V Česku odhalili vyše 15 000 nakazených, denne pribúda sto obetí

TA3 TASR
28.10.2020 07:19

V Česku sa počet nakazených koronavírusom zvýšil za utorok o 15 663. Počet nových infikovaných sa tak po štyroch dňoch vrátil nad 15 000. Prípady nákazy sa napriek prísnym opatreniam nedarí výrazne znižovať. Denne zomrie okolo 100 ľudí s koronavírusom. Informácie priniesol v stredu ráno portál Novinky.cz s odvolaním sa na web ministerstva zdravotníctva.

O polnoci začalo v Česku platiť nariadenie vlády, ktoré sprísňuje doterajšie pravidlá - napríklad sa zaviedla úplná novinka, nočný zákaz vychádzania. Tiež sa obmedzili cesty počas dňa, keď je možné ísť do práce, na nákup základných potrieb či k lekárovi.

Chorých ľudí je teraz v ČR vyše 170 000, väčšinou majú mierny priebeh ochorenia COVID-19 spôsobovaného koronavírusom. Úmrtí s koronavírusom pribúdalo od minulej stredy každý deň viac ako sto. Za utorok ministerstvo uvádza 98 zosnulých, ale tento údaj sa obvykle zvyšuje pri neskorších aktualizáciách. Dosiaľ najviac pacientov zomrelo v jeden deň v pondelok, bolo ich 139. Rýchlo sa zvyšuje aj počet hospitalizovaných. Podľa posledných známych čísiel v pondelok pribudlo v nemocniciach 578 pacientov s infekciou a je ich tam celkovo 6191. V ťažkom stave sa nachádza 893 z nich.

Na pražskom Námestí republiky sa zídu odporcovia vládnych opatrení proti šíreniu koronavírusu. Organizátori nazvali akciu Manifestácia za slobodu a pravdu - podľa svojich slov odsudzujú teror a manipuláciu. Na sociálnych sieťach prisľúbili účasť stovky ľudí. Platné nariadenia vlády však umožňujú demonštrácie maximálne so 100 účastníkmi. Na akciu budú dohliadať policajti, ale neočakávajú násilne zrážky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok