Som v šoku, podnikli sme kroky. Ministri reagujú na útok vo Viedni

TA3 TASR
2.11.2020 23:47

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok na Twitteri vyjadril šok nad teroristickým útokom v rakúskej metropole Viedeň a solidaritu s občanmi susednej krajiny. Minister vnútra Roman Mikulec na Facebooku napísal, že podnikli všetky potrebné kroky na zaistenie bezpečnosti slovenských občanov. Česko hlási, že na hranici s Rakúskom posilnilo kontroly.

Som v šoku, podnikli sme kroky. Ministri reagujú na útok vo Viedni
SITA/AP

SR stojí po boku Rakúska

"Sme šokovaní zo záberov z teroristického útoku vo Viedni. V týchto ťažkých chvíľach sme v mysliach a srdciach s občanmi Rakúska. Cítime hlbokú ľútosť nad obeťami, naša solidarita patrí všetkým, ktorí stratili svojich milovaných. Slovensko stojí po boku Rakúska," napísal Korčok v tvíte.

Slovenská informačná služba pozorne sleduje situáciu, ktorá nastala po útoku v rakúskej metropole Viedeň. "Situáciu pozorne sledujeme a sme v kontakte s rakúskymi kolegami a ministerstvom vnútra," uvádza SIS na svojej facebookovej stránke. Pozostalým vyslovila úprimnú sústrasť.

Korčok aj na Facebooku uviedol, že pri útoku vo Viedni prichádzajú o život nevinní. "Toto sú činy, ktoré nás nesmú nechať ľahostajnými. Voči zbabelcom, ktorí vraždia, sme zraniteľní, ale nie sme bezbranní," dodal.

Minister vnútra Mikulec sa na Facebooku k útoku vyjadril takto: "Som informovaný o útoku, ku ktorému došlo vo Viedni. Podnikli sme všetky potrebné kroky na zaistenie bezpečnosti našich občanov. O aktuálnej situácii u našich západných susedov komunikujeme aj s rakúskou stranou. Veľmi verím, že všetci zranení, vrátane policajta, budú v poriadku."

Streľba pri synagóge

V pondelok večer došlo v centre Viedne neďaleko synagógy na ulici Seitenstettengasse a na ďalších piatich miestach k streľbe. Potvrdila to hovorkyňa rakúskeho ministerstva vnútra. Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer v telefonickom rozhovore pre stanicu ORF uviedol, že streľba je zrejme teroristickým útokom, do ktorého je zapojených viacero páchateľov. Potvrdení sú zatiaľ dvaja mŕtvi, z toho jeden je páchateľ, a viacero ťažko zranených.

To, či bola cieľom útoku židovská synagóga, sa zatiaľ nedá potvrdiť, uviedla hovorkyňa. Synagóga bola v čase streľby uzavretá. Svedkovia streľby pre portál OE24 uviedli, že padlo "najmenej 50 výstrelov". Útočníci strieľali z automatických zbraní. Do nemocníc bolo v dôsledku streľby prevezených 15 osôb.

V ČR náhodne kontrolujú na hranici

Česká polícia v pondelok neskoro večer oznámila, že po útoku neďaleko viedenskej synagógy začala s náhodnými kontrolami na hranici s Rakúskom. "Polícia robí náhodné kontroly vozidiel a pasažierov na hraničných priechodoch s Rakúskom, je to preventívne opatrenie v súvislosti s teroristickým útokom vo Viedni," napísala česká polícia na Twitteri.

Polícia dodala, že posilnila "stráženie hlavných židovských zariadení v Českej republike", pričom toto preventívne opatrenie "odráža vývoj nielen v susednom Rakúsku". Český minister vnútra Jan Hamáček v tvíte uviedol, že česká polícia je po "strašných správach z Viedne" v kontakte s rakúskymi kolegami.

Český premiér Andrej Babiš na Twitteri vyjadril po útoku pri hlavnej viedenskej synagóge Stadttempel sústrasť. "Som zhrozený útokom na viedenskú synagógu a chcem vyjadriť solidaritu všetkým ľuďom v Rakúsku a môjmu osobnému priateľovi (rakúskemu kancelárovi) Sebastianovi Kurzovi," dodal Babiš v tvíte.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok