Vírus zabil ďalších pacientov, pribudlo vyše 1700 nakazených

TA3 TASR SITA ČTK
3.11.2020 10:03

Ústredný krízový štáb vyhodnotil víkendové testovanie a schválil aj jeho druhé kolo. Niektoré okresy však dostali výnimku, a to práve tie, v ktorých bol podiel pozitívnych nižší ako 0,7 %. Obavy z veľkého testovania sa nenaplnili ani vo firmách, zamestnávatelia výsledky privítali. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Vírus zabil ďalších pacientov, pribudlo vyše 1700 nakazených
SITA/Martin Havran

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

18:30 Testovanie na prítomnosť ochorenia COVID-19 absolvovali počas uplynulého víkendu v Banskej Bystrici i klienti a zamestnanci pobytových, ambulantných zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Podstúpilo ich 205 ľudí, z toho pozitívnych bolo 14. Zo 116 testovaných zamestnancov boli pozitívni šiesti.

18:05 Koronavírus udrel aj na našu ekonomiku. Po optimistických scenároch z leta analytici opäť zhoršujú prognózy. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť odhaduje tohtoročný prepad HDP o takmer osem percent. Spôsobilo to najmä spomalenie zahraničného obchodu. Situáciu v Európe aj naďalej zachraňujú vlády a centrálne banky.

17:57 Pilotný projekt antigénového testovania by sa mohol začať v pondelok na ukrajinskej hranici. Testovať by mala súkromná spoločnosť. Po utorkovom rokovaní expertnej pracovnej skupiny to pre médiá uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus.

17:48 Zvyšné ochranné pomôcky sa postupne vracajú do skladov mesta, na utorkovom brífingu to v súvislosti s víkendovým celoplošným testovaním na nový koronavírus uviedol primátor Jaroslav Polaček. Podľa neho dopadla operácia Spoločná zodpovednosť v Košiciach nad očakávania. Spolu so starostami mestských častí sa zhodli, že na tom mali veľký podiel práve samosprávy.

17:33 Príspevok 500 eur majú zdravotníci dostať aj v druhom kole plošného testovania na ochorenie COVID-19. Podmienkou sú oba odpracované dni v odbernom tíme. Potvrdila to hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

17:21 Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok popoludní prijala v Prezidentskom paláci premiéra Igora Matoviča. O záveroch stretnutia budú spoločne informovať v stredu ráno. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec. Predseda vlády cez víkend avizoval, že by sa chcel s prezidentkou stretnúť v súvislosti s celoplošným testovaním na ochorenie COVID-19.

17:05 Francúzsko plánuje presunúť časť pacientov s diagnózou COVID-19 do Nemecka. Prevoz by sa mal uskutočniť v priebehu nasledovných dní, keďže viaceré nemocnice vo Francúzsku prestávajú zvládať nápor pacientov. Podľa agentúry AFP o tom informovalo združenie nemocníc zo severofrancúzskeho regiónu Hauts-de-France.

16:50 Po celoplošnom testovaní majú mnohí zamestnanci rôzne otázky. Musia svojmu zamestnávateľovi ukázať negatívny test, ak ich o to požiada? A môže zamestnávateľ vyhodiť pracujúceho, ktorý nešiel na testy? Na tieto ale aj ďalšie otázky nám odpovedala odborníčka na pracovné právo, advokátka spoločnosti TaylorWessing, Radoslava Lichnovská.

16:41 "Prvá námestníčka generálneho prokurátora bola riadne objednaná na testovanie na štvrtok (29. 10.) v rámci celoplošného testovania. Žiadne príznaky ochorenia COVID-19 nemala. Po konzultácii s príslušným lekárom po absolvovaní antigénového testu, ktorý bol pozitívny, prvá námestníčka generálneho prokurátora vzhľadom na to, že vedela, že pôjde do karantény, bezodkladne oznámila výsledok testovania v kancelárii generálneho prokurátora s cieľom odovzdania agendy. S nikým už do styku neprišla, veci rozdelila a ponechala s odkazom na pracovnom stole," objasnila hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.

16:30 Zamestnávateľské a podnikateľské združenia vyzývajú vládu, aby umožnila návrat života na Slovensku do normálu. "Nakoľko výsledky celoštátneho testovania priniesli pomerne priaznivé správy, nevidíme nateraz dôvod na to, aby ostali zatvorené školy, reštaurácie a hotely, či obmedzené ďalšie služby. Vláda by mala umožniť krajine normálne fungovať, samozrejme pri zachovaní všetkých bezpečnostných a preventívnych opatrení," konštatujú v spoločnej tlačovej správe Klub 500 a Slovenská obchodná a priemyselná komora.

16:05 Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek upozorňuje na enormné psychické a fyzické preťaženie sestier a pôrodných asistentiek v čase pandémie ochorenia Covid-19. Prezidentka komory Iveta Lazorová preto považuje za dôležité, aby sa zamestnávatelia starali o duševné zdravie sestier. Mnohé sestry a pôrodné asistentky sa podľa nej stále necítia byť ani správne ohodnotené.

15:43 Prvá námestníčka a dočasná šéfka generálnej prokuratúry čelí ostrej kritike po tom, ako napriek pozitívnemu výsledku testu odišla do práce. Vraj chcela odovzdať agendu.

15:30 Počet pozitívnych výsledkov testov na nový typ koronavírusu v Holandsku klesá už tretí deň po sebe. Počet pacientov hospitalizovaných s ochorením na Covid-19 tam však naopak stále rastie, čo tamojšiu vládu núti uvažovať o zavedení ďalších mimoriadnych epidemiologických opatrení, ktoré zrejme budú platiť od 5. novembra.

15:15 Pozrite si celé štúdio s ministrom zdravotníczva v TA3.

15:08 Hranice sa budú kontrolovať od 15. novembra. Ako v našom štúdiu povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí, od tohto dátumu Slovensko prejde na európsky semafor. Všetky krajiny, ktoré podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb budú označené ako červené, tak budú červené aj na našom semafore.

15:05 Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku eviduje k utorňajšiemu dňu 113 zamestnancov, ktorí mali pozitívny test na nový koronavírus. Napriek tomu aktuálne v nemocnici nepracuje žiadny zdravotník pozitívny na ochorenie Covid-19 bez príznakov.

14:45 Ministerstvo obrany nedisponujeme informáciami, odkiaľ môžu mať samosprávy iné údaje o výsledkoch celoplošného testovania, akými disponuje samotné ministerstvo. "Údaje, ktoré sme my uverejnili, vychádzajú z hlásení jednotlivých regionálnych veliteľstiev a sú zadávané za okresy a nie za konkrétne mestá a obce," reagovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

14:31 Nemocnice v Belgicku sa pripravujú na ďalší nárast počtu pacientov v spojitosti s pandémiou. Situáciu, ktorá si vyžiada vysoký nápor na lekárov a zdravotný personál, chcú riešiť aj možným náborom vhodnej kvalifikovanej sily spomedzi žiadateľov o azyl.

14:24 Primátor Gelnice Dušan Tomaško žiada kompetentné orgány, aby prehodnotili rozhodnutie realizovať druhé kolo celoplošného testovania na nový koronavírus v Gelnickom okrese. Ako uviedol na sociálnej sieti, podľa ich výpočtov nebol podiel pozitívnych prípadov prvého kola 0,71 percenta, ale necelých 0,65 percenta. Podobný problém má aj okres Myjava.

14:10 Celoplošné víkendové testovanie malo podľa odborníkov význam. Veľkú časť infikovaných sa podarilo izolovať a máme informácie o tom, do akej miery je Slovensko premorené. Antigénové testy ale podľa vedcov odhalili aj falošne pozitívnych, väčším problémom je ale to, že celoplošné testovanie neodhalilo všetkých infekčných.

13:46 Minister zdravotníctva Marek Krajčí v TA3 hovorí o aktuálnych informáciách ku Covid-19 .

13:30 Od pondelka sa každý, kto chce ísť do práce, obchodu či do banky, musí preukázať certifikátom o negatívnom kovid teste. Prikazuje to vyhláška Úradu verejného zdravotníctva. Podľa expertky je táto prax hrubým porušením práva Európskej únie. Prečo je to tak a aké dôsledky to môže mať? Pýtali sme sa docentky Vlasty Kunovej z právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela.

13:22 Nemecká kancelárka Angela Merkelová avizuje novú stratégiu v boji proti pandémii. V krajine chcú využívať rýchlejšie a lacnejšie antigénové testy, do konca roka by ich mali nakúpiť viac ako 20 miliónov. Podľa mnohých odborníkov sú menej presné ako PCR testy, no kompetentní si od tohto kroku sľubujú, že vďaka nim nebude potrebné zatvárať opatrovateľské domovy.

13:05 Oficiálne údaje o pozitívne testovaných v okrese Myjava v rámci celoplošného testovania sú vyššie ako tie, ktoré nahlásili jednotlivé obce. Potvrdil to prednosta Okresného úradu v Myjave Stanislav Tomič s tým, že kým ministerstvo obrany eviduje 249 pozitívne testovaných, obce z odberných miest ich nahlásili iba 145.

"Obce disponujú číslami za okres v počte 19.193 testovaných, z toho 145 pozitívnych, čo predstavuje 0,75 percenta. Tieto informácie sa snažíme overiť a verifikovať, či už na centrále vojska alebo u riadiaceho dôstojníka celej operácie zodpovedného za Trenčín. Zatiaľ spätnú väzbu nemáme," informoval prednosta.

12:40 Podpredseda NR SR Juraj Šeliga vykázal poslancov za ĽSNS z rokovacej sály. Dôvodom bolo, že odmietali predložiť potvrdenie o negatívnom teste na Covid-19. Šeliga poslancov opätovne vyzýval a pýtal sa ich, či pôjdu potvrdenie predložiť pracovníkom, ktorí zabezpečujú vstup do budovy NR SR. Šéf ĽSNS Marian Kotleba mu odpovedal, že ho nemá komu predložiť. Šeliga mu vysvetlil, že pracovníci pri vstupe sú v zmysle zákona o Policajnom zbore oprávnení na to, aby sa im poslanci preukázali.

12:20 Únia miest Slovenska pred druhým kolom celoplošného testovania obyvateľov trvá na dodaní jasných pokynov, pomôcok aj zdravotníkov zo strany vlády. Príprava a zabezpečenie druhého kola celoplošného testovania by podľa nej mala byť výhradne v réžii štátu a nemala by zostať len na pleciach samospráv.

12:05 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 12. hodine.

11:35 Počas víkendu sa na Slovensku vo veľkom testovalo. Z takmer štyroch miliónov ľudí antigénové testy odhalili viac ako 38-tisíc infikovaných. Ako hodnotia celú operáciu odborníci? Čo pre nás tieto čísla znamenajú, na čo sa máme teraz pripraviť a je potrebné zúčastniť sa aj na druhom kole testovania?

11:20 Verejné bohoslužby je možné opäť sláviť, avšak len s obmedzeniami. Omše sú naďalej podobne ako hromadné podujatia limitované počtom šiestich účastníkov. Informovala o tom Konferencia biskupov Slovenska.

10:15 Útočník tuniského pôvodu, ktorý minulý týždeň zabil nožom troch ľudí v Bazilike Matky Božej vo francúzskom Nice, bol pozitívne testovaný na ochorenie Covid-19, čo by mohlo oddialiť jeho vypočúvanie.

10:10 Druhé kolo celoplošného testovania by sa malo realizovať v 45 okresoch. "Potrebujeme stabilizovať všetky regióny a nemôžeme sa uspokojiť s dobrou situáciou v niektorých častiach Slovenska. Veď ako sa hovorí, jedna bitka vojnu nevyhráva," ozrejmil minister obrany Jaroslav Naď.

10:50 Zodpovedné orgány na strane štátu a miestnych samospráv vykonali ohromné úsilie, aby sa úspešne zrealizovalo 1. kolo celoplošného testovania, na mnohých miestach však boli porušené menšinové jazykové práva. Tvrdí to splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky.

10:45 Napadol ho pre rúško? Trestným oznámením poslanca NR SR za Sme rodina Patricka Linharta sa už zaoberá Úrad inšpekčnej služby. Incident sa mal odohrať v Nových Zámkoch.

10:40 S vážnymi zraneniami skončil mladý vodič, ktorý zapil svoj negatívny test na koronavírus a sadol za volant. Ako informovala nitrianska krajská polícia, v Hrušovanoch 23-ročný vodič Mitsubishi L200 nezvládol riadenie a vrazil do zaparkovaného Mercedesu Benz.

10:22 Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Maďarsku 3989 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a v súvislosti s ochorením Covid-19 zaznamenali 84 úmrtí. Vyplýva to z údajov vládneho servera koronavirus.gov.hu.

10:10 Vyliečilo sa ďalších 1245 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 14 257. Hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19 je 1327 pacientov. Z toho 104 sú na JIS a 96 na umelej pľúcnej ventilácii.

10:07 Najviac pozitívnych prípadov pribudlo v Žilinskom kraji (472), nasleduje Trnavský (281), Prešovský (203), Bratislavský (202), Trenčiansky (197), Nitriansky (171), Košický (111) a Banskobystrický (90).

10:00 Na Slovensku pribudlo 1 727 nových prípadov nákazy. Počas uplynulého dňa urobili spolu 18 994 testov. Pribudlo ďalších 16 úmrtí, počet obetí koronavírusu stúpol na 235. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:43 Ukrajina zaznamenala za posledných 24 hodín najvyšší denný nárast počtu prípadov nákazy, informovala v utorok agentúra UNIAN. Počet prípadov sa za posledný deň zvýšil o 8899 na celkovo 411 093. Chorobe podľahlo v rovnakom čase 157 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 7532.

9:20 Bezplatné testovanie v každom okrese aj testovanie na hraniciach. Pripomeňte si, aké zmeny sa chystajú.

8:57 V anglickom Liverpoole sa bude konať celomestské plošné testovanie obyvateľstva na ochorenia COVID-19. V rámci tohto pilotného projektu pravidelne ponúknu otestovanie každému, kto býva a pracuje v meste Beatles, bez ohľadu na prítomnosť príznakov koronavírusu.

Ako uvádza web BBC News, úmrtnosť v Liverpoole patrí medzi najvyššie v Anglicku. Cieľom pilotného projektu je obmedziť šírenie koronavírusu zachytením čo najväčšieho počtu osôb a prerušiť "reťaz infekcie".

8:17 V Univerzitnej nemocnici Martin malo počas víkendového celoplošného testovania pozitívny antigénový test celkovo 67 zamestnancov. V práci pokračujú piati z nich, ktorí nemajú príznaky ochorenia COVID-19. Umožnilo to aktualizované usmernenie hlavného hygienika Jána Mikasa.

Podľa medicínskeho riaditeľa UNM Dalibora Murgaša zaradili zamestnancov do pracovnej zmeny dobrovoľne na úseku, kde sú hospitalizovaní pozitívne testovaní pacienti. "Pri práci používajú osobné ochranné pomôcky, je minimalizovaný kontakt s ostatnými pracovníkmi a pacientmi, ktorým neposkytujú zdravotnú starostlivosť," uviedol Murgaš.

7:57 V Českej republike potvrdili počas pondelka 9241 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 108 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených v utorok ráno na webe českého ministerstva zdravotníctva.

7:53 V košických oceliarňach U.S. Steel zaznamenali po víkendovom testovaní 137 zamestnancov s pozitívnym výsledkom testu na nový koronavírus. V pondelok výroba podľa hovorcu podniku Jána Baču pokračovala bez problémov aj po výmene zmien.

"V priebehu dňa nám nadriadení z jednotlivých pracovísk hlásili ďalších zamestnancov s pozitívnym testom. Na záver dňa to bolo spolu 137 pozitívnych prípadov. Priebežne sa tiež vracajú do práce ďalší preliečení," uviedol Bača.

7:05 Rakúsky kancelár Alexander van der Bellen v prejave v televíznej stanici ORF upozornil na vážnosť aktuálnej pandemickej situácie s tým, že na koronavírus je v krajine každých 21 sekúnd pozitívne testovaný jeden človek. "Teraz môžeme dokázať, že spoločenstvo pre nás nie je len prázdnym slovom. Teraz chránite život," vyhlásil van der Bellen.

"Od utorkovej polnoci do konca novembra bude druhý lockdown," vyhlásil na sobotňajšej tlačovej konferencii rakúsky kancelár Sebastian Kurz s tým, že v platnosti má byť až do konca novembra. Okrem toho by mal v krajine platiť zákaz nočného vychádzania medzi 20.00 h a 06.00 h.

6:15 Obavy z komplikácií, ktoré plošné testovanie obyvateľov mohlo spôsobiť firmám, sa nepotvrdili. Skôr naopak, zamestnávatelia výsledky vítajú a vyzývajú vládu, aby aj do budúcnosti zlepšila možnosti pravidelného testovania zamestnancov vo firmách. Výrazne by to pomohlo k ochrane spoločností aj ekonomiky.

6:10 Druhé kolo celoplošného testovania bude. Na tlačovom brífingu počas rokovania Ústredného krízového štábu to uviedol premiér Igor Matovič. Okresy, v ktorých percento pozitívnych bolo nižšie ako 0,7 percenta, však dostanú výnimku. Ide o 25 okresov, a to zväčša na juhu Slovenska, okrem Dunajskej Stredy. Výnimku dostanú aj Košice a Bratislava.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok