Dve hlavné bieloruské opozičné strany sa rozhodli bojkotovať parlamentné voľby

TASR
16.9.2012 14:28

Dve hlavné opozičné strany v Bielorusku dnes oznámili, že na protest proti perzekúcii zo strany bieloruských úradov stiahli svoje kandidačné listiny pre budúcotýždňové parlamentné voľby. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na bieloruských opozičných predstaviteľov.

Dve hlavné bieloruské opozičné strany sa rozhodli bojkotovať parlamentné voľby
SITA

Bieloruský ľudový front (BNF) a Jednotná občianska strana (OGP) stiahli svoje kandidačné listiny po tom, čo vláda odmietla vyhovieť ich žiadosti na prepustenie väzňov, ktorých považujú za zadržiavaných z politických dôvodov.

Okrem toho sa predstavitelia bieloruskej opozície domnievajú, že úrady zodpovedné za spočítavanie hlasov budú manipulovať volebný výsledok v prospech politického bloku doterajšieho prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorý je na čele krajiny od roku 1996.

Voľby do 110-člennej dolnej komory bieloruského parlamentu sa uskutočnia 23. septembra.
Podľa bieloruského volebného zákona sa volí jeden poslanec za každý obvod. Mandát získava ten kandidát, ktorý vo svojom volebnom obvode získa nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov a to za predpokladu, že sa hlasovania zúčastní aspoň polovica oprávnených voličov. Ak sa tak nestane, uskutoční sa druhé kolo, do ktorého postupujú dvaja najúspešnejší kandidáti z kola prvého. Pre zaregistrovanie nezávislého kandidáta do volieb je potrebné, aby vo svojom volebnom obvode zozbieral aspoň tisíc podpisov občanov podporujúcich jeho kandidatúru. Kandidovať nemôžu členovia hornej komory, Rady republiky.
Po stiahnutí kandidátov dvoch opozičných strán zostávajú spomedzi straníckych kandidátov v hre už len zástupcovia troch strán - Lukašenkov blok Biela Rus vedený Alexandrom Radkovom, Komunistická strana Bieloruska a provládna Agrárna strana.

Lukašenko je Západom označovaný za posledného diktátora v Európe. Kritika na jeho adresu ešte viac zosilnela najmä po zásahu bieloruských bezpečnostných síl proti opozičným demonštrantom, ktorí v Minsku v decembri 2010 protestovali proti jeho jednoznačnému znovuzvoleniu za prezidenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok