Polícia poľuje na tajné žúry, kde mladí pijú z jednej fľaše

TA3 SITA
2.11.2020 15:58

Polícia v španielskej Barcelone sa potýka s nedodržiavaním zákazu vychádzania po 22:00, predovšetkým medzi mladými ľuďmi. Tí sa naďalej húfne schádzajú najmä v pobrežných oblastiach mesta a bezpečnostné zložky sa každú noc usilujú zabrániť v organizovaní tajných večierkov, na ktorých mládež vo veľkom konzumuje alkoholické nápoje.

Polícia poľuje na tajné žúry, kde mladí pijú z jednej fľaše
SITA/Diana Černáková (ilustračná fotografia)

Uniformovaní dôstojníci aj agenti v civile kontrolujú totožnosť osôb a posielajú ich domov. Väčšina uposlúchne, no takých, čo sa snažia konfrontovať s políciou, predvedú na policajnú stanicu a pre neplnoletých si musia prísť ich rodičia. "Tieto opatrenia zachraňujú životy. Presadzujeme nariadenie, ktoré má zabrániť úmrtiam a zrúteniu nášho zdravotníckeho systému," povedal katalánsky policajný šéf Eduard Sallent.

Keďže bary a reštauračné zariadenia sú v nočných hodinách zatvorené, medzi španielskou mládežou sa rozšírilo zhromažďovanie sa na lavičkách v parkoch, kde všetci z jednej väčšej fľaše nazývanej "botellón" popíjajú lacnejší alkohol v kombinácii s nealkoholickými nápojmi. Niekedy sa na akcii tohto druhu zíde aj niekoľko stoviek ľudí, pričom nedodržiavanie rozostupov, absencia rúšok a pitie z jednej fľaše zvyšuje riziko šírenia koronavírusu.

"Zákaz nočného vychádzania má jeden cieľ. Celé týždne sme hovorili, aby nikto v noci nevychádzal von, aby sa ľudia nestretávali a nepožívali alkohol na 'botellónových' večierkoch. Z obrázkov, ktoré sme videli, je však zrejmé, že sme neboli úspešní," vyhlásil katalánsky minister vnútra Miquel Samper.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok