Do Snemovne ide aj podporovateľka konšpiračnej teórie QAnon

TA3 TASR
4.11.2020 09:12

Podporovateľka hnutia konšpiračných teórií QAnon, Marjorie Taylorová Greeneová, získala vo voľbách kreslo v americkej Snemovni reprezentantov.

Do Snemovne ide aj podporovateľka konšpiračnej teórie QAnon
SITA/AP

George Soros i boj Donalda Trumpa

Greeneová, republikánka a podnikateľka, hladko zvíťazila v kongresovom volebnom obvode na severozápade štátu Georgia po tom, čo jej demokratický súper z osobných dôvodov odstúpil z volieb. "Veľké víťazstvo! Ďakujem vám, ľudia na severozápade Georgie, že ste si ma vybrali na boj vo Washingtone D.C.!" napísala na Twitteri.

Greeneová otvorene podporuje hnutie QAnon, ktorého zástancovia majú krajne pravicové názory a mylne tvrdia, že americký prezident Donald Trump bojuje proti svetovej elite pedofilných satanistov, riadiacich sieť obchodníkov s deťmi. Budúca zákonodarkyňa v dolnej komore amerického Kongresu často zverejňovala v sociálnych médiách nepravdivé tvrdenia vrátane toho, že George Soros, ktorý prežil holokaust, kolaboroval s nacistami.

Kandidatúra vyvolala aj zdesenie

Greeneovej kandidovanie na kreslo v Snemovni reprezentantov najprv vyvolalo zdesenie dokonca aj u niektorých republikánov, ale Trump ju označil za "budúcu republikánsku hviezdu". QAnon do veľkej miery existovalo len ako okrajové on-line hnutie, potom však získalo na sile. Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie ho označil za možnú domácu teroristickú hrozbu.

Americkí voliči v utorok volili prezidenta a vyberali medzi dvoma hlavnými súpermi Trumpom a demokratickým kandidátom Joeom Bidenom - volili však aj 35 zástupcov do Senátu, celú Snemovňu reprezentantov, viacerých guvernérov štátov, početných predstaviteľov štátnych a miestnych úradov a rozhodovali aj v celej škále referend o rôznych záležitostiach od daňovej politiky až po zákony o drogách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok