Maďarský expremiér Gyurcsány nebude kandidovať v roku 2014 na post premiéra

TASR
15.9.2012 15:28

Maďarský expremiér a predseda opozičnej Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány nebude kandidovať v roku 2014 na post predsedu maďarskej vlády. Politik to dnes uviedol pre TASR v Budapešti na Kossuthovom námestí, kde dnes končí týždňovú hladovku na protest proti zámeru Orbánovej vlády zaviesť predbežnú registráciu voličov.

Maďarský expremiér Gyurcsány nebude kandidovať v roku 2014 na post premiéra
SITA

"Najväčšiu šancu na víťazstvo máme vtedy, ak sa nám podarí dosiahnuť spojenie širokého spektra opozície. Spojenie opozície musí zosobniť človek, ktorý bude prijateľný bez väčších kompromisov pre každého, pričom ja osobne som v názorovom konflikte s viacerými vodcami opozičných subjektov," zdôvodnil Gyurcsány.

Ako povedal, nejde o jeho osobu. "Dôležité je, aby v tomto procese západniarska a triezva občianska politika prezentovaná Demokratickou koalíciou bola prítomná. Nedovolím, aby ma nominovali, nebudem kandidovať na premiéra. Ak budeme mať spoločného kandidáta, tak ho podporím," dodal.

Situácia v Maďarsku je podľa Gyurcsánya dramatická. "Orbánovi postupne klesá podpora. Pre prípad, že utrpí politickú prehru, sa znova pokúša zariadiť, aby mohol právnou machináciou zostať pri moci. Postupne zužuje možnosti víťazstva svojich rivalov právnymi trikmi a postupne sa pokúša nájsť pre seba nových voličov takisto právnymi prostriedkami," povedal opozičný politik.

Predbežná registrácia voličov podľa jeho slov vezme stovkám tisícom voličom možnosť a právo voliť. "Ide o tých voličov, ktorí sa zvyknú rozhodnúť v posledných dňoch, to je približne 20-25 percent voličov, ktorí napokon zvyčajne chcú odvolať vládu," spresnil.

Gyurcsány sa domnieva, že je smutné a poburujúce, že väčšina voličov zostala k Orbánovmu návrhu ľahostajná. Hrozí to isté, čo bolo pri zoštátnení súkromných dôchodkových fondov: kým sme sa zbadali, peniaze boli už preč. Z toho vyplýva, že ak sa niečo dramatické neudeje, ľudia sa nepostavia na odpor. "Zdá sa mi, že tento týždeň sme dosiahli, že voliči si uvedomili vážnosť situácie, hovoria o nej, k čomu bola potrebná určitá obeť vo forme hladovky," poznamenal Gyurcsány.

Na margo pripravovaného masového zhromaždenia, ktoré sa uskutoční po ukončení protestnej hladovky dnes popoludní, Gyurcsány povedal, že chce ľuďom poskytnúť vieru a silu v tom, že má význam bojovať proti vláde. Navyše im chce poskytnúť aj jasný program. "Hladovkou sme dnes boj neskončili. Poviem im, ako budeme pokračovať o mesiac, o dva, ako zorganizujeme odpor demokratickej opozície," uzavrel bývalý predseda maďarskej vlády.

Gyurcsány spolu s troma straníckymi kolegami začal hladovku minulú nedeľu. Stany postavené pri parlamente, v ktorých opoziční politici bývajú, navštevuje denne množstvo priaznivcov a sympatizantov. Prišlo však aj niekoľko odporcov expremiéra, ktorí ho provokovali jedlom.

Registrácia voličov je podľa stanoviska DK protiústavná, výrazne obmedzuje občianske práva. "Ak bude registrácia voličov, potom už nebudú slobodné voľby," uvádza sa vo vyhlásení DK, ktorá protestuje proti Orbánovmu režimu, aby sa "nočná mora Maďarska čo najskôr skončila".

Štátny tajomník úradu vlády János Lázár za vládny Maďarský občiansky zväz-Fidesz minulý štvrtok avizoval, že do 17. septembra predloží parlamentu individuálny poslanecký návrh novely volebného zákona.

V zmysle tejto novely, ktorá bude zrejme platná od 1. januára 2013, by sa voliči, ktorí chcú hlasovať, museli dva mesiace pred voľbami zaregistrovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok