnej vlády.

V SaS veria, že očista bude pokračovať

Zadržanie viacerých bývalých policajných funkcionárov znamená nevyhnutnosť obrátiť pozornosť na expremiéra Roberta Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka. V reakcii to uviedla strana SaS. Tvrdí, že Fico a Kaliňák roky kryli mafiánske praktiky a za ich vládnutia prerástol organizovaný zločin do súdnictva cez prokuratúru až na najvyššie posty v polícii.

"Tibor Gašpar v putách je symbolom, v akom stave bola naša spoločnosť za vlády Smeru-SD, pretože ľudia ako Gašpar mali obrovskú moc," reagoval poslanec národnej rady za SaS Alojz Baránik. Verím, že očista polície a justície bude pokračovať. Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová tvrdí, že Gašpar zasahoval aj do vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a na jeho príkaz neboli informovaní viceprezidenti polície o tom, čo sa našlo na mieste činu. "Som úprimne zvedavá, ako začne spievať v base o tom, koho všetkého kryl a aké mafiánske praktiky tu robili s predstaviteľmi Smeru-SD. A možno sa dočkáme, že prídu aj pre Roberta Fica," poznamenala.

Podpredseda NR SR Milan Laurenčík podotkol, že "maslo na hlave" majú aj ľudia okolo expremiéra Petra Pellegriniho a exministerky vnútra Denisy Sakovej, pričom by mali veľa vecí vysvetliť. Zadržaní bývalí policajní funkcionári podľa Laurenčíka "kryli špinavosti smerákov a nezmení to ani fakt, že sa niektorí z nich presunuli do inej strany a pod iný názov".

Šeliga hovorí o politickom krytí

Podpredseda NR SR Juraj Šeliga vyzval expremiéra Roberta Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka, aby sa priznali k politickému krytiu bývalých policajných funkcionárov Tibora Gašpara a Róberta Krajmera. Uviedol to na tlačovej konferencii s tým, že priznanie sa v zmysle trestného zákona berie ako poľahčujúca okolnosť.

"Títo ľudia(Fico a Kaliňák, poznámka) sú tí, ktorí politicky dosadili pána Gašpara za šéfa polície. Toto si treba opakovať, aby bolo jasné, kto môže za rozklad právneho štátu, za to, že mafia na Slovensku ovládla políciu, prokuratúru a súdy," skonštatoval s tým, že nesú plnú politickú zodpovednosť. Myslí si, že časom sa ukáže, že nesú aj trestnoprávnu zodpovednosť. Očakáva, že sa Fico a Kaliňák vyjadria. "Priznajte sa, choďte vypovedať, je to poľahčujúca okolnosť," adresoval im. Poznamenal, že nikto nie je taký hlúpy, aby si myslel, že sa všetko dialo bez politického krytia.

NAKA zadržala pri štvrtkovej akcii s názvom Očistec viacero osôb. Zasahovala u bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, u exriaditeľa NAKA Petra Hraška, bývalého vysokopostaveného policajného funkcionára Bernarda Slobodníka. Zadržať mali aj exšéfa protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera a ďalších. Vyšetrovateľ vzniesol voči zadržaným obvinenie pre viaceré trestné činy.

Do budúcna hovorí o potrebe systémových zmien na prokuratúre, výbere nového generálneho aj špeciálneho prokurátora. Nový policajný prezident musí byť podľa neho taký, o ktorom nebudú pochybnosti. Riešenie vidí aj v odmeňovaní čestných policajtov a potrestaní tých, ktorí sa spreneveria svojmu povolaniu. Zdôraznil úlohu nezávislej policajnej inšpekcie.

Predsedníčka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová rovnako hovorí o potrebe systematických zmien. Na sociálnej sieti doplnila, že štvrtková akcia polície posilňuje podozrenia, že systém na najvyšších miestach v polícii roky fungoval tak, aby pomáhal a chránil vyvolené skupiny a "našich ľudí".

NAKA zadržala pri štvrtkovej akcii s názvom Očistec viacero osôb. Zasahovala u bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, u exriaditeľa NAKA Petra Hraška, bývalého vysokopostaveného policajného funkcionára Bernarda Slobodníka. Zadržať mali aj exšéfa protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera a ďalších. Vyšetrovateľ vzniesol voči zadržaným obvinenie pre viaceré trestné činy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok