Akt zmierenia? Prezidentka a premiér spolu hovorili o testoch

TA3 TASR SITA
4.11.2020 10:30

Prezidentka Zuzana Čaputová sa stretla s premiérom Igorom Matovičom a obaja vystúpili na spoločnej tlačovej konferencii, na ktorej hovorili o testovaní. Napriek tomu, že vzťah medzi nimi nebol v posledných dňoch ideálny, obaja si uvedomujú, nutnosť spolupracovať v prospech krajiny. "Sme rôzne osobnosti," priznala prezidentka. Podľa premiéra je ich vzťah "konštruktívny".

Oceňuje možnosť bezplatného testovania

Prezidentka vyhlásila, že podporuje zavedenie testovania na koronavírus na slovenských hraniciach. Ako dodala, oceňuje aj pravidelné testovanie antigénovými testami v domovoch sociálnych služieb či testovanie zdravotníckych pracovníkov. „Je veľmi dôležité, aby sme mali pod kontrolou aj to, kto do našej krajiny vstupuje,“ uviedla Čaputová. 

Víta tiež možnosť bezplatného testovania v okresných mestách. Pozitívne vníma aj to, že druhé kolo testovania sa uskutoční iba v najzasiahnutejších okresoch. Na stretnutí požiadala premiéra, aby sa zvýšená pozornosť venovala nemocniciam.
Hlava štátu verí, že druhé kolo testovania sa zrealizuje dobre s dostatočným počtom zdravotníkov, dobrovoľníkov a zvládnu ho ozbrojené sily aj samosprávy.

Budú sa stretávať častejšie

Premiér uviedol, že nás "objektívne čaká ťažký polrok" a je dobré, že okrem lockdownu máme aj inú možnosť a to plošné testovania. Podľa jeho informácií môžeme v SR čakať prvé dávky vakcíny v menších množstvách najskôr v januári. S hlavou štátu sa chce na túto tému stretávať podstatne častejšie. 

Na druhé kolo testovania antigénovými testami bude vraj dosť zdravotníkov. "Nebojíme sa, že by sme mali nedostatok zdravotníckeho personálu, ktorí by prišli pomôcť na druhé kolo testovania," komentoval predseda vlády s tým, že pomoc v prvom kole počas uplynulého víkendu poskytlo okolo 15.000 zdravotníkov. Zdôvodnil to tým, že v druhom kole testovania bude o 40 percent menej odberových tímov, a teda aj o 40 percent menší tlak na zabezpečenie zdravotníckeho personálu.

Uviedol, že už počas prvého kola testovania mali na konci "pretlak" síl. "Tak, ako nám v piatok ráno ešte chýbalo 40 percent odberových tímov nevybavených zdravotníckym personálom, tak v sobotu sme mali pretlak 20 až 30 percent ľudí navyše, ktorých sme už nemali kam umiestniť do odberových tímov," povedal.
Podľa premiéra sa celoplošného testovania zúčastnilo asi 95 percent ľudí, ktorí na ňom boli očakávaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok