Útok vo Viedni má štyri obete, zahynul i terorista. Zrejme bol z IS

TA3 TASR
3.11.2020 06:45

Štyri civilné obete si vyžiadal teroristický útok v centre Viedne. Útočník, ktorý zahynul tiež, bol zrejme stúpencom džihádistov z Islamského štátu. Do ulíc rakúskej metropoly nasadili približne tisíc policajtov.

Zraneniam podľahli ďalší

Podľa Nehammera spáchal útok v centre Viedne najmenej jeden islamský terorista. "Nemôžeme nateraz vylúčiť, že existujú aj ďalší páchatelia," uviedol Nehammer. Polícia podľa agentúry DPA informovala, že pri útoku zahynuli štyria ľudia. Zahynul aj útočník, ktorého smrteľne postrelila polícia. Vo Viedni je momentálne nasadených približne 1000 policajtov. Úrady varovali, aby sa ľudia vyhýbali centru mesta.

Usmrtený páchateľ útoku vo Viedni bol stúpencom teroristickej organizácie Islamský štát. Oznámil to v rakúsky minister vnútra Karl Nehammer.

Strelci spustili v pondelok okolo 20.00 h SEČ paľbu na ľudí, ktorí si užívali vo viedenských kaviarňach a reštauráciách poslednú noc pred začatím lockdownu, zameraného na zastavenie šírenia koronavírusu. Podľa úradov išlo o dobre pripravený teroristický útok a páchatelia mali útočné pušky.

Podporu vyjadrili aj lídri

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen ostro teroristický útok odsúdil. "Našu slobodu a demokraciu budeme spoločne a odhodlane brániť všetkými nutnými prostriedkami," napísal na Twitteri. "Myslím na obete, zranených a ich rodiny a súcitím s nimi. Všetci sme hlboko zarmútení," dodal. Van der Bellen sa poďakoval ostatným hlavám štátov a vlád za ich podporu.

Tú mu vyjadrili lídri Európskej únie, Francúzska, Talianska, Nemecka, Grécka, Británie, Česka, ako aj predstavitelia Slovenska, Austrálie, OSN či Ruska. Generálny tajomník OSN António Guterres odsúdil teroristický útok vo Viedni a vyjadril sústrasť rodinám obetí.

Kurz: Nedáme sa zastrašiť

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz odsúdil streľbu ako "ohavný teroristický útok""Naša polícia rozhodne zakročí voči páchateľom tohto strašného teroristický útoku. Som rád, že polícia už jedného páchateľa zneškodnila. Nikdy sa nedáme zastrašiť terorizmom a proti týmto útokom budeme rozhodne bojovať všetkými prostriedkami," povedal Kurz pre APA.

"Celá krajina je v myšlienkach s obeťami, zranenými a ich rodinnými príslušníkmi, ktorým vyjadrujem hlbokú sústrasť," povedal Kurz. "Práve teraz zažívame v našej republike ťažké hodiny. Chcel by som sa poďakovať všetkým zásahovým jednotkám, ktoré najmä dnes riskujú svoje životy, aby nás ochránili,"dodal. Ochranu uzavretých objektov prevezme armáda, priblížil Kurz s tým, že takýmto spôsobom sa zaistí, aby sa polícia mohla sústrediť výlučne na boj proti terorizmu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok