Pred testovaním nepoznáme odpovede na základné otázky, kritizuje SLK

TA3 SITA TASR
28.10.2020 14:18

Zásadné otázky zostali pred celoplošným testovaním nezodpovedané. V tlačovej správe to konštatovala mediálna manažérka Slovenskej lekárskej komory Nancy Závodská. Zástupcovia komory totiž predpokladali, že pred plošným testovaním prebehne odborná diskusia k cieľu a nevyhnutnosti plošného testovania. Nedostali však stále odpovede na viaceré otázky.

Informácie vraj nie sú dostatočné

"Bude nás mať kto po skončení plošného testovania vyšetriť, ak sa nakazia zdravotníci, ktorí budú testovať? Dostaneme sa do ambulancie alebo do už aj tak dnes preplnených nemocníc, ak sa nám zhorší stav a budeme potrebovať hospitalizáciu? Zvládne slovenské zdravotníctvo vlnu, ktorú očakávame?" pýta sa lekárska komora.

V zálohe sú podľa SLK aj iné opatrenia, ktoré by mohli byť účinnejšie ako plošné testovanie. Komora tiež konštatovala, že lekárom aj ostatným zdravotníkom nebolo napriek apelu odborníkov z radu lekárov na Ústrednom krízovom štábe umožnené robiť testovanie na ich pracoviskách aj mimo nemocníc. "Je to veľká škoda, lebo aj týmto sme mohli predísť neúmernej koncentrácii ľudí na jednom mieste. Sme sklamaní aj postojom niektorých členov vlády k zdravotníckym pracovníkom, ako i iným účastníkom, ktorí by mali zabezpečovať testovanie," uviedla Závodská.

Rada lekárskej komory na svojom mimoriadnom zasadnutí konštatovala, že informácie nie sú dostatočné, presvedčivé a neobsahujú odborné argumenty na zaujatie definitívneho stanoviska SLK k plošnému testovaniu na Slovensku. "Nie je doba, aby sme robili veci, ktoré nemajú zásadný vplyv na zvládnutie pandémie v tomto období a už vôbec by sme nemali robiť veci, ktoré nám odčerpávajú sily. Sily materiálne, finančné, personálne, ale i psychické. Sily, ktoré budeme potrebovať už v najbližších dňoch, týždňoch," uzavrela mediálna manažérka SLK.

Prezident SLK Marian Kollár sa už nebude zúčastňovať rokovaní Ústredného krízového štábu. Povedal to na brífingu s tým, že je z rozhodnutí štábu sklamaný. "Myslím si, že som tam bol ako odborník a ak odborníci nemajú medzi politikmi absolútne žiadne relevantné postavanie a vôbec sa nehľadí na ich názor, je úplne zbytočné, aby sme marili čas, energiu a sily byť niekde, kde nie sme absolútne žiadnym prínosom," povedal Kollár.

Premiér reagoval kritikou

Premiér Igor Matovič reagoval tým, že odmieta tvrdenia zástupcov Slovenskej lekárskej komory zo stredajšej tlačovej konferencie v súvislosti so štatistikami k úmrtnosti na COVID-19, ktoré podľa neho prirovnali k chrípke. Hovorí o bludoch a pýta sa, či naozaj idú z pozície takejto autority hovoriť lekárom, že nepotrebujú zdravotnícke a ochranné pomôcky, pretože bojujeme s chrípkou.

Matovič kritizuje vyjadrenia člena rady SLK Ernesta Sivíka, že úmrtnosť na COVID-19 je na úrovni chrípky, pričom prezident komory Marian Kollár to označil za dobrý signál. "Mne vybilo poistky," reagoval premiér a hovoril o blude. Pýta sa, či naozaj ide významná lekárska autorita v takejto chvíli odkazovať lekárom a zdravotníkom, že nepotrebujú rúška a ochranné pomôcky.

Lekári i zdravotníci si podľa Matoviča musia zodpovedať otázku, či budú veriť "bludárom na úrovni Kotlebu", alebo sa zapoja a pomôžu v boji proti novému koronavírusu, ktorý podľa jeho slov určite nie je chrípka. Doplnil, že Sivík k svojmu tvrdeniu došiel na základe štúdie, ktorá mala byť na internete označená ako hoax. "Po tejto vete akékoľvek slovo, akýkoľvek výrok, akýkoľvek názor tohto človeka pre mňa nemá absolútne žiadnu váhu," poznamenal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok