Kráľ kasín a reality šou, ktorého zlákala politika. Kto je Trump

TA3 TASR
3.11.2020 13:32

Bol štvrtým z piatich detí, jeho korene siahajú do Nemecka. V trinástich rokoch poslali Donalda Trumpa na vojenskú akadémiu. Trump začínal v otcovej firme, jeho majetok dosiahol miliardovú hodnotu vďaka pestrým podnikateľským aktivitám. Pre mnohých je symbolom úspechu aj napriek bankrotu v 90. rokoch.

Začiatky v otcovej firme

Donald John Trump sa narodil 14. júna 1946 v newyorskej štvrti Queens ako štvrté z piatich detí. Jeho prarodičia z otcovej strany boli nemeckí emigranti s priezviskom "Drumpf", ktorí sa prisťahovali do Spojených štátov amerických v roku 1885 a poangličtili si priezvisko na Trump. Otec neskoršieho prezidenta pôsobil ako realitný developer a zameriaval sa na výstavbu domov pre strednú triedu v rodnej štvrti Queens.

Keď mal Donald Trump 13 rokov, rodičia ho poslali na vojenskú akadémiu New York Military Academy s nádejou, že škola usmerní jeho energiu pozitívnym smerom. Na škole sa mu darilo – stal sa vynikajúcim študentom i športovcom, akadémiu reprezentoval tak vo futbale, ako aj v basketbale. V roku 1964 sa prihlásil na Fordhamskú univerzitu, odkiaľ prešiel po dvoch rokoch na Whartonovu školu pri Pensylvánskej univerzite, kde študoval ekonómiu.

Po absolvovaní univerzity nastúpil v roku 1968 do otcovej firmy, v ktorej sa angažoval už počas štúdia a definitívne vstúpil do sveta nehnuteľností. Už o tri roky prevzal otcovu firmu a premenoval ju na The Trump Organization. Jeho meno sa stalo čoskoro synonymom najprestížnejších adries na Manhattane a neskôr aj na celom svete.

Americkí voliči rozhodujú o tom, kto sa stane novým, respektíve staronovým prezidentom Spojených štátov. Vyzývateľom súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa je bývalý viceprezident Joe Biden.

Miss, reality šou a vstup do politiky

Donald Trump je tiež zakladateľom spoločnosti Trump Entertainment Resorts, ktorá prevádzkuje mnoho kasín a hotelov po celom svete. Jeho majetok dosiahol miliardovú hodnotu tiež vďaka rozličným podnikateľským aktivitám, ktoré zahŕňali napríklad súťaže krásy (Miss Universe), úspešnú televíznu realitnú šou Apprentice, či autorstvo viacerých predávaných kníh, v ktorých radí, ako dosiahnuť úspech v živote a v podnikaní.

Trumpova kniha "Umenie urobiť dohodu" sa stala nielen knihou roka, ale aj klasikou v literatúre o podnikaní. Podľa magazínu Forbes dosahuje celkový majetok DonaldaTrumpa 2,5 miliardy dolárov.

Napriek bankrotu zo začiatku 90. rokov je Trump považovaný za stelesnenie definície amerického úspechu. Aj svoj vstup do politiky pretavil do víťazstva už pri prvej kandidatúre vo voľbách prezidenta USA. Kandidatúru oznámil 16. júna 2015 a o rok neskôr – v júli 2016 - prijal nomináciu na prezidenta USA za Republikánsku stranu po tom, čo skončil s veľkým náskokom na čele 17-člennej skupiny uchádzačov o republikánsku prezidentskú nomináciu. Do súboja o Biely dom sa pustil v roku 2016 s heslom: "Make America Great Again!" ("Urobme Ameriku opäť skvelou!"), ktoré následne presadzoval v rámci svojej politiky "America first", teda "Amerika na prvom mieste".

Tretí prezident, ktorého odvolávali

Spoločné zasadnutie oboch komôr amerického Kongresu oficiálne potvrdilo výsledky prezidentských volieb, ktoré sa konali 8. novembra 2016. Za prezidenta bol zvolený Donald Trump. Od volebného zhromaždenia dostal 304 hlasov, zatiaľ čo demokratka Hillary Clintonová 227. Americký volebný systém definuje za víťaza kandidáta, ktorý získa väčšinu z 538 hlasov voliteľov - členov volebného zhromaždenia. Vo voľbách vyhral, hoci Hillary Clintonová dostala o takmer 2,9 milióna hlasov voličov viac ako Donald Trump.

V januári 2017 zložil Donald Trump prezidentskú prísahu a stal sa v poradí 45. prezidentom USA. Ako tretí prezident v dejinách Spojených štátov čelil hrozbe odvolania. Tento takzvaný proces impeachmentu však vďaka republikánskej väčšine v Senáte neprešiel.

V rokoch 1977-92 bol Donald Trump ženatý s bývalou československou lyžiarkou, ktorá sa stala neskôr modelkou v New Yorku, Ivanou Zelníčkovou. Spolu majú dvoch synov, Donalda (1977) a Erica (1984), a dcéru Ivanku (1981). Jeho druhou manželkou bola v rokoch 1993-99 americká herečka Marla Maplesová - z tohto manželstva sa narodila dcéra Tiffany (1993) - a od roku 2005 je ženatý so Slovinkou Melanijou Knavsovou, s ktorou má syna Barrona (2006). Od roku 2007 má svoju hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy, ktorú poškodil kladivom a krompáčom vandal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok