Poslanci si vypočujú šéfa EP M. Schulza a budú voliť predsedu NKÚ

TA3
16.9.2012 12:02

Voľba predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) a vystúpenie šéfa Európskeho parlamentu (EP) Martina Schulza čakajú na poslancov počas druhého rokovacieho týždňa siedmej schôdze Národnej rady (NR) SR.

Poslanci si vypočujú šéfa EP M. Schulza a budú voliť predsedu NKÚ
SITA

Schulz príde medzi poslancov v utorok (18.9.) dopoludnia. Hovoriť mieni o stave v europarlamente a spolupráci s NR SR.

Na jeho vystúpenie sa teší predseda SaS a bývalý šéf parlamentu Richard Sulík, ktorý Schulza nedávno kritizoval za to, že nemá maturitu. "Argumentácia tohto pána je na úrovni základnej školy. A to možno preto, že pán Schulz sa nezmohol ani len na to, aby si spravil maturitu," povedal v júni Sulík, ktorý nešetril ani iných top lídrov EÚ.

Šéf liberálov dúfa, že zo Schulzovho vystúpenia sa dozvie konkrétnosti z vývoja v Európe. "Určite to bude zaujímavé. V EÚ sa chystajú obrovské zmeny, o ktorých sa vlastne nič nevie. Preto dúfam, že to nebude len zdvorilostné stretnutie, ale dozvieme sa z prvej ruky, aké zmeny ľudí čakajú," uviedol pre TASR Sulík.

Ešte pred Schulzovým vystúpením sa majú poslanci venovať vládnemu zákonu o inteligentných dopravných systémoch. S rozpravou začali už v piatok (14.9.), no nestihli ju ukončiť. Na vystúpenie k návrhu čaká ešte jeden rečník. Snemovňu predpoludním čaká aj hlasovanie o prerokovaných bodoch, medzi ktorými je aj novela Zákonníka práce.

Poslancov na tejto schôdzi zamestná ešte približne šesťdesiatka návrhov vrátane voľby členov Správnej rady Ústavu pamäti národa. Tú si rovnako ako voľbu šéfa NKÚ zopakujú po neúspešnom hlasovaní z minulej schôdze. Parlament čakajú na tejto schôdzi aj definitívne hlasovania o niekoľkých vládnych návrhoch. Napríklad o trojici návrhov z dielne ministerstva školstva.

Novela zákona o odbornom vzdelávaní skomplikuje žiakom cestu na gymnáziá a stredné odborné školy s maturitou. Od septembra 2014 by mali gymnáziá prijímať len žiakov, ktorí na konci druhého polroka ôsmeho ročníka a na konci prvého polroka deviateho ročníka nemali priemer známok horší ako 2,0. Na odborných školách s maturitou by mali mať zelenú len žiaci, ktorých známky nepresiahli priemer 2,75.
Podľa novely zákona o financovaní škôl a školských zariadení majú obce dostávať finančné prostriedky na záujmové činnosti podľa počtu detí vo veku od päť do 14 rokov, ktoré v nej majú trvalý pobyt. Následne by ich mali prideľovať zariadeniu, ktoré dieťa navštevuje. V súčasnosti peniaze dostávajú priamo mestá a obce, kde deti navštevujú jednotlivé centrá voľného času. Novela zákona o celoživotnom vzdelávaní zase zvyšuje cenu za reparát zo skúšky odbornej spôsobilosti zo súčasných 100 eur na 300 eur.

V prvom čítaní sa začne rokovať o ponechaní tzv. koncesionárskych poplatkov za RTVS, ktoré zrušila s účinnosťou od roku 2013 ešte koalícia pod vedením Ivety Radičovej. V bohatom programe siedmej schôdze je okrem vládnych aj 40 poslaneckých návrhov zákonov. Niektoré si plénum prenieslo ešte z predchádzajúcej schôdze. Poslanci sa už vyjadrili, že sú pre náročnosť programu pripravení nepretržite rokovať až do Vianoc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok