Vírus si vyžiadal viac obetí, v SR pribudli tisícky infikovaných

TA3 TASR SITA ČTK
4.11.2020 10:05

Na Slovensku pribudlo 3216 nových prípadov nákazy a až 26 nových obetí koronavírusu. Počas nasledujúceho víkendu sa bude v niektorých okresoch SR konať druhé kolo plošného testovania. Zmeny budú v súvislosti s pandémiou aj na hraniciach. Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Udalosti okolo koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Vírus si vyžiadal viac obetí, v SR pribudli tisícky infikovaných
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:40 Domácu izoláciu si vyskúša aj minister obrany. "Tak už prišiel čas aj na mňa. Vzhľadom k môjmu priamemu kontaktu s pozitívne testovanou osobou ostávam v domácej karanténe," napísal Jaroslav Naď na sociálnej sieti.

23:10 Šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas ide opäť do domácej karantény, keďže bol v kontakte s osobou, ktorá mala pozitívny výsledok testu na koronavírus. Maas bude v samoizolácii z preventívnych dôvodov. Jeho prvotný test - po stretnutí s nakazeným - bol však negatívny, spresnil hovorca. Šéf nemeckej diplomacie sa v karanténe ocitol už v septembri po tom, ako sa nákaza novým druhom koronavírusu potvrdila u jedného z jeho ochrankárov.

22:40 V Poľsku bude vzhľadom na epidemiologickú situáciu v nemocniciach pomáhať aj 2000 vojakov. Vojaci budú v 600 nemocniciach pomáhať najmä s administratívou, vrátane registrácie voľných lôžok pre pacientov s COVID-19.

O pomoc armády žiadal minister zdravotníctva Adam Niedzielski. Povedal pritom, že o asistenciu vojakov v mnohých prípadoch požiadali samotné nemocnice. "Ťažko sa im hľadá personál, ktorý by vypĺňal údaje (o voľných lôžkach) a nechceme, aby túto prácu vykonávali ľudia, ktorí by sa mohli starať o pacientov," povedal šéf poľského zdravotníctva.

21:50 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

21:15 Liptovská nemocnica s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláši eviduje 38 zamestnancov, ktorí mali pozitívny test na nový koronavírus. Päť z nich je v karanténe, uviedla projektová manažérka nemocnice Zuzana Marcineková s tým, že aktuálna situácia je v celej nemocnici veľmi vážna najmä z dôvodu nedostatku zdravotníkov.

„Kritická situácia začína byť v povolaní sestra, pričom na niektorých oddeleniach pracujeme na hranici svojich možností,“ konkretizovala projektová manažérka nemocnice.

21:10 Švajčiarsko nepristúpi na budúci rok k zvyšovaniu daní, aby tak vykompenzovalo výdavky spojené s opatreniami na podporu ekonomiky poškodenej pandémiou. Povedal to švajčiarsky minister financií Ueli Maurer. Vláda bude namiesto toho pokračovať v prísnej kontrole výdavkov.

"Zvýšenie daní by nebol správny krok. Potrebujeme mať priestor na nadýchnutie sa," povedal Maurer na tlačovej konferencii. Ako dodal, vláda skôr musí naďalej dodržiavať prísnu disciplínu, čo sa týka výdavkov.

Dánska polícia odhadla, že zlikvidovať bude treba 15 až 17 miliónov noriek chovaných na 1080 farmách.

21:00 Dánsko, najväčší producent kožušín z noriek, oznámilo likvidáciu všetkých týchto zvierat, pretože na farmách bola zistená zmutovaná verzia koronavírusu, ktorá sa rozšírila aj medzi ľudí. Táto mutácia "by mohla predstavovať riziko, že budúce (koronavírusové) vakcíny nebudú fungovať tak, ako by mali," uviedla dánska premiérka Mette Frederiksenová na tlačovej konferencii a s tým, že "je potrebné utratiť všetky norky".

20:39 Výsledky testovania v Myjavskom okrese, ktoré predstavila vláda, sa nezhodujú s tými, ktoré majú dané obce. Pri sčítavaní pochybila armáda. Podľa samospráv to iba odzrkadľuje zle nastavený systém. Testovanie by malo fungovať na princípe, aký je aj počas volieb. Do ďalšieho kola testovania sa ale zmeny nechystajú.

20:19 Motocyklový pretekár Valentino Rossi sa stále nezbavil koronavírusu a hrozí, že nebude môcť štartovať ani tento víkend na Veľkej cene Európy v španielskej Valencii. Sedemnásobný majster sveta v kráľovskej kubatúre MotoGP už mal pozitívny test v októbri a musel vynechať VC Aragónska aj VC Teruelu.

20:07 Mimovládne organizácie, ktoré sa zapojili do boja proti novému koronavírusu, dostanú pomoc od ministerstva investícií vo výške 1,1 milióna eur. Výzva, ktorú ministerstvo vyhlásilo v auguste, podporí projekty 49 mimovládnych organizácií. Peniaze dostanú mimovládne organizácie počas novembra a mohli si ich nárokovať na projekty, ktoré robili počas celého roka, informoval v stredu rezort informatizácie.

19:55 Premiér Igor Matovič a jeho vláda svojím rozhodnutím týkajúcim sa druhého kola testovania na COVID-19 trestajú viaceré okresy hraničiace s okresom Dunajská Streda vrátane obyvateľov tohto okresu. Vo svojom stanovisku to uvádza predseda mimoparlamentnej strany Most-Híd László Sólymos.

Poukazuje na to, že hranicu pre druhé kolo testovania znížil premiér z odporúčaných 1,5 percenta na 0,7 percenta. "Z toho dôvodu sa testovanie okrem naozaj červených severných okresov musí zopakovať aj v okrese Dunajská Streda," poznamenal Sólymos s tým, že do dlhých radov na testovanie sa budú musieť postaviť aj obyvatelia hraničiacich okresov.

19:40 Samospráva maďarského hlavného mesta spustí vlastný intenzívny program testovania na prítomnosť nového druhu koronavírusu, v rámci ktorého zdarma otestujú budapeštianskych pedagógov a zamestnancov školstva. Magistrát mesta v nadchádzajúcich dňoch zaobstará 100.000 kusov antigénových testov.

19:30 Dištančné vzdelávanie sa stalo súčasťou života žiakov a študentov. Ministerstvo aj školy sa snažia systém stále zlepšovať. Vyučovanie na diaľku však nikdy nenahradí osobný kontakt detí s učiteľom. Obavy neskrývajú najmä maturanti, mnohí sú v strese a nevedia, čo bude ďalej.

19:19 Do štúdia sme pozvali analytika Ivana Bošňáka. Pozreli sme sa spolu na COVID dáta za uplynulý mesiac a priniesli sme predikciu vývoja nárastu pozitívnych na mesiac november.

19:02 V Českej republike v stredu do 18.00 h pribudlo 7298 prípadov. V spojitosti s COVID-19 zomrelo 4089 ľudí. V stredu ochoreniu zatiaľ podľahlo 83 infikovaných. Za utorok zomrelo 220 ľudí, čo je najvyšší počet úmrtí za deň od začiatku pandémie.

18:45 Vatikán nasleduje opatrenia Talianska a opätovne pre verejnosť uzatvorí vatikánske múzeá a Sixtínsku kaplnku. Rozhodnutie "Svätej stolice" prichádza v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu v Európe, ktorý prenikol už aj za vatikánske múry.

V oficiálnom vyhlásení Vatikánu sa uvádza, že múzeá, ako aj pápežská vila južne od Ríma v Castel Gandolfo a vykopávky pod Bazilikou svätého Petra, ktoré sú zvyčajne prístupné verejnosti, budú zatvorené od štvrtka 5. novembra až do 3. decembra.

18:20 Letiskovým spoločnostiam bude štát do konca budúceho roka čiastočne kompenzovať výpadok ich príjmov počas koronakrízy. Vyplýva to z novely zákona o odplatách a o poskytovaní príspevku v civilnom letectve, ktorú v skrátenom legislatívnom konaní schválil parlament.

Finančná pomoc štátu pre letiskové spoločnosti by mala dosiahnuť vyše 32,1 milióna eur. Financie pôjdu z rozpočtovej kapitoly rezortu na úhradu oprávnených nákladov alebo refundáciu výdavkov v súvislosti s opatreniami, ktoré boli prijaté pre šírenie koronavírusu na Slovensku.

17:49 Nemocnica Poprad má aktuálne 20 zamestnancov, ktorým potvrdili ochorenie COVID-19, ďalší štyria sú pre podozrenie z nákazy v karanténe. Uviedla to hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda s tým, že je tam momentálne hospitalizovaných 29 pacientov s novým koronavírusom.

17:35 Letiskovým spoločnostiam bude štát do konca budúceho roka čiastočne kompenzovať výpadok ich príjmov počas koronakrízy. Vyplýva to z novely zákona o odplatách a o poskytovaní príspevku v civilnom letectve, ktorú v stredu v skrátenom legislatívnom konaní schválil parlament.

Finančná pomoc štátu pre letiskové spoločnosti by mala dosiahnuť vyše 32,1 milióna eur. Financie pôjdu z rozpočtovej kapitoly rezortu na úhradu oprávnených nákladov alebo refundáciu výdavkov v súvislosti s opatreniami, ktoré boli prijaté pre šírenie koronavírusu na Slovensku.

17:02 Poslanci z klubu OĽANO, ktorí boli s premiérom v stredu na spoločnej tlačovej konferencii, zatiaľ do domácej karantény nepôjdu. Predseda klubu Michal Šipoš uviedol, že zatiaľ nemajú vedomosť, že by sa stretli s človekom nakazeným novým koronavírusom.

Ak by sa Covid-19 u premiéra potvrdil, situáciu budú podľa jeho slov riešiť. "Vzhľadom na to, že poslanci nemajú vedomosť o tom, že by boli v kontakte s pozitívnou osobou a ani nejavia žiadne príznaky choroby, v súlade s hygienickými odporúčaniami sa na nich karanténa nevzťahuje," uviedol Šipoš.

16:55 Mesto Banská Bystrica sa po týždni opäť pripravuje na celoplošné testovanie na nový koronavírus. Odberné miesta budú otvorené od 8.00 do 20.00 h a občanom odporúča využiť časový harmonogram podľa priezviska. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková. "Mesto doposiaľ nedisponuje presnými číslami a analytickými údajmi testovaných v Banskej Bystrici z prvého kola celoplošného testovania. Napriek tomu zabezpečuje všetko potrebné, aby sa tento víkend mohlo uskutočniť avizované druhé kolo," dodala hovorkyňa.

16:45 Predseda parlamentu Boris Kollár sa prvýkrát od vážnej dopravnej nehody prihovoril verejnosti. Poďakoval sa lekárom a opísal dôvody, prečo cestoval v čase zákazu vychádzania.

16:20 Ústavný súd SR v stredu pozastavil účinnosť ustanovenia zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktoré sa týka práva na náhradu škody a ušlého zisku. Zároveň prijal návrh prezidentky Zuzany Čaputovej na ďalšie konanie, v ktorom posúdi ústavnosť daného ustanovenia. Informoval o tom predseda ÚS Ivan Fiačan.

15:50 Zotavovanie ekonomiky eurozóny sa zastavilo. Pre druhú vlnu pandémie totiž viaceré vlády opäť sprísňujú karanténne opatrenia. Na tie dopláca najmä odvetvie služieb, ktoré je dominantným pre ekonomiku. To všetko ukázali aktuálne čísla agentúry IHS Markit.

15:27 Zákaz vychádzania potrvá do 14. novembra. Neplatí v čase od 1.00 h do 5.00 h. Obmedzenie pohybu sa nevzťahuje na osoby s negatívnym PCR testom alebo antigénovým testom na ochorenie Covid-19 vykonanom v rámci celoplošného testovania. Rozhodla o tom vláda na stredajšom rokovaní.

15:06 Pandémia ochorenia Covid-19 nepriaznivo ovplyvnila 54 % európskych firiem, pričom zasiahnuté podnikateľské subjekty okrem poklesu príjmov najčastejšie evidovali oneskorenie platieb od zákazníkov a prerušenie dodávateľského reťazca. Vyplýva to z prieskumu poradenskej a poisťovacej spoločnosti Euler Hermes na vzorke 1000 firiem zo 14 krajín.

14:55 Svetová zdravotnícka organizácia upozorňuje na "ďalšie zrýchlenie" šírenia ochorenia Covid-19 v Európe, na ktorú pripadá zhruba polovica nových potvrdených prípadov z celého sveta za minulý týždeň. Európske krajiny tiež podľa správy zverejnenej v utorok zaznamenali 46-percentný nárast úmrtí oproti predchádzajúcemu týždňu. Počet úmrtí síce stúpol aj na americkom kontinente, no tam bol nárast len dvojpercentný.

14:45 Premiér Igor Matovič sa ocitol v domácej karanténe, keďže bol v kontakte s pozitívne testovaným človekom. Informoval o tom na svojom Facebooku s tým, že "pravidlá musia platiť pre každého".

14:38 Dve pobaltské krajiny - Estónsko a Lotyšsko - zaznamenali za posledných 24 hodín najvyšší denný nárast počtu prípadov infekcie od začiatku pandémie. V Estónsku sa počet prípadov nákazy za posledný deň zvýšil o 208 na celkovo 5333. Chorobe Covid-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo v krajine dosiaľ 73 ľudí.

14:30 Počet prípadov nákazy koronavírusom potvrdených v Rakúsku za jeden deň po prvý raz presiahol 6000. Ako vyplýva z oficiálnych údajov zverejnených v stredu, za posledných 24 hodín malo v krajine pozitívne výsledky testov 6211 ľudí. V rovnakom čase stúpol aj počet pacientov hospitalizovaných s touto infekciou v rakúskych nemocniciach, a to z 2431 na 2584. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je aktuálne 383 osôb.

14:11 Mesto Zvolen sa pripravuje na druhé kolo plošného testovania obyvateľstva na ochorenie Covid-19 aj napriek tomu, že hodnota pozitívnych prípadov z prvého kola vo Zvolenskom okrese je presne 0,7 percenta. Potvrdil to hovorca mesta Martin Svatuška.

Ako dodal, presný počet odberných miest však zatiaľ nie je známy. Podľa neho by ich malo byť 20, teda ako počas prvého testovania. Nakoniec však o tom rozhodnú vojaci. Záležať bude od počtu ľudí, ktorí na jedno odberné miesto minulý víkend prišli.

14:02 "Urobíme všetko preto, aby od pondelka bola k dispozícii možnosť otestovať sa v každom okresnom meste, ktoré je v zelenom pásme, kde nebude druhé kolo pretestovania. Keď napríklad v utorok bude niekto potrebovať ísť do druhého regiónu, aby si mohol ísť urobiť test, a mať tak aktuálny," priblížil Matovič.

Premiér sa obáva náporu na testovanie na dobrovoľných miestach, kde bude možné sa ísť dať otestovať zadarmo. "Poprosil som dnes ministra zdravotníctva, aby urobil všetko preto, aby od pondelka boli tieto odberové miesta k dispozícii v 25 okresoch, plus v Bratislave a Košiciach viacero, lebo aj tu je viacero okresov a väčší počet ľudí," dodal.

13:45 Zvolenská nemocnica má v súčasnosti sedem pacientov a šesť zamestnancov s ochorením Covid-19. Uviedla to Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica vo Zvolene patrí. Ako dodala, situácia v nemocnici je aj napriek nakazeným ľuďom priaznivá a jej fungovanie je zabezpečené. „Reprofilizovaných lôžok bolo pre potreby pacientov s novým koronavírusom vyčlenených celkovo 20,“ poznamenala.

13:26 Druhé kolo testovania sa spustí už v piatok. Premiér vyhlásil, že konať sa bude iba v niektorých okresoch, aj vzhľadom na extrémne vyčerpanie vojakov i zdravotníkov. Testovanie stále sprevádzajú mnohé otázniky. O tom, či sú parametre druhého kola nastavené správne a o tom, čo od testovania na časti Slovenska očakávame, sme hovorili s analytikom Martinom Smatanom.

13:07 Nezaradení poslanci pôsobiaci v stane Hlas-sociálna demokracia poukázali na nejasnosti pri druhom kole testovania. Pýtajú sa, ako vláda dospela k číslu 0,7 percenta miery infekčných, ktoré je rozhodujúce pri pretestovaní konkrétnych regiónov. Zdôraznili potrebu zverejnenia presných dát a počtu nakazených v prvom kole, aby sa vysvetlili aj pochybnosti jednotlivých samospráv.

13:01 Rusko v stredu oznámilo, že v krajine za uplynulý deň zaznamenalo rekordných 19 768 nových nakazených. Prezident Vladimir Putin pred niekoľkými dňami uviedol, že neplánuje zaviesť lockdown. Ruská federácia v spojitosti s koronavírusom zaznamenala za uplynulý deň rovnako rekordných 389 úmrtí. Celkovo v krajine dosiaľ nákaze podľahlo 29.217 ľudí. Podobne ako v iných európskych štátoch, prudký nárast počtu nakazených zasiahol aj preplnené ruské nemocnice.

12:52 Tešíte sa, že vo vašom okrese sa nebude testovať? Nerobte to predčasne. Premiér Igor Matovič oznámil, že v prípade, ak sa budete po tomto víkende pohybovať v "červených" častiach krajiny, budete potrebovať nový test.

12:45 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom stúpol v Poľsku od utorka o rekordných 24 692 nových infekcií a dosiahol celkový počet 439 536. V stredu to oznámilo poľské ministerstvo zdravotníctva. Zomrelo ďalších 373 ľudí, čo je zatiaľ najvyšší denný počet od začiatku pandémie. Celkovo v krajine zaznamenali 6475 obetí.

12:36 Po druhom kole testovania na Covid-19 sa bude režim na hraniciach posilňovať. O jeho konkrétnej podobe, ale aj o predlžovaní núdzového stavu a zákazu vychádzania po 15. novembri sa stále diskutuje. Minister vnútra Roman Mikulec to uviedol počas rokovania vlády. K hraniciam naďalej zasadajú experti. "Opatrenie nechceme urobiť iba lokálne, ale po dohode s ostatnými krajinami, aby sme čo najviac zabezpečili plynulosť na hraničných priechodoch," vysvetlil Mikulec.

12:28 Ministerstvo financií zatiaľ nevie, koľko celkovo stálo prvé kolo celoplošného testovania na Covid-19 na Slovensku. V stredu to uviedol minister financií Eduard Heger s tým, že dotknuté ministerstvá ešte dorátavajú všetky náklady. "Potom budeme vedieť presné číslo," poznamenal.

12:22 Na doliečenie pacientov s ochorením Covid-19 by mohli slúžiť zariadenia v Novej Polianke a Smrekovici. Počas stredajšieho rokovania vlády to uviedol minister obrany Jaroslav Naď s tým, že o tom rokujú s ministerstvom zdravotníctva. Pacienti s koronavírusom, ktorí sú v nemocnici a potrebujú ešte doliečenie, by sa mohli podľa Naďa presunúť do týchto zariadení. Ako tvrdí, takýmto spôsobom sa uvoľnia kapacity v nemocniciach.

12:15 Zdravotnícke úrady v Južnej Kórei schválili nový test, ktorý je navrhnutý tak, aby z tej istej vzorky zistil aj ochorenie Covid-19 aj sezónnu chrípku, čo pomôže predísť preťaženiu nemocníc, keďže pandémia pokračuje aj počas novej chrípkovej sezóny.

11:50 Je primárom a vie, ako to skutočne vyzerá v boji s koronavírusom. Poslanec ĽSNS Miroslav Urban sa plánuje vzdať poslaneckého mandátu. Podľa medializovaných informácií sa ohradil voči tomu, že Kotlebovci odmietajú pri vstupe do NR SR ukázať certifikát z plošného testovania.

11:25 Mesto Žiar nad Hronom chce aj v druhom kole testovania zriadiť na svojom území odberové miesto napriek tomu, že sa okres pokračovania operácie Spoločná zodpovednosť zúčastniť nemusí. Informoval o tom primátor mesta Peter Antal. „Požiadal som cestou Okresného úradu Ozbrojené sily SR o umožnenie zriadenia jedného odberového miesta v našom meste pre druhé kolo testovania,“ napísal Antal.

11:15 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 11. hodine.

11:11 Na druhé kolo testovania antigénovými testami bude dosť zdravotníkov, povedal premiér. "Nebojíme sa, že by sme mali nedostatok zdravotníckeho personálu, ktorí by prišli pomôcť na druhé kolo testovania," vyjadril sa Matovič s tým, že pomoc v prvom kole počas uplynulého víkendu poskytlo okolo 15.000 zdravotníkov.

11:05 Premiér uviedol, že nás "objektívne čaká ťažký polrok" a je dobré, že okrem lockdownu máme aj inú možnosť a to plošné testovania. Podľa jeho informácií môžeme v SR čakať prvé dávky vakcíny v menších množstvách najskôr v januári. S hlavou štátu sa chce na túto tému stretávať podstatne častejšie.

10:55 Pozrite si tlačovú besedu Zuzany Čaputovej a Igora Matoviča, na ktorej sa vyjadrili k ďalším krokom v boji proti pandémii koronavírusu. Zhodli sa na zavedení testovania na hraniciach či pravidelnom testovaní v nemocniciach, DSS-kách a veľkých firmách.

10:45 Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura Košice z vlastných zdrojov finančne podporí zamestnancov, ktorí sú zapojení do boja proti ochoreniu Covid-19. "Rozhodla o tom Rada riaditeľov UNLP Košice. Chceme podporiť všetkých našich zamestnancov, ktorí sa starajú o pacientov s ochorením COVID-19. Zamestnanci budú nové príplatky dostávať už v novembri," uviedol generálny riaditeľ nemocnice Vladimír Grešš.

10:22 Preukazovaním sa negatívnym výsledkom testu na ochorenie Covid-19 v zamestnaní či vstupe do obchodov nedochádza k protiústavnému zásahu do práva na súkromie. Tvrdí to ombudsmanka Mária Patakyová. Vysvetlila, že ak je jedna z výnimiek zo všeobecného zákazu vychádzania a na to nadväzujúceho zákazu vstupu do zariadení podmienená preukázaním potvrdenia o negatívnom výsledku RT-PCR testu, resp. antigénového testu, je realizácia oprávnenia nahliadnuť do takého potvrdenia menším zásahom do práva na súkromie, ako je samotný zákaz vychádzania a zákaz vstupu do zariadenia.

10:20 Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Maďarsku 4219 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. V súvislosti s ochorením Covid-19 zomrelo 90 pacientov, informoval operačný štáb na svojej stránke koronavirus.gov.hu. V krajine evidujú celkovo 90 988 infikovaných, pričom z nákazy sa zotavilo 21 232 ľudí. Od vypuknutia epidémie evidujú úmrtia celkovo 2063 osôb.

10:15 Vo Fakultnej nemocnici v Nitre zaznamenali úmrtia šiestich mužov vo veku 50, 72, 74, 80, 81 a 83 a 78-ročnej ženy, v Nemocnici Zobor zomreli dvaja muži vo veku 79 a 88. Ústredná vojenská nemocnica Ružomberok zaznamenala úmrtie dvoch 67-ročných žien a 72-ročného muža. V nemocnici Komárno zomreli dvaja muži vo veku 69 a 80 rokov a 68-ročná žena. Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Nové Zámky ochoreniu podľahla 95-ročná žena.

V Nemocnici s poliklinikou Brezno zomrel 70-ročný muž, Nemocnica s poliklinikou Myjava zaevidovala úmrtie 87-ročnej ženy, v Kysuckej nemocnici s poliklinikou Čadca podľahla 90-ročná žena a v Liptovskej nemocnici s poliklinikou Liptovský Mikuláš zomrel 81-ročný muž. Na Neurochirurgickej klinike UNB Kramáre zomrela 59-ročná žena, vo FNsP Skalica zomrel 82-ročný muž, Vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou Lučenec zaznamenali úmrtia 90-ročného muža a 68-ročnej ženy. V DSS Gbely zomrela 85-ročná žena a v DSS Brezno 86-ročná žena.

10:12 Vyliečilo sa ďalších 1217 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 15474. Hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19 je 1317  pacientov. Z toho 105 sú na JIS a 91 na umelej pľúcnej ventilácii.

10:08 Prezidentka Zuzana Čaputová sa vyjadrila k rokovaniu s premiérom Matovičom, s ktorým diskutovala o nových opatreniach a plánoch vlády v súvislosti s pandémiou. Prezidentka je rada, že tieto nové opatrenia zohľadňujú odporúčania vedcov a odborníkov. Zároveň víta zavidenie kontrol na hraniciach aj permanentné bezplatné testovanie na koronavírus vo všetkýc okresoch Slovenska.

10:00 Na Slovensku pribudlo 3216 nových prípadov nákazy. Celkovo evidujeme 66772 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 13377 testov. Pribudlo ďalších 26 úmrtí, počet obetí koronavírusu stúpol na 261. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:40 Na vládnych politikov bolo v súvislosti s pandémiou podaných za uplynulý mesiac päť trestných oznámení na Najvyššie štátne zastupiteľstvo v Brne. Ďalšie dve boli za rovnaké obdobie adresované Vrchnému štátnemu zastupiteľstvu v Prahe. Žalobcovia dosiaľ nerozhodli, či oznámenia nechajú preveriť polícii. "Tieto podania v súčasnosti vyhodnocujeme. O tom, či budú postúpené na nižšiu prokuratúru v súvislosti s ďalšími postupmi, sa ešte rozhodne," uviedol hovorca NZS Peter Malý.

9:30 Maďarskému ministrovi zahraničných vecí Péterovi Szijjártóovi, ktorý mal v stredu v Thajsku na pláne niekoľko dvojstranných rozhovorov, potvrdil test nákazu koronavírusom. Šéf diplomacie je bez príznakov, avšak v zmysle miestnych predpisov je hospitalizovaný v nemocnici v Bangkoku.

9:15 Polícia obnoví od 9. novembra za dodržiavania stanovených hygienických opatrení režim na stránkových pracoviskách oddelení cudzineckej polície.

8:20 Vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne urobili v rámci celoplošného testovania 2470 antigénových testov, 22 bolo pozitívnych.

8:15 Brazílske mesto Rio de Janeiro znovu otvorilo pláže a pokračuje aj v rušení iných obmedzení zameraných na zastavenie šírenia koronavírusu. Informoval o tom spravodajský portál G1.

7:25 Druhé kolo plošného testovania ľudí na ochorenie COVID-19 bude zabezpečovať približne 2 993 odberných tímov tritisíc odberných miest. Pred rokovaním vlády to uviedol minister obrany Jaroslav Naď. Testovanie sa uskutoční v 45 okresoch prevažne v severnej časti Slovenska.

„Jednotliví velitelia odberných tímov kontaktovali svoje tímy z minulého víkendu a budú ich kontaktovať aj v priebehu dnešného dňa. Boli by sme veľmi radi, ak by sa nám poradilo udržať tie isté tímy. Zatiaľ to po tých prvých kontaktoch vyzerá tak, že asi na nejakých 85 percent by sa to mohlo podariť,“ dodal šéf rezortu obrany.

6:20 Ministerstvo obrany zatiaľ neuviedlo, aké sú náklady na celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19. Konkrétne neodpovedalo ani na otázky agentúry TASR o odhadoch výdavkov za pilotnú fázu a prvé kolo testovania. "Všetky náklady, ktoré sú spojené s operáciou Spoločná zodpovednosť, budú známe až po jej ukončení," uviedla hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

6:15 Českej republike počas utorka zaznamenali 12 088 nových prípadov koronavírusu SARS-CoV-2. Celkový počet potvrdených prípadov od začiatku pandémie sa zvýšil na 362 985. V súčasnosti je nakazených 173 892 ľudí a 185 180 sa z ochorenia vyliečilo. S ochorením COVID-19 je hospitalizovaných 7396 pacientov. Celkom 3913 osôb v spojitosti s touto chorobou zomrelo.

6:10 Počas druhého kola celoplošného testovania na prítomnosť ochorenia COVID-19 sa bude testovať v 45 okresoch. Ide o okresy, ktoré majú počet pozitívnych prípadov vyšší ako 0,7 percenta. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

6:05 Hranice sa budú kontrolovať od 15. novembra. Ako v našom štúdiu povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí, od tohto dátumu Slovensko prejde na európsky semafor. Všetky krajiny, ktoré podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb budú označené ako červené, tak budú červené aj na našom semafore.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok