Predčasne trúbi na ústup, tvrdí o prezidentkinej výzve Krajniak

TA3 TASR
30.10.2020 12:42

Zatiaľ čo pani prezidentka predčasne trúbi na ústup, vláda ďalej pracuje na zabezpečení úspechu operácie Spoločná zodpovednosť. V statuse na sociálnej sieti to uviedol minister práce.

Zároveň hlavu štátu za jej verejný apel kritizuje. "Dobrý vrchný veliteľ ozbrojených síl má kapitulovať ako posledný, nie ako prvý," vyhlásil. Deklaroval, že spolu s ministrom dopravy Andrejom Doležalom, vedúcim úradu vlády Júliusom Jakabom, šéfom Všeobecnej zdravotnej poisťovne Richardom Strapkom a jeho tímom oslovujú ďalších a ďalších zdravotníkov, aby pomohli s pretestovaním. "Veríme, že odberných tímov bude cez víkend dostatok, aby mohol byť pretestovaný každý, kto bude chcieť. Budeme pre to robiť všetko až do zajtra 07.00 h, kým sa otvorí všetkých 5000 odberných miest," dodal.


Hlas-SD vyzýva premiéra, aby vyhovel žiadosti prezidentky. „Vítame priamy, jasný a zodpovedný postoj pani prezidentky, ktorá otvorene pomenovala riziká plošného testovania,“ tlmočila stanovisko strany jej hovorkyňa Patrícia Medveď Macíková. „Ak sa má plošné testovanie tento víkend uskutočniť, strana Hlas-SD žiada jeho konanie len v rámcoch vymedzených a odôvodnených prezidentkou republiky,“ dodala.

Prezidentka Zuzana Čaputová vyzvala premiéra Igora Matoviča, aby sa plošné testovanie počas víkendu realizovalo tam, kde budú zabezpečené odbery. Zároveň žiada prehodnotiť podmienky zákazu vychádzania a volá po dobrovoľnosti testovania. Poznamenala tiež, že cieľ celoplošnej akcie je nenaplniteľný.

Vyhlásila to po stretnutí s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl Danielom Zmekom a veliteľom operácie Spoločná zodpovednosť Ivanom Pachom, ktorí ju informovali o tom, že z celkového množstva potrebných odberných tímov je na oba víkendové dni pripravených zhruba 60 percent. Prezidentka upozornila, že v takomto stave nebudú môcť byť pretestované státisíce občanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok