EK: Rusko musí dodržiavať pravidlá vnútorného trhu EÚ

TASR
16.9.2012 14:39

Rusko musí dodržiavať pravidlá vnútorného trhu Európskej únie (EÚ) a musí prestať ponúkať jednotlivým členským štátom výrazne odlišné ceny," vyhlásil v piatok (14. 9.) komisár EÚ pre energetiku Günther Oettinger.

EK: Rusko musí dodržiavať pravidlá vnútorného trhu EÚ
SITA

Oettingerove slová sú zatiaľ posledným ťahom v spore o ceny plynu medzi Ruskom a EÚ, ktorý sa stále viac politizuje. Kremeľ v utorok (11. 9.) odpovedal na vyšetrovanie Gazpromu Európskou komisiou (EK) tým, že zakázal domácim strategickým podnikom, ako je napríklad plynárenský koncern Gazprom, poskytovať informácie zahraničným regulačným úradom bez súhlasu vlády. A vláda nesmie podľa dekrétu prezidenta Vladimira Putina "povoliť takéto aktivity, ak môžu poškodiť hospodárske záujmy Ruskej federácie".

"Ruskí partneri musia akceptovať pravidlá Európskej únie," odpovedal Oettinger na konferencii venovanej energetike v litovskom hlavnom meste Vilnius na to, čo si myslí o Putinovom dekréte. "Všetci vývozcovia plynu, či sú z Ruska, Nórska, Alžírska alebo Kataru, ich musia dodržiavať."

"Rusko pozná naše pravidlá, ale ich neakceptuje. Požadujeme rovnaké a férové konkurenčné podmienky pre všetkých." Zdôraznil, že nie je možné, aby niektoré členské krajiny platili za plyn až o 30 % menej než iné. Oettinger zároveň uviedol, že únia musí posilniť spoločnú zahraničnú energetickú politiku.
Putin podľa Oettingera veľmi dobre vie, že Rusko musí dodržiavať pravidlá EÚ, keďže jej vnútorný trh s 500 miliónmi spotrebiteľov je najväčším odbytišťom Gazpromu. Únia pokrýva vyše štvrtinu spotreby plynom z Ruska. Gazprom je však ešte viac závislý od Európy, keďže tu sa predáva až 80 % jeho plynu.

Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok