Naď prosí zdravotníkov, aby pomohli. V hre je ich mobilizácia

TA3 SITA TASR
29.10.2020 10:55

Minister obrany Jaroslav Naď na tlačovej besede poprosil zdravotníkov, aby sa prihlásili na celoplošné testovanie. Doplnil, že vie, že sú unavení, lebo robia deň aj noc.

Počkajú na presné číslo

„Aj na jeden, aj druhý deň by sa nám hodilo 2000 až 3000 takých zdravotníkov, ktorí môžu robiť stery,“ povedal s tým, že by bolo dobré niektoré tímy aj prestriedať. Ozbrojeným silám sa podľa neho spoločne so samosprávami a ďalšími organizátormi podarilo zabezpečiť logistické a materiálne zabezpečenie celoplošného testovania.

Minister nevylúčil ani prípadnú mobilizáciu zdravotníkov, k politickému rozhodnutiu ešte nedošlo. Čakajú podľa jeho slov do popoludnia, keď budú mať presné čísla, koľko personálu poskytnú súkromné nemocnice, a koľkí zdravotníci sa ešte počas dňa prihlásia. Dodal, že ešte nie je definitívne rozhodnuté ani o tom, či bude aj druhé kolo testovania.

Prihlásiť sa môžu lekári, sestry, pôrodné asistentky, záchranári, študenti medicíny od 5. ročníka, študenti ošetrovateľstva od 2. ročníka a študenti urgentnej zdravotnej starostlivosti od 2. ročníka. Po vyplnení formulára na stránkach korona.gov.sk alebo somzodpovedny.sk budú zdravotníkov kontaktovať z ministerstva obrany.

Na Slovensku je celkovo 93-tisíc zdravotníckych pracovníkov. „Stále verím, že z 93-tisíc sa nájde 15 až 20-tisíc zdravotníkov, ktorí budú chcieť prísť pomôcť. Ak budeme vidieť, že je v niektorých regiónoch vážny problém, tak budeme veľmi konkrétne povolávať takpovediac zo služby tých, ktorí sú v jednotlivých regiónoch potrební,” uviedol. Minister obrany ešte očakáva veľkú pomoc od súkromných nemocníc, ktoré vyčleňujú personál na celoplošné testovanie.

Budú prevážať až do soboty

OS SR sa podarilo spoločne so samosprávami a ďalšími organizátormi zabezpečiť logistickú a materiálnu pripravenosť testovania. Do soboty budú do regiónov prevážať materiál, testy či certifikáty. Minister sa ohradil voči predsedovi Slovenskej lekárskej komory Marianovi Kollárovi, ktorý povedal, že sa budú míňať ochranné pomôcky a potom budú chýbať v nemocniciach.

„Opäť klamal. Zabezpečujeme aj my ako rezort obrany ochranné pomôcky z iných zdrojov a každú jednu, čo spotrebujeme teraz, nahradíme tak, aby nič nechýbalo,” dodal. Naď tiež potvrdil, že už zabezpečili dostatočný personál OS SR, policajného zboru, finančnej správy, Hasičského a záchranného zboru a aj vo väčšine prípadov aj v rámci samosprávy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok