Kičurovi predĺžili väzbu, zamietli i jeho sťažnosť o prepustenie

TA3 TASR
3.11.2020 17:20

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku predĺžil väzbu obvinenému bývalému šéfovi správy štátnych hmotných rezerv Kajetánovi Kičurovi o ďalších sedem mesiacov. Zároveň sudca zamietol sťažnosť obvineného o prepustenie z väzby. Rozhodnutie nie je právoplatné. Informoval o tom obhajca obvineného Rastislav Palovič. Ako ďalej uviedol, sudca zamietol i žiadosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry o rozšírenie dôvodov väzby.

Kičurovi predĺžili väzbu, zamietli i jeho sťažnosť o prepustenie
SITA/Peter Rusko

Proti uzneseniu obvinený, ako i prokurátor podali sťažnosť, každý proti inému výroku. O sťažnostiach bude rozhodovať Najvyšší súd SR. "Rozumiem dôvodom, pre ktoré sudca pre prípravné konanie konštatoval dôvodnosť kolúznej väzby. V zásade odkázal na posledné rozhodnutie NS SR, ale nerozumiem dôvodom, pre ktoré predĺžil lehotu trvania väzby. Podľa mňa toto rozhodnutie nie je nezákonné, avšak rešpektujeme," dodal obhajca.

Sudca rozhodoval v stredu necelých osem hodín. Kajetána Kičuru krátko pred 8.30 h eskortovali do Pezinka z ústavu z Banskej Bystrice. Kičurovi naposledy v polovici júla NS SR zamietol jeho sťažnosť voči rozhodnutiu ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, ktorý ho ponechal vo väzbe. Jeho sťažnosť zamietol ako nedôvodnú. Stíhaný je pre pokračovací obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku v súbehu s pokračovacím obzvlášť závažným zločinom legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Predtým ho sudca ŠTS do takzvanej kolúznej väzby vzal 23. apríla.

Národná kriminálna agentúra ešte v marci začala trestné konanie pre medializované informácie o pochybeniach SŠHR pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a kúpe bytov na Konventnej ulici v Bratislave.

Kajetán Kičura bol predsedom SŠHR. Nová vláda ho odvolala koncom marca. Dôvodom boli pochybenia pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu. Obvinený odmieta obvinenia súvisiace s uzavretím zmlúv SŠHR, ako aj podozrenia spojené s dvoma bytmi, ktoré kúpil jeho syn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok