Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Obrus z inteligentnej tkaniny vie, čo je na ňom umiestnené

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Predstavte si, že by vás obrus dokázal upozorniť na položené alebo zabudnuté predmety či by sledoval vašu stravu. Tieto veci by mohli byť čoskoro možné vďaka novej „inteligentnej“ tkanine, ktorú vyvíjajú vedci z Darmouthskej univerzity v New Hampshire.

Experimentálna textília, ktorá bola pomenovaná ako Capacitivo, pozostáva z bavlneného substrátu s pružnou mriežkou zo spojených elektród usporiadaných do tvaru diamantu. Tie sa na ňu nanášali teplom. Ak sa potom na tkaninu položí nekovový predmet, napríklad kúsok ovocia, výrazné elektrické pole tohto predmetu ovplyvňuje kapacitný odpor elektród jedinečným spôsobom. Premenné, ako je materiál, z ktorého je objekt vyrobený, spolu s jeho tvarom a veľkosťou určujú povahu jeho elektrického poľa, a tým aj zmenu kapacity.

Algoritmus umelej inteligencie založený na strojovom učení na prepojenom počítači analyzuje tieto zmeny a porovnáva ich s ostatnými, ktoré sa naučil asociovať s konkrétnymi položkami. Ak existuje zhoda, potom je systém schopný určiť, o aký objekt ide. V doteraz vykonaných testoch sa preukázalo, že pri identifikácii 20 predmetov, ako sú rôzne druhy ovocia, kuchynské náradie, plastové náradie, rôzne druhy tekutín v nádobe a rôzne množstvá vody v miske, bol systém presný až na 94,5 percent.

Je však potrebné, aby objekt na látke vytvoril pomerne pevnú stopu, preto systém nebol tak spoľahlivý pri identifikácii ľahkých predmetov, ako sú napríklad kreditné karty.

Okrem vyššie uvedených príkladov by sa technológia Capacitivo mohla dať v budúcnosti použiť aj na aplikácie, ako je upozornenie používateľa, že by mal poliať rastlinu v kvetináči alebo ho prevedie výberom ingrediencií do receptov na jedlo.

Inteligentná tkanina Capacitivo identifikuje grapefruit na základe jeho elektrického poľa.