Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Celý štát Južná Austrália bol krátkodobo napájaný výhradne solárnou energiou

Celý štát Južná Austrália bol krátkodobo napájaný výhradne solárnou energiou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zmena klímy, pokrok v technológiách a nižšie náklady vedú k čoraz častejšiemu využívaniu slnečnej energie. Niektoré krajiny sa pritom o tento alternatívny zdroj energie opierajú oveľa výraznejšie. Platí to pre štát Južná Austrália, ktorý začiatkom októbra na krátke obdobie uspokojil 100 percent svojej energetickej potreby zo solárnej energie.

Tento významný, no krátkodobý míľnik sa podarilo dosiahnuť v nedeľu 11. októbra, keď solárna energia zabezpečila všetky energetické potreby štátu Južná Austrália medzi poludním a 13. hodinou. Jasná obloha a mierne teploty v tento deň vytvorili vhodné podmienky, pričom väčšinu výkonu tvorili strešné fotovoltické systémy.

Solárna energia je populárna v štáte Južná Austrália, kde je každý tretí dom vybavený strešnými fotovoltickými systémami, pričom 2 500 z nich bolo nainštalovaných iba v tomto roku. Až 288 000 nainštalovaných strešných fotovoltických systémov vyprodukovalo 992 MW energie počas tejto hodiny 11. októbra, zatiaľ čo veľké fotovoltické zariadenia poskytli ďalších 313 MW.

Štát predtým uspokojil až 89 percent svojej energetickej potreby zo slnečnej energie, čo je míľnik zaznamenaný 13. septembra, ktorý prvýkrát prekonal výkon 900 MW zo strešných fotovoltických systémov. Ak sa prognózy Austrálskeho operátora pre energetický trh ukážu ako presné, mohla by sa táto závislosť z tohto typu obnoviteľného zdroja čistej energie stať bežnou záležitosťou.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).