Kedy zistíte, či vyhral Trump alebo Biden. Hlavné míľniky volieb

TA3 ČTK
3.11.2020 09:46

Pozrite si, kedy by mali nastať hlavné zlomové momenty amerických volieb, v ktorých Donald Trump a Joe Biden bojujú o ovládnutie Bieleho domu. Výsledok sa zrejme nedozvieme tak skoro, ako to bývalo zvykom.

Kedy zistíte, či vyhral Trump alebo Biden. Hlavné míľniky volieb
SITA/AP

Otváranie volebných miestností

Prvé volebné miestnosti Američanom otvorili v utorok o 12:00 stredoeurópskeho času. Tri horské dediny v New Hampshire volili podľa tradície oveľa skôr, a to už od 6:00 SEČ.

Zatváranie volebných miestností

Presne o polnoci nášho času sa volebné miestnosti uzatvárajú najskôr v Georgii, Južnej Karolíne, Virgínii, vo Vermonte a v častiach ďalších troch štátov.

O 1:00 stredoeurópskeho času sa uzatvárajú volebné mestnosti v približne dvadsiatich ďalších štátoch, napríklad vo Washingtone D.C. alebo na Floride, ktorá je nejdôležitejším z takzvaných "swing states", v ktorých sú šance oboch kandidátov vyrovnané.

O 2:00 sa uzatvárajú volebné miestnosti v 14 štátoch vrátane Arizóny, Colorada, Texasu alebo Wisconsinu. Do 5:00 nášho času môžu voliť občania v Kalifornii, ktorá má najviac voliteľov, a to až 55. Ako posledné sa uzavrú o 6:00 volebné miestnosti na Aljaške.

Vyhlásenie výsledkov

Výsledky amerických prezidentských volieb boli zvyčajne známe medzi 3:00 a 6:00 stredoeurópskeho času, v roku 2016 to bolo až okolo 8:30. Odborníci a činitelia, ktorí sú zodpovední za organizáciu volieb, však už od jari upozorňujú, že na konečný verdikt sa tentokrát bude pravdepodobne čakať dlhšie, ako je obvyklé. Dôvodom sú rôzne podmienky sčítania korešpondenčných hlasov v jednotlivých štátoch.

Čo nasleduje potom

O viac než mesiac neskôr, 14. decembra, sa uskutoční voľba prezidenta zborom voliteľov. K celkovému víťazstvu musí prezidentský kandidát zhromaždiť hlasy minimálne 270 členov zboru voliteľov, ktorých je spolu 538. Oficiálne vyhlásenie výsledkov volieb bude 6. januára, inaugurácia nového prezidenta a viceprezidenta je naplánovaná na 20. január 2021.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok