Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot α-WaLTR má kolesá, ktoré sa dokážu rozložiť na nohy

Robot α-WaLTR má kolesá, ktoré sa dokážu rozložiť na nohy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pokiaľ ide o metódy pohybu robotov, kolesá sa hodia na niektoré veci, zatiaľ čo nohy sú lepšie pre iné. Vedci teraz pracujú na robotovi, ktorý kombinuje to najlepšie z oboch svetov a vyvinuli pre neho kolesá, z ktorých sa stanú nohy.

Toto robotické zariadenie nesie názov α-WaLTR (skratka z Wheel-and-Leg Transformable Robot) a je vyvíjané tímom výskumníkov z univerzity Texas A&M ako súčasť robotického programu OFFSET Sprint-5 agentúry DARPA.

Počas cestovania po relatívne rovnom sa robot α-WaLTR dokáže rýchlo a efektívne pohybovať po štyroch gumených kolesách. V prípade, že robot narazí na prekážky, ako sú schody, skaly alebo úlomky budov po katastrofe, systém prevodov v strede každého kolesa spôsobí otvorenie kolesa do troch častí v tvare akoby pazúrov. Keď sa každý z týchto „pazúrov“ otočí dopredu, zadrapne sa do nerovnosti terénu a vytiahne robota hore.

Vizualizácia zobrazuje robota α-WaLTR ako môže prekonávať rôzne prekážky, ako sú napríklad schody.

V pláne je, aby robot α-WaLTR fungoval autonómne a automaticky prepínal medzi režimom kolies a nôh, čo by určovali palubné snímače a zobrazovacie systémy. Aj napriek tomu, že sa robot vytvára pre agentúru DARPA (Agentúra pre pokročilé obranné výskumné projekty), nemusí sa nevyhnutne obmedzovať jeho použitie len na ozbrojené sily.

Vedci tvrdia, že tieto typy adaptabilných mobilných robotov by sa mohli dať aplikovať na mnoho ďalších oblastí, ako je vesmír, domáce služby, bezpečnostný dohľad a poľnohospodárstvo. Tím dúfa, že funkčný prototyp bude pripravený na demonštráciu do februára budúceho roka.