Biden získal kľúčové štáty i voliteľov, Trump žiada prepočítanie

TA3 TASR SITA ČTK
4.11.2020 20:38

Nastal "Deň D". V Spojených štátoch sa rozhodlo, či Biely dom ovládne republikánsky prezident Donald Trump, alebo či uspeje ostrieľaný demokrat Joe Biden. Kampaň bola mimoriadne ostrá a mnohí tieto voľby považujú za najdôležitejšie za posledné desaťročia. Ich dozvuky ste mohli sledovať spolu s nami.

Biden získal kľúčové štáty i voliteľov, Trump žiada prepočítanie
TASR

Online článok sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:19 Biden vystúpil s prejavom. Víťazstvo zatiaľ oficiálne nevyhlásil, ale...

23:02 Biden získal najviac hlasov v dejinách amerických prezidentských volieb. Prekonal tak predchádzajúci rekord Baracka Obamu z roku 2008, pričom milióny hlasov stále nie sú spočítané. Vyplýva to z údajov americkej Federálnej volebnej komisie a predbežných výsledkov zverejnených televíznou stanicou CNN.

Podľa CNN Biden doteraz získal 69.866.990 hlasov. V roku 2008 Baracka Obamu volilo 69.498.516 ľudí.

Úrady v štáte Pensylvánia oznámili, že evidujú 2,5 až 3 milióny nezarátaných hlasov poslaných poštou. Je preto možné, že po sčítaní všetkých hlasov prekoná Obamov rekord aj Trump.

22:48 Volebný štáb prezidenta Trumpa žiada súd v štáte Pensylvánia, aby tam pozastavil sčítanie hlasov. Predtým sa Trumpov tím domáhal rovnakého verdiktu aj na príslušnom súde v štáte Michigan. Trumpov tím obvinil predstaviteľov volebných úradov, že pozorovateľom delegovaným Republikánskou stranou zakázali, aby sa k osobám, ktoré sčítajú odovzdané hlasy, priblížili na vzdialenosť menšiu ako 25 stôp (7,6 metra).

Trump aj jBiden považujú Pensylvániu a hlasy jej 20 voliteľov za nevyhnutné pre dosiahnutie víťazstva v prezidentských voľbách. Obaja to dokazovali počas svojich častých návštev v tomto štáte, ktoré podnikli v rámci predvolebnej kampane. Trump navštívil Pensylvániu 13-krát, zatiaľ čo Biden tam vycestoval 16-krát. Obaja kandidáti boli v tomto štáte aj v predvečer volieb.

22:40 Biden zvíťazil v kľúčovom štáte Michigan. Ide o ďalší štát, ktorý v predchádzajúcich voľbách v roku 2016 pripadol jeho súperovi Donaldovi Trumpovi. Michigan je kľúčovým, rozhodujúcim štátom so 16 voliteľskými hlasmi. Biden má po víťazstve v tomto štáte amerického stredozápadu už 264 voliteľských hlasov; na celkové víťazstvo vo voľbách je ich potrebných 270.

22:20 Biden vystúpil s prejavom, v ktorom zatiaľ nevyhlásil svoje volebné víťazstvo, avšak podľa vlastných slov verí, že po skončení počítania hlasov sa stane prezidentom krajiny. "Sme na najlepšej ceste získať viac než 70 miliónov hlasov," povedal Biden a zdôraznil, že pôjde o celkovo najvyšší počet získaných hlasov v histórii amerických prezidentských volieb.

Jeho prejav sa už niesol v duchu istoty víťazstva vo voľbách v tandeme s kandidátkou na viceprezidentku Kamalou Harrisovou. Prisľúbil, že po voľbách pôjde tvrdá rétorika nabok. "Musíme sa začať znovu počúvať, navzájom rešpektovať a zjednotiť," vyhlásil Biden, pričom priznal, že to nebude ľahké vzhľadom na vyostrenosť politických postojov v spoločnosti.

22:10 Pozrite si aktuálne informácie z večerných správ. Roberta Gregorová vám na povolebnej mape USA vysvetlí, prečo sme dnes nespoznali víťaza volieb.

21:55 Volebný štáb Trumpa požiadal súd štátu Michigan, aby pozastavil sčítanie hlasov, kým pozorovatelia Republikánskej strany nebudú mať zaručený prístup na miesta, kde sa odohráva táto fáza volieb. Trumpov tím to oznámil prostredníctvom sociálnej siete Twitter.

Manažér Trumpovej kampane Bill Stepien vo svojom vyhlásení uviedol, že tímu republikánskeho kandidáta nebol poskytnutý prístup na mnohé miesta, kde sa otvárajú hlasovacie urny a sčítajú sa hlasy voličov, čo je v rozpore so zákonmi štátu Michigan.

21:50 Väčšina voličov v Portoriku sa v nezáväznom referende vyslovila za to, aby sa toto tzv. nezačlenené územie USA stalo štátom americkej Únie. Referendum sa konalo v utorok a za nový štatút tohto karibského ostrova sa v ňom vyslovilo viac ako 52 percent voličov.

"Toto je solídne a jasné rozhodnutie," povedala Jenniffer Gonzalezová, ktorá Portoriko zastupuje v americkom Kongrese. Gonzalezová dodala, že republikáni i demokrati musia chápať, že pokiaľ ide o štatút Portorika, nastal čas na zmenu.

Výsledok referenda nie je záväzný a pridruženie Portorika k USA by musel schváliť americký Kongres.

21:30 Voliči v štátoch New Jersey, Arizona, Montana a Južná Dakota podporili v referendách, ktoré sa konali v rámci volieb, legalizáciu marihuany na rekreačné účely. Oregon sa zase stal vôbec prvým americkým štátom, v ktorom voliči odsúhlasili legalizáciu halucinogénnych húb na lekárske účely. Schválili tam tiež dekriminalizáciu malého množstva tzv. tvrdých drog. Vyplýva to z predbežných výsledkov referend, o ktorých informovali denník New York Post, televízna stanica CNN a magazín Forbes.

Užívanie marihuany na rekreačné účely tak už bude legálne v dovedna 15 amerických štátoch. Všetky spomínané referendá sú totiž právne záväzné.

21:20 Výsledok volieb stále nie je známy, osud jedného z prezidentských kandidátov je však už jasný - raper Kanye West ich určite nevyhral. Získal približne 60.000 hlasov z 12 amerických štátov, v ktorých sa mu podarilo splniť všetky právne náležitosti a stať sa kandidátom volieb. Hviezde hip hopu a módnemu návrhárovi patrí 0,4 percenta odovzdaných hlasov. Podľa denníka The New York Times najviac priaznivcov - asi 10.000 - mal v štáte Tennessee.

Westa tento výsledok nijako neodrádza. Na sociálnej sieti Twitter totiž zverejnil príspevok s fotografiou, ktorá ho zachytáva pred mapou USA rozdelenou na štáty vyznačené červenou a modrou farbou - podľa toho, či v nich vyhral republikánsky kandidát Donald Trump alebo jeho vyzývateľ z radov demokratov Joe Biden. Fotografiu sprevádza text "KANYE 2024", čo je zjavne narážka na budúce prezidentské voľby v USA.

21:00 Voľbám sme venovali aj dnešnú Tému dňa. Koho preferujú naši politici?

20:50 "Z viacerých okresov vo Wisconsine prišli správy o nezrovnalostiach, ktoré vyvolávajú vážne pochybnosti o platnosti výsledkov," uviedol vo vyhlásení manažér Trumpovej kampane Bill Stepien. Bližšie podrobnosti týkajúce sa údajných nezrovnalostí však neuviedol. "Prezident má nárok požadovať prepočet hlasov a my tak okamžite urobíme," dodal.

"Musím poznamenať, že po tom, čo prezident Trump oznámil vo Wisconsine svoje víťazstvo, teraz žiada prepočítanie hlasov, takže ich správy pôsobia trochu zmätene," konštatoval právnik Bidenovho volebného štábu Bob Bauer.

20:46 Trumpova kampaň síce požiadala o prepočítanie, no AP však pripomína, že v minulosti celoštátne prepočítania hlasov vo Wisconsine zmenili výsledné počty len o niekoľko stoviek, Biden vedie o 0,624 percentuálnych bodov z takmer 3,3 milióna spočítaných hlasov.

Úradujúci americký prezident pôvodne vo Wisconsine viedol, ale Biden tento trend otočil a dostal sa do vedenia, a to vďaka započítaniu hlasov zaslaných poštou a výsledkom z okresu Milwaukee, ktorý je dlhoročnou baštou demokratov, píše nemecký denník Süddeutsche Zeitung.

20:37 Biden zvíťazil v štáte Wisconsin. Za víťaza ho vyhlásili televízna stanica CNN a agentúra AP. Podľa CNN dostal Biden 49,4 percenta hlasov, Trump získal 48,8 percenta hlasov. Wisconsin disponuje desiatimi voliteľmi. Trumpova kampaň už oznámila, že nechá výsledky vo Wisconsine prepočítať.

20:30 Kedy sa dočkáme výsledkov? "Realita je takáto: Bude to trvať dovtedy, kým budú hlasy presne spočítané... hlasy môžu byť očividne prijímané až do piatka. Očakávam teda, že to budeme vedieť do konca týždňa," povedal pre CNN pensylvánsky generálny prokurátor Josh Shapiro. Hoci pripustil, že už na konci aktuálneho dňa môže byť situácia jasnejšia.

19:52 Trump získal jedného zo štyroch voliteľov v Maine. Rovnaké skóre v tomto štáte si pripísal aj vo voľbách pred štyrmi rokmi, keď súperil s Hillary Clintonovou. Trump si v Maine získal vidieckejší a konzervatívnejší druhý volebný obvod. V prvom volebnom obvode triumfoval Biden a získal tak troch voliteľov.

Vo väčšine štátov platí systém "víťaz berie všetko", čo znamená, že ten kandidát, ktorý získa viac voličských hlasov, si na konto pripíše všetkých voliteľov za tento štát. Výnimku tvoria iba Nebraska a spomenutý štát Maine.

19:35 Sčítavanie hlasov pokračuje, pričom rozhodujúcimi v ňom budú výsledky v šiestich kľúčových štátov, tzv. swing states. Biden prevzal tesné vedenie v kľúčových štátoch Michigan a Wisconsin, zatiaľ čo Trump si drží náskok v zvyšných troch kľúčových štátoch - Pensylvánii, Severnej Karolíne a Georgii.

Orgány v Pensylvánii dosiaľ evidujú 2,5 až 3 milióny nezarátaných korešpondenčných hlasovacích lístkov, informovala televízna stanica CNN. Výsledky volieb v tomto štáte, ktorému prislúcha až 20 voliteľov, tak môžu byť známe až o niekoľko dní.

19:09 Sociálna sieť Twitter označila za zavádzajúci príspevok, ktorý na svojom konte zverejnil Trump a v ktorom sa vyjadril k nezrovnalostiam pri hlasovaní. Trump v predmetnom tvíte obvinil Demokratickú stranu svojho rivala Bidena z toho, že sa mu snaží "ukradnúť" prezidentské voľby, ktorých výsledok je pritom stále neistý.

Twitter k tomuto Trumpovho príspevku pripojil upozornenie, že časť alebo celý obsah tohto tvítu je sporný a zrejme aj zavádzajúci. Obsah tohto tvítu sa už na osobnom účte republikánskeho miliardára nedá vidieť priamo - zobrazí sa až po zámernom kliknutí na zmienené upozornenie, ktoré ho prekrýva.

18:52 Trump utrpí "krutú porážku", ak splní svoju hrozbu a na Najvyššom súde spochybní sčítanie hlasov odovzdaných v prezidentských voľbách. Konštatoval to právnik Bidenovho volebného štábu Bob Bauer.

Agentúra AFP citovala z Bauerovho vyjadrenia, v ktorom upozornil, že Trumpa "bude čakať jedna z najtrápnejších porážok, aké kedy prezident utrpel pred Najvyšším súdom", ak požiada o zneplatnenie hlasovacích lístkov započítaných po dni volieb, teda po 3. novembri.

18:49 Pozrite si aktuálne informácie z Hlavných správ.

18:20 Poslanci holandského parlamentu vyzvali vládu premiéra Marka Rutteho, aby verejne odsúdila vyhlásenie Trumpa, že sa stal víťazom volieb ešte skôr, ako sa spočítali všetky voličské hlasy. Trumpovo predčasné označenie sa za víťaza volieb a spochybnenie voličských hlasov zaslaných poštou rozhnevalo viacerých poslancov holandského parlamentu.

Líder opozičnej strany Zelených (GroenLinks) Jesse Klaver vyhlásil, že je nebezpečné, keď prezident podkopáva demokraciu tým, že sa označuje za víťaza už pred sčítaním všetkých hlasov. "Holandská vláda musí vyzvať Trumpa, aby dodržiaval pravidlá demokracie," odkázal Klaver.

18:01 Prezident USA Donald Trump utrpí "krutú porážku", ak splní svoju hrozbu a na Najvyššom súde spochybní sčítanie hlasov odovzdaných v utorkových prezidentských voľbách. Konštatoval to v stredu právnik Bidenovho volebného štábu Bob Bauer. Agentúra AFP citovala z Bauerovho vyjadrenia, v ktorom upozornil, že Trumpa "bude čakať jedna z najtrápnejších porážok, aké kedy prezident utrpel pred Najvyšším súdom", ak požiada o zneplatnenie hlasovacích lístkov započítaných po dni volieb, teda po 3. novembri.

17:38 Hlasovanie sa už skončilo, víťaza stále ešte nepoznáme. Reč je o prezidentských voľbách Spojených štátov. O situácii sme hovorili aj so štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí Martinom Klusom.

17:20 Americká polícia zadržala v noci na stredu niekoľko desiatok ľudí, ktorí sa po skončení hlasovania v prezidentských voľbách zapojili do pouličných protestov. Protestné akcie sprevádzané násilnosťami zaznamenali vo viacerých mestách USA.

16:36 Európska únia vyčkáva na výsledky volieb. Od jej predstaviteľov zatiaľ prichádzajú zdržanlivé reakcie. Niektorí europoslanci už ale kritizovali, že sa Donald Trump vyhlásil za víťaza volieb. Podobný postoj zaujali aj viacerí nemeckí politici.

15:55 Možnosť odovzdať svoj hlas v prezidentských voľbách v USA využil zrejme rekordne vysoký počet voličov. Očakáva sa, že účasť určite prekročí hranicu 62 percent a bude tak najvyššia od 60. rokov 20. storočia. Ak sa odhady potvrdia, pôjde o najvyššiu účasť od volebného duelu Johna Fitzgeralda Kennedyho a Richarda Nixona v roku 1960, ktorý vtedy podľa The American Presidency Project zmobilizoval 62,8 percenta voličov.

15:25 Zahraničná politika USA ovplyvňuje aj Európu. O tom, čo by sa pre Európanov mohlo po prezidentských voľbách v Spojených štátoch zmeniť, nám viac povedal amerikanista Jakub Lepš.

14:50 V kľúčovom štáte Michigan je to veľmi tesné. Dlhodobo tam viedol Trump, teraz sa misky váh priklonili k Bidenovi.

14:05 Biden by vyhral, ak by získal Wisconsin, Michigan a Nevadu. V týchto troch štátoch je to však mimoriadne tesné. Aktuálne by mohol mať 238 hlasov voliteľov, s týmito štátmi by získal presne potrebných 270 hlasov.

13:40 Joe Biden podľa údajov agentúry AP tesne vedie v štátoch Wisconsin a Nevada. Trump by mohl vyhrať v Georgii, Michigane, Severnej Karolíne či v Pensylvánii. Ak by to dokázal vo všetkých štyroch, mohol by triumfovať.

13:40 Americké prezidentské voľby zatiaľ nepoznajú víťaza. Spočítavanie výsledkov môže trvať ešte dlhé hodiny ale aj dni. Súboj je veľmi tesný. Bližšie o tejto téme sme sa rozprávali s poslancom NR SR a bývalým veľvyslancom v USA Petrom Kmecom a politológom Jozefom Lenčom.

13:20 Americkí demokrati pomaly strácajú nádej, že získajú kontrolu nas Senátom. Republikáni si tu zrejme udržia krehkú väčšinu.

12:24 Duel Trumpa a Bidena sa obmedzil na niekoľko kľúčových štátov a víťaz zostáva nejasný. Rozhodnúť sa môže v Pensylvánii, Michigane a Wisconsine. Nejasný je vývoj aj v Georgii alebo v Severnej Karolíne.

12:10 V špeciálnom rannom volebnom štúdiu TA3 sme sa aj s odborníkmi venovali prvým predbežným výsledkom amerických prezidentských volieb. Pozrite si, ako komentovali priebežné výsledky.

11:45 Voliči v americkom štáte Mississippi podporili zmenu vlajky tohto štátu. Štát Mississippi na pozadí protestov hnutia Black Lives Matter prestal používať svoju vlajku obsahujúcu konfederačný bojový emblém, ktorý je všeobecne považovaný za rasistický. Na novej vlajke je kvet magnólie, fráza In God We Trust a 20 hviezd.

11:40 Trump získal v Nebraske štyri hlasy voliteľov a jeden si pripísal Biden. Ten zvíťazil v štáte Maine na severovýchode USA. Zatiaľ tam však získal len tri zo štyroch hlasov voliteľov. O držiteľovi štvrtého hlasu sa stále rozhoduje.

11:10 Pri štáte Wisconsin sa zdá, že prevahu získava Joe Biden. Spočítali približne 95 percent okrskov.

11:05 Spojené štáty deň po prezidentských voľbách oficiálne odstúpili od parížskej klimatickej dohody.

10:50 Republikán David Andahl, ktorý zomrel minulý mesiac vo veku 55 rokov na nákazu koronavírusom, bol zvolený do Snemovne reprezentantov v americkom štáte Severná Dakota.

Andahl zomrel po tom, čo bol s chorobou COVID-19 hospitalizovaný asi štyri dni, uviedla jeho matka Pat Andahlová.

"Mal veľa citov pre svoj kraj... a chcel zlepšiť veci, jeho srdce patrilo farmárstvu. Chcel zlepšiť situáciu farmárov aj situáciu v uhoľnom priemysle," dodala Pat.

10:20 Viacerí vysoko postavení predstavitelia Republikánskej strany a konzervatívni politickí komentátori sú znepokojení z vyjadrenia, v rámci ktorého sa americký prezident Donald Trump vyhlásil za víťaza prezidentských volieb. 

Bývalý guvernér štátu New Jersey Chris Christie prezidentov príhovor označil za "nesprávny krok". "Je to zlé strategické rozhodnutie, je to zlé politické rozhodnutie," povedal Christie. Bývalého republikánskeho senátora Pennsylvánie Ricka Santoruma Trumpove vyjadrenia "veľmi znepokojili". Použitie slova podvod je podľa neho nesprávne.


Konzervatívny politický komentátor a kritik Trumpa Ben Shapiro prezidentove vyjadrenia na sociálnej sieti označil za "hlboko nezodpovedné". Benjamin Ginsberg, právnik zastupujúci Republikánsku stranu, zase zdôraznil, že prezident Trump "by mal povoliť spočítanie všetkých hlasov".

9:35 Amerického prezidenta Donalda Trumpa podporilo v tohtoročných voľbách viac hispánskych voličov ako v roku 2016, medzi mladými Američanmi vedie Joe Biden, ukazujú predbežné výsledky exit pollu televízie CNN.

9:23 Víťazstvo Donalda Trumpa na Floride a v Texase potvrdzuje, že jeho vyzývateľ Joe Biden nebude schopný zvíťaziť so ziskom prevažnej väčšiny hlasov voliteľov, uviedol Robert Shapiro z Katedry politológie Kolumbijskej univerzity.

"Znamená to, že voľby budú značne závisieť od toho, čo sa stane v štátoch Michigan, Wisconsin a Pensylvánia," povedal. Zároveň dodal, že spočítanie všetkých hlasov v týchto štátoch si bude vyžadovať dlhší čas. Uvedené štáty patria do skupiny tzv. swing states s tradične vyrovnanou podporou oboch veľkých strán, ktorých hlasovanie je vo voľbách prakticky rozhodujúce.

9:22 Demokratický prezidentský kandidát Joe Biden zvíťazil v štáte Arizona a získal ďalších 11 hlasov voliteľov. Na svoju stranu tak získal dôležitý štát, kde pred štyrmi rokmi zvíťazil prezident Donald Trump.

9:00 Viacero kľúčových amerických štátov ešte čaká na výsledky prezidentských volieb a obe strany - republikáni a demokrati - sa zhodujú, že na určenie víťaza je potrebné spočítať ich hlasy.

8:46 Podporovateľka hnutia konšpiračných teórií QAnon, Marjorie Taylorová Greeneová, získala v utorok vo voľbách kreslo v americkej Snemovni reprezentantov.

8:37 Trumpa podporilo v tohtoročných voľbách viac hispánskych voličov ako v roku 2016, medzi mladými Američanmi vedie Joe Biden, ukazujú predbežné výsledky exit pollu televízie CNN. Trumpa podporila v štáte Florida takmer polovica hispánskych voličov, čo predstavuje nárast oproti 35 percentám v posledných prezidentských voľbách, keď sa postavil proti demokratickej kandidátke Hillary Clintonovej, ktorú v tomto štáte podporilo 62 percent voličov.

8:31 "Vyhráme to! Pokiaľ ide o mňa, tak už sme to vyhrali," neskrýval sebavedomie v prejave Trump.

8:22 Donald Trump vystúpil s prejavom. "Pripravujeme sa na veľkú oslavu," povedal, pričom spomenul aj víťazstvo na Floride, Texase, Ohiu a v Georgii. "V Pensylvánii vyhrávame s obrovským náskokom," vyslovil sa súčasný americký prezident, po čom nasledovali potlesky a ovácie.

7:55 Predbežné výsledky amerických prezidentských volieb sú tesné, nie sú však definitívne. My sme sa o tejto téme rozprávali s analytikom Nadácie F. A. Hayeka Martinom Regulim.

7:40 Niekoľko stoviek ľudí sa zhromaždilo na Black Lives Matter Plaza vo Washingtone D.C., neďaleko Bieleho domu, držali transparenty a skandovali popevky o demokracii. Ako informuje agentúra AP, počas utorkovej volebnej noci panovala s prichádzajúcimi výsledkami vo všeobecnosti veselá atmosféra. Okrajovo sa však objavili aj potýčky.

7:37 Dátum a čas zverejnenia výsledkov prezidentských volieb závisia od viacerých činiteľov vrátane spočítania hlasov v jednotlivých štátoch. Ako posledné sa zatvárajú volebné miestnosti v americkom štáte Aljaška, kde sa hlasovanie skončilo o 7.00 h SEČ. Úradujúci americký prezident Donald Trump v tomto štáte vedie, na vyhlásenie víťaza je však ešte príliš skoro, píše Fox News.

7:20 Trump v stredu ráno na sociálnej sieti obvinil demokratov, že sa snažia "ukradnúť voľby" a vyhlásil, že očakáva svoje "veľké víťazstvo". "Sme na ceste k veľkému víťazstvu," povedal Trump. Krátko po tom, ako Biden svojim stúpencom oznámil, že očakáva svoje víťazstvo, Trump na Twitteri kritizoval demokratov za snahu "ukradnúť voľby".

"Nikdy im to nedovolíme urobiť. Hlasy nesmú byť odovzdané po tom, čo sa zatvoria volebné miestnosti," napísal Trump. Twitter jeho príspevok označil varovaním, že môže obsahovať sporné alebo zavádzajúce informácie týkajúce sa volieb. Prezident USA už mesiace bez akéhokoľvek dôkazu tvrdí, že hlasovanie poštou môže vytvoriť priestor pre volebné podvody. Americké médiá okrem iného prisúdili Trumpovi víťazstvo v kľúčových štátoch Ohio a Florida, ktoré môžu mať rozhodujúci vplyv na výsledky volieb.

7:12 Trump oznámil na svojom Twitteri, že vystúpi s vyhlásením. "Veľké víťazstvo!"

7:05 Biden vystúpil po boku svoj manželky Jill Bidenovej.

election-2020-biden-34890-0663f2ab93ca4c3e9b7d7214b0256a50_c0a80301-4540-f0b4.jpg

6:52 Biden vyjadril presvedčenie, že je na dobrej ceste vyhrať utorňajšie prezidentské voľby v USA. Vyjadril sa tak pred svojimi stúpencami v meste Wilmington v štáte Delaware. Jeho vyhlásenie sme vám priniesli naživo.

6:45 Víťazom amerických prezidentských volieb v štáte Minnesota sa stal podľa agentúry AP demokratický kandidát Joe Biden. V Iowe zase Bidena porazil republikán Donald Trump, píše stanica Fox News. Oba tieto štáty patria medzi tzv. swing states, o ktoré zvádzajú tvrdý súboj obe hlavné strany. Súčasný prezident Trump zvíťazil podľa AP aj v štáte Montana. CNN prognózuje Trumpovo víťazstvo aj v Georgii, kde sa však podľa nej ešte môže situácia vyvinúť v prospech Bidena.

6:35 Volebné miestnosti sú spomedzi všetkých amerických štátov teraz otvorené už len na Aljaške.

6:30 Na Havaji, kde sa volebné miestnosti zatvorili o 19.00 h miestneho času (06.00 h SEČ), podľa Fox News zvíťazil demokrat Joe Biden. Havaj je už roky baštou demokratov.

6:25 Trump vedie pred Bidenom v amerických štátoch Michigan, Pennsylvánia a Wisconsin. Vyplýva to z priebežných výsledkov, ktoré v stredu ráno zverejnila stanica CNN. Trump v Pennsylvánii vedie o takmer 15 percent. V Michigane má viac ako 10-percentný náskok a vo Wisconsine je na čele o necelých päť percent.

Tieto štáty patria do skupiny tzv. swing states s tradične vyrovnanou podporou oboch veľkých strán, ktorých hlasovanie je vo voľbách prakticky rozhodujúce.

6:20 Trump zvíťazil v štátoch Ohio a Texas. Za víťaza ho vyhlásila televízna stanica Fox News.

6:00 TA3 pokračuje s ranným spravodajstvom.

5:56 Za víťaza volieb v dôležitom štáte Arizona vyhlásila televízna stanica Fox News v stredu ráno bývalého viceprezidenta Joea Bidena. Biden viedol v Arizone po zrátaní 75 percent odovzdaných hlasov pred prezidentom Donaldom Trumpom aj podľa stanice Sky News.

Posledným demokratom, ktorý vyhral v Arizone, bol Bill Clinton v roku 1996. V posledných rokoch sa však Arizona podľa analytikov pomaly mení na tzv. swing state, nerozhodnutý štát, v ktorom majú teoreticky šance na víťazstvo republikáni i demokrati. Trumpova kampaň na Twitteri vyslovila námietky voči tomu, že Fox News vyhlásila Bidena za víťaza v Arizone. Kritizovali to v súvislosti s tým, že stanici predtým trvalo oveľa dlhšie, než vyhlásila Trumpa za víťaza na Floride. Víťazstvo Bidena v Arizone by totiž znamenalo zásadný úder pre šancu na Trumpovo znovuzvolenie, píše denník The Guardian.

Posledným demokratom, ktorý vyhral v Arizone, bol Bill Clinton v roku 1996. V posledných rokoch sa však Arizona podľa analytikov pomaly mení na tzv. swing state, nerozhodnutý štát, v ktorom majú teoreticky šance na víťazstvo republikáni i demokrati.

5:51 Volebnú mapu aktualizuje aj agentúra Reuters.

5:38 Trump usilujúci sa o znovuzvolenie zvíťazil v kľúčovom štáte Florida. Za víťaza ho v tomto štáte deklarovala aj Trumpova kampaň. Ide o významný zisk, pretože ak by na Floride vyhral demokrat Joe Biden, Trump by stratil šancu na opätovné zvolenie, komentovala Fox News. "Prezident Trump vyhral na Floride," napísala na Twitteri Trumpova volebná kampaň, ktorej vyjadrenie citovala agentúra AFP. Biden aktuálne vedie v počte voliteľov pred Trumpom podľa stanice CNN v pomere 192 ku 114. Na zvolenie je potrebných minimálne 270.

5:16 Trump podľa stanice Fox News rovnako ako pred štyrmi rokmi zvíťazil na Floride. Získal tak ďalších 29 voliteľov a uspel v prvom z kľúčových súbojov, ktoré môžu rozhodnúť o výsledku prezidentských volieb. Prieskumy pritom na Floride predpovedali úspech jeho demokratickému rivalovi Joe Bidenovi.

5:04 Trump podľa projekcie stanice Fox News zvíťazil v Utahu a pripočíta si tak tamojších šesť voliteľov. Biden získal podľa agentúry AP New Hampshire a s ním i štyroch ďalších voliteľov. V USA sa volí už len v niekoľkých posledných štátoch, čaká sa však na výsledky z kľúčových bojísk, ktoré budú rozhodujúce pre konečný výsledok volieb.

4:51 Trump vyhral v štáte Missouri, ukazujú projekcie agentúry AP. Víťazstvo mu tak prinieslo ďalších 10 hlasov voliteľov. Trumpovi sa v štáte darilo aj vo voľbách v roku 2016, keď porazil demokratku Hillary Clinton o 18 percentuálnych bodov. Trumpovi už podľa dát AP pripadá 108 hlasov voliteľov, jeho demokratickému oponentovi Joeovi Bidenovi 131.

4:50 Trump usilujúci sa o znovuzvolenie v prezidentských voľbách vedie pred Bidenom vo viacerých kľúčových štátoch - Texase, Ohiu, Georgii, na Floride, v Pennsylvánii, vo Wisconsine či v Michigane. Informovali o tom v stredu ráno stanice Sky News a CNN.

V Severnej Karolíne, ktorá tiež patrí k rozhodujúcim štátom, sú sily oboch súperov prakticky vyrovnané, píšu americké médiá. Agentúra AP uviedla, že v Kansase a Missouri zvíťazil Trump. Americké médiá Trumpa vyhlásili za víťaza aj v štáte Utah. Medzičasom sa výrazne znížil Bidenov náskok v počte voliteľov na 89 v pomere k 72, ktoré nateraz získal Trump, informovala televízia CNN.

4:46 Americká vláda americkému Kongresu oznámila, že schválila predaj dronov Taiwanu v hodnote 600 miliónov dolárov (viac ako 512.732.000 eur). Americké ministerstvo zahraničných vecí podľa svojich vyjadrení odobrilo predaj štyroch bezpilotných lietadiel a príslušného vybavenia.

4:35 Počas senátnych volieb v americkom štáte Delaware vyhrala demokratka Sarah McBride, ktorá sa tak stala vôbec prvou otvorene transrodovou senátorkou v histórii USA. Informuje o tom portál Politico s tým, že je tak najvyššie postavenou transrodovou predstaviteľkou v Spojených štátoch. Jej víťazstvo v prvom senátnom obvode bolo očakávané.

4:30 Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová označila voebný deň za "deň nádeje".

4:27 Demokrati si podľa stanice Fox News udržia väčšinu v Snemovni reprezentantov Kongresu Spojených štátov a získajú ešte najmenej päť kresiel navyše. Súboj o Senát, kde mali doposiaľ väčšinu republikáni, je zatiaľ príliš tesný. "Dnes večer posilníme svoje rady (v Snemovni) a pripravíme tak lepšiu budúcnosť pre naše deti," povedala v deň utorkových volieb predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová, ktorú citovala televízia Fox News. Momentálne má Demokratická strana v 435-člennej Snemovni reprezentantov 232 kresiel a Republikánska strana 198 kresiel.

Ostrejší boj o získanie väčšiny prebehne v Senáte, pričom o tom budú rozhodovať súboje kandidátov v zhruba dvoch desiatkach kľúčových štátov. Na získanie väčšiny v Senáte je potrebných 51 kresiel. Podľa predbežných výsledkov si zatiaľ demokrati zaistili 43 kresiel a republikáni 38.

4:19 V americkom štáte New York zvíťazil v utorňajších prezidentských voľbách podľa agentúry AP demokrat Joe Biden. Biden vedie podľa AP aj v Novom Mexiku a Colorade. Súčasný prezident Donald Trump si zaistil víťazstvo v Južnej i Severnej Dakote, Wyomingu, Louisiane a Nebraske. V utorok o 21.00 h miestneho času (03.00 h SEČ) sa zatvorili volebné miestnosti v 13 ďalších štátoch.

Biden vedie v počte voliteľov pred Trumpom podľa denníka The Guardian v pomere 119 ku 92. Kandidát potrebuje na víťazstvo najmenej 270 hlasov voliteľov z celkového počtu 538 voliteľov. Medzičasom sa zatvorili už aj volebné miestnosti v Arizone, Wisconsine a Texase, kde však ešte nie sú jasné výsledky. Príliš tesný je zatiaľ aj súboj v kľúčových štátoch, ako sú Florida, Ohio a Pensylvánia, ktoré môžu rozhodnúť o výsledku volieb, píše agentúra DPA.

Príliš tesný je zatiaľ aj súboj v kľúčových štátoch, ako sú Florida, Ohio a Pensylvánia, ktoré môžu rozhodnúť o výsledku volieb, píše agentúra DPA.

3:31 V amerických prezidentských voľbách hlasoval už aj rapper Kanye West, ktorý sám kandiduje za šéfa Bieleho domu. Na Twitteri napísl, že dal hlas niekomu, komu plne dôveruje: samému sebe. West oznámil svoju kandidatúru na prezidenta tento rok v v júli, jeho šance na zvolenie sú ale prakticky nulové.

3:20 Sudca v Nevade predĺžil hlasovanie v zhruba dvoch desiatkach volebných miestností v okrese Clark. Dôvodom sú technické problémy, pre ktoré mali ráno problém otvoriť. O predĺženie na súde požiadala kampaň prezidenta Donalda Trumpa, informuje spravodajský portál CNN. Zoznam volebných miestností, ktoré porebujú predĺženie, predložili aj demokrati a, rovnako ako republikánskej žiadosti, im sudca okresného súdu Joe Hardy vyhovel.

3:15 Líder republikánov v americkom Senáte Mitch McConnell v utorňajších voľbách obhájil svoje senátorské kreslo. Informovali o tom svetové agentúry s odvolaním sa na americké médiá. McConnell si zaistil ďalší senátorský mandát vo voľbách v štáte Kentucky, kde porazil demokratku Amy McGrathovú. V štáte Kentucky zvíťazil už siedmykrát.

3:12 Trump zvíťazil aj v Južnej Dakote a v Severnej Dakote.

3:00 Dlhý rad ľudí v Blue Mound v štáte Texas, ktorí chcú odovzdať svoj hlas.

election-2020-texas-voting-78694-ba22f0527e7e4cdd8dc73fe7ac78dff7_0a14036f-0af4-6f16.jpg

2:53 Menej ako päť hodín pred uzavretím posledných volebných miestností sa na mnohých miestach v USA tvoria dlhé rady ľudí, ktorí chcú odovzdať svoj hlas. Hlasovanie sa zatiaľ obišlo bez vážnejších incidentov. Volebné miestnosti sa uzavreli už viac ako v polovici amerických štátov. Ľudia, ktorí sa ešte pred uzavretím miestností zaradili do radov, mohli svoj hlas odovzdať. Na čo upozornil na Twitteri aj Biden.

2:25 Biden vedie v kľúčovom štáte Ohio. Po zrátaní 43 percent hlasov tam má náskok pred Donaldom Trumpom v pomere 56,4 ku 42,1 percenta. Uvádza to stanica Fox News. Ohio je pre Trumpa štátom, ktorý v ktorom musí vyhrať, ak chce dosiahnuť znovuzvolenie. Nijaký republikán sa prezidentom USA nestal bez toho, že by zvíťazil v Ohiu, v ktorom víťaz získava hlasy 18 voliteľov, konštatuje stanica Sky News.

2:22 Trump podľa agentúry AP ovládol Južnú Karolínu, Oklahomu, Alabamu, Mississipi, Missouri a Tennessee, a pripísal si tak ďalších 52 voliteľov. Jeho demokratický súper Biden víťazí v Connecticute, Delaware, Marylande, New Jersey, v Rhode Island, Massachusetts a Illinois. Podľa televízie Fox News tiež získal troch zo štyroch voliteľov z Maine, pripísal by si tak zatiaľ ďalších 75 voliteľov.

1:50 Donald Trump sa teší z predbežných čiastových výsledkov. Na sociálnej sieti napísal, že to v celej krajine vyzerá v jeho prospech.

1:45 Viac ako päť hodín pred uzavretím posledných volebných miestností sa na mnohých miestach Spojených štátov ďalej tvoria dlhé rady ľudí, ktorí chcú odovzdať svoj hlas. Hlasovanie sa zatiaľ obišlo bez vážnejších incidentov.

Volebné miestnosti sa uzavreli už v Georgii, Južnej Karolíne, Vermonte, Indiane, Kentucky, Virgínii, Ohiu a Západnej Virgínii. Tiež v rade miest na Floride už hlasovanie skončilo. Ľudia, ktorí sa ešte pred uzavretím miestností zaradili do front, môžu svoj hlas odovzdať.

1:40 Joe Biden vedie podľa prvých čiastkových výsledkov v kľúčových štátoch Florida a Georgia. Informovala o tom počas volebnej noci americká stanica Fox News. Na Floride vedie podľa prvých čiastkových výsledkov po spočítaní 56 percent odovzdaných hlasov Joe Biden, a to v pomere 50,6 ku 48,7 percentám. Na Floride sa zatiaľ zrátavali hlavne hlasy odovzdané v predtermíne.

V štáte Georgia vedie Biden nad republikánom Donaldom Trumpom po sčítaní štyroch percent hlasov v pomere 54,2 percenta k 44,7 percenta. Podľa prvých prognóz by mal Joe Biden zvíťaziť aj vo Vermonte. Prvým štátom, v ktorom už americké médiá jasne prisúdili víťazstvo jednému z kandidátov, je tradične republikánska Indiana. Podľa čiastkových výsledkov tam zvíťazil Donald Trump.

1:30 Pozrite si naše špeciálne Štúdio TA3, v ktorom sme sa venovali americkým prezidentským voľbám.

1:20 Republikánsky kandidát na post prezidenta USA Donald Trump vedie podľa prvých čiastkových výsledkov v štátoch Kentucky, Indiana a New Hampshire. Informovala o tom počas volebnej noci americká stanica Fox News.

V Indiane vedie Trump oproti demokratovi Joeovi Bidenovi po zrátaní siedmich percent hlasov v pomere hlasov 63,6 percenta k 34,6 percentám. V Kentucky vedie podľa prvých čiastkových výsledkov po spočítaní 15 percent odovzdaných hlasov takisto Trump, a to v pomere 51,9 ku 46,6 percentám. V New Hampshire má Trump pred Bidenom po započítaní jedného percenta hlasov náskok 61,5 ku 38,5 percentám hlasov.

Prvé volebné miestnosti sa v USA zatvorili v utorok o 18.00 h miestneho času (00.00 h SEČ) v štátoch Kentucky a Indiana a New Hampshire. O 01.00 h SEČ sa skončili voľby aj v štátoch Južná Karolína, Vermont, Virgínia a Georgia, tam však bezprostredne neboli dostupné ani prvé čiastkové výsledky, ktoré by favorizovali niektorého z kandidátov.

1:00 Účasť v tohtoročných amerických prezidentských voľbách by podľa denníka The New York Times mohla dosiahnuť 67 percent, a byť tak najvyššia za posledných viac ako 100 rokov. Znamenalo by to, že svoj hlas vo voľbách odovzdalo okolo 160 miliónov obyvateľov krajiny, napísal denník. Z toho viac ako 101,1 milióna ľudí už odvolilo predčasne alebo poštou.

0:20 V častiach amerických štátov Indiana a Kentucky skončili prezidentské voľby. Ďalšie štáty uzavrú hlasovania o necelú hodinu, kedy zrejme začnú americké médiá zverejňovať prvé predbežné výsledky a odhady. Vzhľadom k neobvykle vysokému počtu poštových hlasov, ktoré sa často sčítajú pomalšie a s oneskorením, tento rok nemusí byť víťaz istý už vo volebnú noc.

0:15 Politika založená na hesle "Amerika na prvom mieste" zmenila počas administratívy Donalda Trumpa postavenie Spojených štátov vo svete. Americký prezident odstúpil od viacerých kľúčových medzinárodných dokumentov, jeho vojská však boli súčasťou koalície, ktorej sa podarilo vysporiadať s Islamským štátom.

0:00 Donald Trump naznačil, že zatiaľ nemá pripravenú reč v prípade výhry alebo prehry. Ako povedal počas návštevy pobočky Republikánskeho národného výboru v Arlingtone vo Virgínii, zatiaľ nad tým nerozmýšľa. "Dúfajme, že budeme mať iba jeden z týchto dvoch a viete, výhra je ľahká. Prehra nie je nikdy ľahká. Nie, pre mňa nie," cituje prezidenta televízia CNN.

Súčasný šéf Bieleho domu predpokladá, že jeho tábor bude mať dobrú volebnú noc, ale vyjadril aj isté pochybnosti. "Myslím, že budeme mať výbornú noc. Ale je to politika a sú to voľby, takže nikdy neviete," zamyslel sa. Ako tiež v Arlingtone povedal, jeho kampani sa darí v štátoch, ako sú Florida, Arizona alebo Texas, a jeho úspech prinesie jednotu.

23:55 Joe Biden nepredpovedá výsledky prezidentských volieb. Novinárom v Delaware povedal, že je "poverčivý", pokiaľ ide o ponúkanie predpovedí pre volebnú noc, no zostáva plný nádeje. Biden sa vyjadril, že od svojich poradcov počul o "ohromnej účasti" mladých ľudí, žien a starších Afroameričanov v štátoch, ako sú Georgia a Florida. "Veci, ktoré sa dejú, sú dobrým znamením pre základňu, ktorá ma podporuje, ale uvidíme," skonštatoval niekdajší viceprezident s tým, že voľby sú však stále neisté, keďže je v hre veľa štátov.

23:45 Americká Bezpečnostná agentúra pre kyberbezpečnosť a infraštruktúru v utorok uviedla, že americké prezidentské voľby sprevádzajú len bežné technické a prevádzkové problémy, pričom doposiaľ neboli zaznamenané žiadne škodlivé kybernetické aktivity zamerané na narušenie hlasovania.

23:30 Obaja kandidáti na prezidenta USA už zavŕšili niekoľkomesačnú kampaň a teraz im zostáva len čakať na to, kým začnú z jednotlivých štátov prichádzať správy o prvých výsledkoch. Volebný štáb prezidenta Donalda Trumpa sa usadil v Bielom dome, zatiaľ čo Joe Biden bude sledovať vývoj volebnej noci z Wilmingtonu v štáte Delaware, kde v auguste prijal nomináciu svojej strany do volieb.

23:15 V jednej z volebných miestností v americkom meste Des Moines riešili kuriózny problém. V dôsledku dezinfekčného prostriedku na rukách voličov sa tam zasekol skener hlasovacích lístkov.

22:58 Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie vyšetruje automatizované telefonáty, o ktorých dostal hlásenia, že počas volebného dňa vyzývajú voličov, aby "zostali doma a zostali v bezpečí". Informuje o tom spravodajský portál CNN s odvolaním sa na popredného predstaviteľa Agentúry pre kybernetickú bezpečnosť a bezpečnosť infraštruktúr.

22:40 Voľby majú zatiaľ pokojný priebeh, Biely dom sa napriek tomu pripravuje na nepokoje. V utorok o tom informovala americká televízia CNN. Biely dom je obkolesený vysokým plotom, ktorý bol nainštalovaný v noci na utorok. Orgány však neevidujú nijakú konkrétnu hrozbu, ide výlučne o preventívne opatrenie, uvádza CNN. Na možné protesty v Washingtone sa pripravujú aj obchody a podniky, ktoré si výklady zakrývajú preglejkami.

aptopix-election-2020-white-house-15723-eae415c8254e4e80b82d29a8d2fe07cc_c0a80401-ce1b-e5d4.jpg

22:30 V USA vrcholí volebná dráma a obaja kandidáti sa už prihovorili svojim voličom. Pozrite sa, čo povedali.

22:20 Pozrite si informácie o priebehu volieb v správach na TA3.

22:10 Demokratický prezidentský kandidát Joe Biden v utorok počas zhromaždenia v meste Filadelfia v štáte Pensylvánia vyhlásil, že v tohtoročných voľbách očakáva historicky najvyššiu účasť voličov. "V tomto roku bude voliť najviac v amerických dejinách," povedal Biden davu svojich stúpencov. Podľa neho sa dá očakávať, že vo voľbách bude hlasovať viac ako 150 miliónov ľudí.

aptopix-election-2020-biden-24725-08bb6174835f4b7ab9bc425f12c6dc9a_0a140371-c805-2b47.jpg

21:50 Sudca amerického okresného súdu vo Federálnom dištrikte Kolumbia nariadil Poštovej službe Spojených štátov, aby vo všetkých spracovateľských strediskách na viacerých miestach v krajine, vrátane kľúčových štátov pre prezidentské voľby, vykonala prehliadky.

Tie majú podľa rozhodnutia sudcu Emmeta Sullivana "zabezpečiť, aby sa hlasovacie lístky nezdržiavali a aby sa identifikované hlasovacie lístky okamžite odoslali na doručenie". Poštoví inšpektori musia začať s prehliadkami do 15:00 východného času (21:00 SEČ), informuje spravodajský portál CNN.

Prehliadky sa musia uskutočniť v centrálnej Pensylvánii, Philadelphii, Detroite, Colorade, Wyomingu, Atlante, Houstone, Alabame, New Hampshire, Maine, Južnej Karolíne, južnej Floride, Lakelande vo Wisconsine a Arizone.

Kontroly sa konajú v dôležitých štátoch, ktoré nepovoľujú doručenie hlasovacích lístkov po volebnom dni. Sú nimi Michigan, Wisconsin, Georgia, Florida, New Hampshire, Arizona a Maine.

21:45 Kampaň úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa vyzvala občanov, aby sledovali a dozerali na priebeh hlasovania v kľúčových štátoch. Podobnú výzvu adresovali svojim prívržencom aj pravicové extrémistické skupiny. Informoval o tom v utorok americký denník USA Today.

Trump už mesiace bez akýchkoľvek dôkazov varuje pred volebnými podvodmi. Jeho kampaň pre účely monitorovania volebných miestností zorganizovala 50.000 dobrovoľníkov, ktorí sa mohli prihlásiť cez portál "Armáda pre Trumpa". Kandidát Demokratickej strany na prezidenta Joe Biden tieto kroky kritizoval a označil za pokus o zastrašovanie voličov.

21:30 V USA sa okrem funkcie prezidenta upriamuje pozornosť aj na prvú dámu. A niet sa čomu čudovať, jej povinnosti sú v Amerike dokonca zakotvené aj v zákone. Obe manželky kandidátov už majú skúsenosti z Bieleho domu. Ktorá by sa na túto úlohu hodila viac a ako by vlastne mala vystupovať? Aj na to nám odpovedala odborníčka na protokol a medzinárodné vzťahy, Mária Holubová.

21:15 Ako dlho sa čaká na termín v Bielom dome? Ako viesť rokovanie s Trumpom, aby sa nenudil? Aj o tomto hovoril Peter Pellegrini v rozhovore pre TA3.

21:01 Na TA3 sa začalo naše špeciálne volebné štúdio, v ktorom sa venujeme americkým prezidentským voľbám. Nenechajte si ho ujsť!

bez-nzvu_0a140370-ba1d-cb1a.png

21:00 Prvá dáma USA Melania Trumpová  odovzdala v utorok svoj hlas v prezidentských voľbách vo volebnej miestnosti v Palm Beach v americkom štáte Florida. Informoval o tom spravodajský portál The Hill. Portál vo svojej správe upriamil pozornosť aj na to, že Trumpová, ktorá sa pred nedávnom zotavila z nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, nemala pri vstupe do volebnej miestnosti dýchacie cesty prekryté rúškom ani iným spôsobom.

election-2020-melania-trump-79251-2007776e3b1b4073bf246fc93d89bd7d_c0a80301-b667-12f8.jpg

20:40 Výsledky dnešných prezidentských volieb v americkom štáte Severná Karolína sa oneskoria o najmenej 45 minút. Informuje o tom televízia CNN s tým, že tamojšia volebná rada sa rozhodla na štyroch miestach predĺžiť čas na hlasovanie po tom, ako mali ráno problémy. V štáte mali začať hlásiť výsledky o 19:30 miestneho času (1:30 SEČ), po novom sa tak však nestane skôr ako o 20:15 (2:15).

20:35 Ako to vyzerá na palube s americkým prezidentom v Air Force One? Pôsobí to ako v hollywoodskych filmoch? Prezradil Maroš Šefčovič.

20:00 Niektorí americkí občania nemajú ani len v deň prezidentských volieb istotu, že ich odovzdané hlasy budú platné. Americký prezident Donald Trump sa totiž zastrája, že sčítavanie hlasov napadne súdnou cestou.

19:40 Dlhá kampaň je minulosťou, teraz už majú v rukách výsledok tohtoročnej bitky o Biely dom a Kongres predovšetkým americkí voliči. Prezident Donald Trump aj v závere kampane pokračoval v spochybňovaní legitimity volieb tvrdeniami o podvodoch. Jeho demokratický rival Joe Biden zdôrazňoval potrebu novej stratégie v boji proti koronavírusu. Volebný deň sa v Spojených štátoch rozbehol za značného napätia a obáv z nepokojov, zároveň sa hovorí o veľmi vysokej voličskej účasti.

19:20 Pozrite si správy o priebehu volieb z našich Hlavných správ.

19:15 Možnosť hlasovať pred dňom volieb v Spojených štátoch využilo vyše 100 miliónov z celkových viac ako 250 miliónov voličov. S odvolaním sa na informácie z projektu Floridskej univerzity, ktorý hlasovanie v predstihu monitoruje, o tom informovala agentúra Reuters. Neobvykle vysoké číslo podľa nej môže byť znamením najvyššej volebnej účasti v prezidentských voľbách v novodobých dejinách USA.

18:53 Prezident Spojených štátov amerických navštívil našu krajinu len raz v histórii samostatného Slovenska. Bolo to počas samitu Bush - Putin. Vtedajšieho premiéra Mikuláša Dzurindu dokonca označil za svojho priateľa. Ten tvrdí, že od amerického prezidenta dostal jeden z najkrajších darov v živote. Viac prezradil v rozhovore.

17:50 O prezidentských voľbách v Spojených štátoch sme sa rozprávali aj s našim spolupracovníkom žijúcim na Floride Igorom Telekym. Ten dianie sleduje priamo v USA. Pýtali sme sa ho, ako vyzerá hlasovanie a či sa vyskytli nejaké komplikácie.

17:45 Kľúčové americké burzové indexy zaznamenali v utorok výrazný rast, keď investori stavili na víťazstvo demokratického kandidáta Joea Bidena v utorkových prezidentských voľbách a s ním aj na rýchlu dohodu o ďalších fiškálnych stimuloch.

17:30 Americké prezidentské voľby nebudú mať "nijaký vplyv" na politiku, ktorú Irán uplatňuje voči Washingtonu, vyhlásil v utorok iránsky najvyšší duchovný vodca, ajatolláh Alí Chameneí. "Pokiaľ ide o Spojené štáty, pridržiavame sa rozumnej a zámernej politiky, ktorú nemôžu ovplyvniť personálne zmeny vo Washingtone," uviedol podľa agentúry AFP ajatolláh v televíznom prejave k výročiu narodenia proroka Mohameda. "Dnes je v USA volebný deň. Môžu sa (tam) udiať veci, nás sa však netýkajú. Naša politika je dobre definovaná, a príchod či odchod (prezidenta) na ňu nebude mať žiadny vplyv," dodal 81-ročný Chameneí.

17:00 V USA neexistuje priama voľba prezidenta. Pozrite sa, aká komplikovaná je cesta k triumfu.

15:55 Voľby amerického prezidenta sa konajú raz za štyri roky a to vždy v utorok, ktorý nasleduje po prvom novembrovom pondelku. Súčasne s prezidentom sa volí aj viceprezident, ktorého si prezidentský kandidát vybral počas kampane. Ich volebné obdobie trvá štyri roky. Šancu na úspech majú len kandidáti dvoch strán, ktoré sú zastúpené v Kongrese – Republikánskej a Demokratickej.

15:55 Európska komisia má plnú dôveru v integritu a funkčnosť amerických demokratických inštitúcií so systémom "bŕzd a protiváh", čiže kontrolných mechanizmov a mocenskej rovnováhy a v právny štát. Uviedol to Peter Stano, hovorca šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella.

14:40 Pozrite si správy o priebehu volieb v správach na TA3.

14:05 Syn predavača automobilov Joe Biden študoval históriu aj právo, neskôr rozbehol vlastnú právnickú firmu. Stal sa členom Demokratickej strany a v Senáte strávil nepretržite 36 rokov. Mnoho rokov pôsobil aj ako pravá ruka prezidenta Baracka Obamu. O prezidentskú kandidatúru sa Biden uchádzal už dvakrát.

13:35 Bol štvrtým z piatich detí, jeho korene siahajú do Nemecka. V trinástich rokoch poslali Donalda Trumpa na vojenskú akadémiu. Trump začínal v otcovej firme, jeho majetok dosiahol miliardovú hodnotu vďaka pestrým podnikateľským aktivitám. Pre mnohých je symbolom úspechu aj napriek bankrotu v 90. rokoch.

13:00 Demokratický kandidát Joe Biden získal všetkých päť hlasov v malej obci Dixville Notch v štáte New Hampshire. V neďalekej obci Millsfield podporilo 16 voličov úradujúceho republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa a piati Bidena.

12:40 Obaja kandidáti využili kampaň do poslednej minúty. Kým Joe Biden vystúpil pred podporovateľmi v Pensylvánii, Donald Trump navštívil hneď niekoľko štátov, ktoré sa v tohtoročných voľbách považujú za kľúčové.

12:15 Hlasovaním v malých osadách v štáte New Hampshire sa odštartovali americké prezidentské voľby. Američania však už mali možnosť podporiť svojho favorita v predčasnom hlasovaní. Takýmto spôsobom odvolilo približne sto miliónov voličov, čo je rekordne veľa. Informácie o tejto téme nám priniesla naša kolegyňa zo zahraničnej redakcie Patrícia Kordiaková.

11:00 Po dlhom a mimoriadne ostrom zápase sa konečne dozvieme, kto ovládne Biely dom. Prečo by nás malo zaujímať, či sa prezidentom USA stane Joe Biden alebo Donald Trump? Čo si televízia TA3 pripravila pre divákov počas volebnej noci? Kedy sa môžeme tešiť na výsledky? Aj to prezradil v rozhovore náš kolega Vladimír Lichvár.

9:45 Pozrite si, kedy by mali nastať hlavné zlomové momenty amerických volieb, v ktorých Donald Trump a Joe Biden bojujú o ovládnutie Bieleho domu. Výsledok sa zrejme nedozvieme tak skoro, ako to bývalo zvykom.

9:30 Americké prezidentské voľby sa podľa ústavy musia konať vždy v utorok po prvom novembrovom pondelku. "Má to praktické vysvetlenie. Voľby boli takto koncipované pred viac ako 200 rokmi, keď boli Spojené štáty americké poľnohospodárskou krajinou. Voľby boli už po žatve, avšak ešte pred zimou. A v utorok preto, že Amerika je veľká krajina, na voľby bolo treba cestovať a v nedeľu treba ísť do kostola," uviedol zahraničnopolitický analytik a bývalý minister medzinárodných vzťahov SR Pavol Demeš.

8:30 Najdôležitejšími témami, ktoré rezonovali počas predvolebnej kampane v USA bola ekonomika a pandémia. Obe navzájom súvisia, keďže pandémia tvrdo zasiahla americkú ekonomiku. Napriek tomu, že sa obnovila polovica z 22 miliónov pracovných miest, ktoré zanikli v marci a apríli, naďalej zostalo veľa Američanov bez práce. Uviedol to profesor medzinárodných vzťahov z Oxfordskej univerzity Richard Caplan.

8:05 Americké voľby sú dnes hlavnou témou našej zahraničnej redakcie. Pozrite si viac v správach na TA3 o 8. hodine.

7:00 Biden neustále vedie v prieskumoch verejnej mienky, vrátane dôležitých tzv. nerozhodnutých štátov. Republikán Trump bojuje o udržanie sa v Bielom dome po turbulentných štyroch rokoch v prezidentskom úrade. Výsledok volieb však ani zďaleka nie je istý.

Voliči vo všetkých štátoch hlasujú aj v celom rade referend o rôznych záležitostiach od daňovej politiky až po zákony o drogách, o 35 kreslách v Senáte, o celej Snemovni reprezentantov a o početných štátnych a miestnych úradoch.

6:00 Hlasovanie v USA sa začalo v dvoch malých obciach v americkom štáte New Hampshire - v Dixville Notch a Millsfield. Zachovali tradíciu aj napriek pandémii koronavírusu. Volebné miestnosti sa tam otvorili v utorok o 00.00 h miestneho času (6.00 h SEČ).

Voliči v Dixville Notch, obci s 12 obyvateľmi, odovzdali prvé hlasy s úderom polnoci. Obec sa nachádza uprostred lesa, neďaleko kanadskej hranice, a už od roku 1960 tradične hlasuje ako prvá v celej krajine. Susedná dedina Millsfield takisto začína hlasovať o polnoci. Väčšina volebných miestností na východnom pobreží USA sa otvorí v utorok o 6.00 h či 7.00 h miestneho času (12.00 h či 13.00 h SEČ).

5:50 Voľby v USA majú mnoho špecifík a bohatú históriu. Diskutovali sme o nich s politickým tajomníkom Veľvyslanectva USA v SR Jonathanom Herzogom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok