Toto potrebujete vedieť o veľkom testovaní. Pozor na chybný leták

TA3 TASR SITA
27.10.2020 15:24

Minister obrany Jaroslav Naď prezradil viacero detailov okolo veľkého celoplošného testovania. Potvrdil, že sa nebude konať v piatok, ale len v sobotu a v nedeľu v čase od siedmej ráno do desiatej večer. Posledný ster je plánovaný na 21:30.

Leták obsahuje aj nesprávnu informáciu

Všetky domácnosti by mali dostať do schránok letáčik so základnými informáciami, bude však obsahovať nesprávnu informáciu o testovaní v piatok. Naď sa za to ospravedlnil, argumentoval nedostatkom času pri organizovaní tejto megaakcie. Počas testovania sa chcú vyhnúť tomu, aby sa vytvárali rady a aby sa zhromažďovalo viac ľudí. Poradie preto bude (až na výnimky) určované podľa abecedy.

Počíta sa s vyše 4000 odbernými tímami a s asi 5000 odbernými miestami, niektoré malé obce teda nebudú mať vlastný tím, musia si ho podeliť. "Hovoríme o malých obciach, ktoré dokážeme pretestovať veľmi rýchlo a odberný tím sa môže posunúť niekde inde, kde bude viac potrebný,“ dodal Naď s tým, že presný počet odberných miest sa ešte určuje.

Čo sa týka odmeňovania, zdravotníci budú mať sedem eur na hodinu plus 20 eur za každú odhalenú infekčnú osobu, administratívni pracovníci (teda tí, čo podpíšu dohodu so samosprávou) dostanú stovku v “hrubom” na jeden deň. Dobrovoľníci nemajú nárok na finančnú odmenu, dostanú len ochranné pomôcky a stravu.

Naď na tlačovej konferencii tiež uviedol, že ministerstvu obrany sa darí napĺňať odberné tímy aj z hľadiska zdravotníckeho personálu. „Môžem povedať, že už sú to tisícky zdravotníckeho personálu, ktorí sú zaradení v presne v tých odberových tímoch. Verím tomu, že nejakým spôsobom to dáme dokopy,“ povedal.

Pomôcť musia aj samosprávy

Ochranné pomôcky na činnosť odberných tímov a dezinfekciu poskytnú Ozbrojené sily SR. „Zároveň ale prosíme samosprávu, aby nám pomohla. Ak si dokážu zabezpečiť dezinfekciu navyše, tak nech to urobia. Náklady budú preplácané, ak o to budú mať záujem, na základe účtov cez okresný úrad,“ pripomenul Naď.

Dezinfekciu budú teda zabezpečovať buď OS SR, samosprávy alebo hasiči na základe lokálnej dohody. „Prosíme, aby sa samosprávy postarali o svoj administratívny personál, teda o tých dvoch administrátorov, s ktorými oni podpíšu dohodu. To sú ľudia, ktorí by mali dostať respirátory a rúška od samospráv. Ak to nedokážu zabezpečiť, vieme to riešiť aj my,“ povedal minister obrany.

Kto nemusí prísť?

Naď prezradil aj to, kto sa musí a kto sa nemusí zúčastniť testovania.
- nemusia sa ho zúčastniť deti do 10 rokov
- seniori nad 65 rokov sa nemusia zúčastniť testovania len za predpokladu, že budú dodržovať karanténu
- nemusia sa zúčastniť tí, ktorí boli v priebehu posledných 90 dní pozitívne testovaní na koronavírus
- nemusia prísť tí, ktorým zdravie neumožňuje zúčastniť sa testovania (napr. zlomený nos, autisti, onkopacienti…)
- musia sa zúčastniť aj cudzinci na našom území, odporúčajú to aj ľuďom z veľvyslanectiev

PCR testy, ktoré by ste si nechali spraviť tento piatok, bude štát uznávať. Krvné testy neplatia. Naď požiadal ľudí v radoch, aby tehotné ženy, mamičky s deťmi, starších či hendikepovaných pustili dopredu.

“Existuje podozrenie, že niekoľko certifikátov o negatívnom teste bolo odcudzených,” dodal Naď. Odhaliť by ich mali špeciálne kódy.

Ako uviedol šéf rezortu, na stránke Somzodpovedny.sk sú aj hotelové zariadenia, ktoré budú poskytovať pozitívne testovaným ubytovanie, ak budú mať záujem. Upozornil, že nebude zadarmo a nebude ho platiť štát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok