Pribudlo takmer tisíc nových prípadov, spolu máme 176 obetí

TA3 TASR SITA ČTK
27.10.2020 10:03

Na Slovensku pribudlo 901 nových prípadov nákazy, stúpol aj počet obetí koronavírusu, je ich už 176. Premiér Igor Matovič potvrdil, že po úspešnom pilotnom testovaní na Orave a v Bardejove nás cez víkend čaká celoplošné testovanie. Ako sa bude situácia vyvíjať? Je štát pripravený na veľké testovanie národa? Udalosti sme s vami sledovali online.

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:37 Jednotky intenzívnej starostlivosti dosiahli v belgických nemocniciach takmer úplnú kapacitu. Niektoré nemocnice sú nútené žiadať zdravotných pracovníkov pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19, ktorí nevykazujú príznaky choroby, aby naďalej pracovali.

Podľa údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb patrí Belgicko medzi krajiny EÚ s najvyšším počtom osôb nakazených novým koronavírusom. Do utorka sa za uplynulých 14 dní týmto vírusom nakazilo 1390 zo 100.000 obyvateľov.

22:43 V pondelok zomrelo v Česku 136 ľudí s ochorením COVID-19, najviac za jediný deň od začiatku epidémie. Bilancia navyše nemusí konečná, pretože údaje bývajú doplňované postupne. Počet ľudí nakazených novým druhom koronavírusu, ktorí zomreli, sa už týždeň pohybuje nad hranicou sto prípadov za deň a má stúpajúci trend.

22:13 Taliansko v utorok zaznamenalo 21.994 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je najvyšší denný počet od začiatku pandémie, informovala agentúra DPA. Vo viacerých miestach v krajine sa konali protesty proti opatreniam.

Počet úmrtí v spojitosti s chorobou COVID-19 sa v utorok zvýšil o 221. Znepokojivý je podľa DPA i prudko rastúci počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Niekoľko stoviek ľudí vrátane členov talianskej neofašistickej strany Forza Nuova sa v utorok okolo 19.00 h dostalo v Ríme do potýčok s políciou.

21:38 Pozrite si aj reláciu Téma dňa, v ktorej sme sa s našimi hosťami venovali testovaniu na hraniciach i úlohe samospráv pri veľkom celoplošnom testovaní.

21:30 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov musel ísť do karantény po tom, čo bol v kontakte s osobou pozitívne testovanou na nový druh koronavírusu. Informoval o tom jeho rezort. Podľa agentúry AP ministerstvo uviedlo, že Lavrov sa cíti dobre, ale odloží svoje oficiálne cesty a stretnutia. O totožnosti pozitívne testovanej osoby sa ministerstvo nezmienilo.

21:14 V mnohých európskych štátoch narastá frustrácia menej prispôsobivých občanov, ktorým sa nepáčia opatrenia zavedené proti šíreniu koronavírusu a túžia po živote spred pandémie ochorenia COVID-19.

20:01 V Českej republike v priebehu utorka do 18.00 h potvrdili 8845 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Oznámilo to ministerstvo zdravotníctva ČR na svojej oficiálnej webovej stránke. Počet pozitívnych prípadov tak v ČR od začiatku pandémie dosiahol 277.215. V spojitosti s ochorením COVID-19 zomrelo 2517 ľudí.

19:51 Pozrite si aj naše Hlavné správy, prehľad najdôležitejších udalostí z dnešného dňa.

19:32 Celoplošné testovanie vyvoláva množstvo otáznikov. Ľudia netušia, za čo všetko im hrozí pokuta. Vláda totiž avizovala, že sa od pondelka predĺži zákaz vychádzania. Minister obrany naznačil, že sa pri výnimkách bude pokračovať v aktuálnom režime. Ústavný právnik však upozorňuje, že opatrenie má veľa nedostatkov a treba ho sprecizovať. Ľudia sa nevedia v závale informácií vyznať.

19:10 Prvého pacienta v Maďarsku s ochorením COVID-19, ktorého liečili prípravkom remdezivir, prepustili z nemocnice na domáce doliečenie, informoval v utorok agentúru MTI rektor Semmelweisovej univerzity Béla Merkely. Rektor povedal, že u pacientov liečených v univerzitnej nemocnici liekom s účinnou látkou remdezivir, ktorý bol vyrobený v Maďarsku, doposiaľ nezaznamenali vážnejšie komplikácie. V súčasnosti tento prípravok, ktorý zabraňuje množeniu vírusu SARS-CoV-2, podávajú podľa jeho vyjadrenia 26 chorým.

18:53 Mesto Trenčín je pripravené otestovať aj ľudí bez domova. V Trenčíne je ich okolo 80, predbežný záujem o otestovanie prejavila asi polovica z nich.

Ako informovala hovorkyňa mesta Erika Ságová, väčšina z nich využíva služby nocľahárne či nízkoprahového denného centra na Nešporovej ulici. "Terénny pracovník mestskej polície s nimi celoročne komunikuje, pomáha im zaradiť sa do života, vybaviť si doklady, prácu a podobne. V čase druhej vlny pandémie nového koronavírusu je s nimi ešte v užšom kontakte," uviedla Ságová s tým, že podobne ako počas prvej vlny pandémie im rozdáva rúška, meria telesnú teplotu, pýta sa na ich zdravotný stav.

18:00 Celoplošné testovanie podľa strany Hlas - sociálna demokracia stále vyvoláva viac otáznikov ako odpovedí. Strana tak víta postoj prezidentky Zuzany Čaputovej a odborníkov na pandémiu, ktoré zazneli v Prezidentskom paláci.

„Ide o racionálny hlas v čase, keď verejnosť čelí protichodným informáciám spôsobených nejasnou komunikáciou z Úradu vlády. Od začiatku sme zdieľali pochybnosti o správnosti, ale hlavne bezpečnosti kroku realizovať celoplošné testovanie národa. Prezentovali sme celý rad obáv o zdravie obyvateľstva v súvislosti s touto akciou. Vítame, že sme našli s odborníkmi a pani prezidentkou zhodu v tom, že testovania sa nemôžu zúčastniť nielen ľudia nad 65 rokov, ale aj iné zdravotne ohrozené skupiny obyvateľstva,“ uviedol Hlas-SD.

17:49 Prezidentka Zuzana Čaputová sa pravidelne každý týždeň dáva testovať na ochorenie COVID-19. Aj z tohto dôvodu sa preto nezúčastní celoplošného testovania obyvateľov Slovenska, ktoré bude tento víkend. Plošného testovania antigénovými testami sa zúčastnia predseda koaličnej strany SaS Richard Sulík aj predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. Opozičný Smer-SD sa nechá otestovať PCR testami.

17:31 Predbežný termín ukončenia zákazu vychádzania je 15. november. Odsúhlasil ho aj ústredný krízový štáb. Uviedla to Michaela Paulenová z tlačového odboru ministerstva vnútra s tým, že informácie sa budú aktualizovať podľa vývoja situácie.

17:10 O tom, prečo sa veľké firmy nehrnú do testovania vo vlastnej réžii sme sa rozprávali s generálnym sekretárom Asociácie priemyselných zväzov Andrejom Laszom. Povedal nám aj to, ako víkendové testovanie môže ovplyvniť biznis.

16:55 Kľúčovým faktorom je podľa prezidentky zníženie mobility. Efekt to prináša aj v iných krajinách, kde majú ľudia obmedzený pohyb. "Ak ľuďom obmedzíme pohyb, je fér, aby ľudia z iných krajín neprichádzali na Slovensko bez kontroly," skonštatovala prezidentka. Dodala, že aj odborníci zdôraznili potrebu kontrol na hraniciach. Využiť by sa mohli aj aplikácie na kontrolu karantény.

16:53 Prezidentka považuje za dôležité, aby ľudia počúvali v čase pandémie hlas vedcov, odborníkov či lekárov. Považuje ho za absolútne relevantný. Odborníci podľa Čaputovej považujú za potrebné zvýšiť dostupnosť testovania. "Ľudia sa chcú testovať. Počúvam príbehy ľudí, ktorí čakajú niekoľko dní na testy," poznamenala.

16:48 Pozrite si tlačovú besedu prezidentky Zuzany Čaputovej po rokovaní s expertmi v súvislosti s aktuálnou pandemickou situáciou a celoplošným testovaním.

16:36 Pozrite si tlačovú besedu ministra obrany Jaroslava Naďa, ktorý informoval o podrobnostiach celoplošného testovania obyvateľstva SR.

16:30 Celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska na koronavírus musí prebehnúť bez toho, aby bolo ohrozené zdravie občanov a taktiež fungovanie nemocníc a poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Po rokovaní s expertmi v súvislosti s aktuálnou pandemickou situáciou a celoplošným testovaním to povedala prezidentka Zuzana Čaputová.

16:20 Najväčším problémom pri zabezpečení celoplošného testovania ostáva dostatočný počet zdravotníckeho personálu. Uviedol to prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček. "Je to stále veľká otázka, či sa to štátu, v spolupráci s mestami a obcami, podarí," uviedol.

16:10 Zákaz vychádzania, ktorý na Slovensku platí do 1. novembra, sa nevzťahuje na cestu na uzavretie manželstva a cestu späť. Vyplýva to z vládneho uznesenia, ktorým sa rozšírili opatrenia v rámci núdzového stavu. Sobáše sa tak môžu konať.

15:45 Testovania sa nemusia zúčastniť deti do 10 rokov, tak, ako to bolo pri testovaní na Orave a v Bardejove. Seniori nad 65 rokov sa nemusia zúčastniť testovania len za predpokladu, že budú dodržovať karanténu. Nemusia sa zúčastniť ani tí, ktorí boli v priebehu posledných 90 dní pozitívne testovaní na koronavírus. Tí, ktorým zdravie neumožňuje zúčastniť sa testovania (napr. zlomený nos, autisti, onkopacienti…) taktiež nemusia prísť na testovanie.

Testovania sa musia zúčastniť aj cudzinci na našom území, odporúčajú to aj ľuďom z veľvyslanectiev.

15:32 Čo sa týka odmeňovania, minister vysvetlil, že zdravotníci dostanú sedem eur na hodinu plus 20 eur za každého pretestovaného, administratívni pracovníci dostanú stovku v hrubom za jeden deň. Dobrovoľníci nemajú nárok na finančnú odmenu.

15:22 Všetky domácnosti by podľa Naďa mali dostať do schránok letáčik so základnými informáciami, bude však obsahovať nesprávnu informáciu o testovaní v piatok. Naď sa za to ospravedlnil, argumentoval nedostatkom času pri organizovaní megaakcie. Počas testovania sa chcú vyhnúť tomu, aby sa vytvárali rady a aby sa zhromažďovalo viac ľudí. Poradie má byť až na výnimky určované podla abecedy.

15:20 Plošné testovanie sa bude realizovať v čase ráno od 7:00 do večera 22. hodiny. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď na tlačovej besede venovanej víkendovému testovaniu. Posledný ster by sa mal urobiť o polhodiny skôr, ako sa odberové miesto zavrie - o 21.30. Podľa ministra bude do plošného testovania zapojených 4901 odberných tímov.

15:15 Odberné miesto pre víkendové celoplošné testovanie na nový koronavírus pripravujú aj v košických oceliarňach U. S. Steel. "Chceme povzbudiť našich zamestnancov, aby sa dali otestovať v rámci celoplošného testovania. Na toto odberné miesto budú môcť prísť aj rodinní príslušníci našich zamestnancov alebo ľudia z blízkeho okolia," potvrdil hovorca oceliarní Ján Bača.

14:55 Ministerstvo zdravotníctva aktuálne eviduje približne 23.000 dobrovoľníkov, z nich asi 13 000 zdravotníkov, ktorí sa prihlásili na pomoc na celoplošné testovanie. "Nepochybujeme o tom, že sa nám podarí na celoplošné testovanie zabezpečiť dostatok zdravotníkov. Veríme, že prejavia svoju spolupatričnosť, vyčlenia si svoj čas a pomôžu Slovensku," informovalo ministerstvo zdravotníctva.

14:42 Vo veku len 49 rokov zomrel známy český moderátor Daniel Kopál, ktorý svojho času uvádzal kulinársku reláciu “Mňam alebo Prima vařečka”. Kopál mal koronavírus a podľa medializovaných informácií bol v nemocnici napojený na umelé dýchanie.

14:29 Americký Národný inštitút pre alergie a infekčné ochorenia predčasne ukončil klinickú štúdiu experimentálneho lieku na báze protilátok farmaceutickej spoločnosti Eli Lilly u pacientov hospitalizovaných s ochorením Covid-19. Nezávislý dohľad pozastavil nábor do štúdie testujúcej experimentálny liek z dôvodu bezpečnostného rizika. Inštitút nakoniec oznámil, že preskúmanie situácie nepotvrdilo problém s bezpečnosťou, ale odhalilo, že je veľmi nízka šanca, že by látka pomáhala chorým pacientom.

14:25 V Budapešti zomrel 52-ročný učiteľ nakazený novým druhom koronavírusu. Počet súvisiacich úmrtí medzi maďarskými pedagógmi tak stúpol na štyri. Vyplýva to z informácií Odborového zväzu pedagógov.

14:22 Obyvateľov z marginalizovanej komunity v Bánovciach nad Bebravou, z ktorých sa časť ocitla v karanténe, plošne testovali.

14:15 Španielske Kanárske ostrovy začnú od prichádzajúcich turistov vyžadovať negatívny test na koronavírus. Príslušný zákon má byť prijatý ešte tento týždeň. Nové nariadenie sa bude týkať zahraničných turistov, ako aj návštevníkov z iných častí Španielska, priblížil predseda regionálnej vlády Ángel Víctor Torres.

14:00 Mesto Vranov nad Topľou plánuje na víkendové celoplošné testovanie obyvateľstva na nový koronavírus spolu 17 odberových miest. Primátor Ján Ragan v utorok avizoval snahu samosprávy zriadiť jedno z nich v priemyselnom parku. Jeho výhodou má byť testovanie priamo v motorových vozidlách jednotlivých obyvateľov.

13:55 Príprava na celoplošné testovanie je v plnom prúde. Zástupcovia Ozbrojených síl sa práve stretávajú s predstaviteľmi jednotlivých samospráv a dolaďujú detaily víkendovej logistickej megaakcie. Pod Tatrami sú z hľadiska organizácie testovania rizikové najmä osady.

13:52 Mesto Bratislava pripravuje v objekte na Hradskej ulici (bývalá nocľaháreň Mea Culpa) karanténne mestečko. Určené bude pre ľudí bez domova s potvrdeným ochorením Covid-19 s miernym priebehom, s cieľom izolácie. Plánovaný projekt zahŕňa kapacitu pre 28 prípadov s podozrením na ochorenie a 20 pre pozitívne prípady.

13:50 Pilotné testovanie obyvateľov Oravy a Bardejova splnilo očakávania. Výraznou mierou sa o to zaslúžili aj dobrovoľníci. Ako hodnotia ich prínos Zuzana Kršková z dolnokubínskeho Slovenského Červeného kríža? O bezpečnosti v odberových miestach sme hovorili s primátorom Nitry Marekom Hattasom

13:45 Česká vláda schválila plošné testovanie v domovoch pre seniorov. Vláda sa zároveň dohodla, že požiada Poslaneckú snemovňu o predĺženie núdzového stavu. Preventívne testovanie v pobytových zariadeniach sociálnych služieb bude vykonávané pomocou antigénových testov. "Sú rýchle, cenovo dostupné a prípadná pozitivita bude potvrdená PCR testom. Ochrana tých najzraniteľnejších musí byť maximálna," uviedla na Twitteri ministerka práce a sociálnych vecí Jána Maláčová.

13:30 Pandémia komplikuje situáciu v mnohých slovenských fabrikách. Výrobu priamo ohrozujú výpadky pozitívne otestovaných zamestnancov. Na Orave sa tento problém naplno prejavil v Oravských ferozliatinárskych závodoch. Najhorší scenár hovoril o výpadku až štyridsiatich percentách zamestnancov. Aká je realita po prvom plošnom testovaní? Pýtali sme sa výkonného riaditeľa OFZ Branislava Klocoka.

13:20 O aktuálnej situácii v nemocniciach Žilinského kraja sme sa rozprávali s kolegom Petrom Revúsom, ktorý denne mapuje dianie v regióne.

12:55 Pre samosprávy na Slovensku je v rámci príprav na celoplošné testovanie ľudí na Covid-19 najhoršia nestabilita. Mestá a obce by potrebovali už definitívne poznať pokyny, ktoré sa už nebudú meniť, aby sa na testovanie mohli pripraviť. Pre TASR to povedal starosta bratislavskej mestskej časti Ružinov Martin Chren. Poukázal pritom na to, že ohlásená zmena trvania testovania znamená aj zvýšenie počtu potrebných odberných miest.

12:45 Koronavírusom sa vo svete nakazilo už viac ako 43 miliónov ľudí. Viac ako jeden 1 100 000 osôb ochoreniu podľahlo. Rekordné nárasty počtu infikovaných hlásia za uplynulé dni viaceré európske krajiny. Vo Francúzsku napríklad testy za jeden deň identifikovali vyše 26-tisíc pozitívnych prípadov.

12:35 Na Národnom futbalovom štadióne budú štyri odberové miesta pre plošné testovanie na koronavírus. Požiadala o to mestská časť Bratislava Nové mesto.

12:25 Veľké firmy na Slovensku mali spočiatku záujem o možnosť otestovať v rámci plošného testovania svojich zamestnancov vo vlastnej réžii. Vzhľadom na striktné obmedzenie testovania len na víkend je to ale podľa nich nereálne z pohľadu organizácie a zabezpečenia. Zatiaľ to vyzerá tak, že žiadna firma sa nakoniec do testovania nepustí.

12:05 Rakúsko zaznamenalo v utorok celkovo už viac ako 1000 úmrtí na ochorenie Covid-19. Informovala o tom agentúra APA, podľa ktorej bola táto hranica prekonaná osem mesiacov od vypuknutia pandémie v krajine. Od začiatku pandémie zomrelo v Rakúsku už 1005 nakazených osôb. Za posledných 24 hodín hlásili v krajine 2835 novoinfovaných, najviac (590) prípadov má Dolné Rakúsko.

12:15 V Poľsku pribudlo od pondelka rekordných 16 300 nových prípadov nákazy a 132 súvisiacich úmrtí. Denný prírastok nakazených je najvyšší od začiatku pandémie. Od vypuknutia pandémie zaznamenali v Poľsku už celkovo 280 229 prípadov nákazy. Ochorenie Covid-19 si tam doteraz vyžiadalo 4615 obetí.

12:05 Pozrite si správy venované pandémii na TA3 o 12. hodine.

11:55 Veľké víkendové testovanie národa sa blíži a napriek problémom sa naňho pripravujú obce i mestá. Hasiči už napríklad zabezpečili stavbu šiestich stanov v areáli Nemocnice sv. Michala. Pozrite si, ako ich stavba vyzerala.

11:37 Obyvateľov ulice K nemocnici v Bánovciach nad Bebravou začali v utorok ráno plošne testovať na koronavírus. Opatrenie vrátane karantény tam nariadili hygienici po tom, ako zistili pozitívne testované deti a mali problém s dohľadaním kontaktov.

"Začali sme testovanie rómskej komunity, pretože sme tu zaznamenali štyri prípady u detí z jednej zo škôl. Vzhľadom na to, že neboli dodržané opatrenia hlavného hygienika a takisto ani nariadené opatrenia v podobe izolácie a karantény, museli sme nariadiť mestu Bánovce nad Bebravou, aby zabezpečilo dodržiavanie izolácie a karantény u osôb, ktoré žijú v tejto komunite," povedala regionálna hygienička Ľudmila Bučková.

11:25 Aj takýto hoax sa šíri na sociálnej sieti, ako informuje polícia. "Na fotografii sa nachádzajú zdravotníci so špeciálnym zariadením, prostredníctvom ktorého nosia figurínu. Ide o fotografiu zo španielsky hovoriacej krajiny (podľa nápisu na páske)," vysvetlila facebooková stránka Hoaxy a podvody - Polícia SR.

11:08 Samospráva nie je slúžka centrálnej vlády. Uviedol to primátor Hlohovca a podpredseda strany Za ľudí Miroslav Kollár v súvislosti so skrátením trvania celoplošného testovania a z toho vyplývajúcich organizačných zmien, ktoré majú samosprávy zabezpečiť v priebehu štyroch dní.

10:55 V Česku bude od stredy platiť zákaz nočného vychádzania. Rozhodla o tom na včerajšom rokovaní vláda. Za pondelok testy odhalili vyše 10-tisíc infikovaných. Viac nám povedal náš spolupracovník v Prahe David Vozdecký.

10:45 Opäť nás situácia prinútila zostať doma, mnohým sa znížil príjem a niektorí oň dokonca úplne prišli. Snažíme sa šetriť, zbytočne neplytvať. Hovorili sme o tom, ako čo najviac ušetriť, čo vlastne potrebujeme a čo nie, ako si pomôcť a využiť to, čo už máme doma. Hosťom bola spoluzakladateľka komunitného centra, v ktorom učí a motivuje ľudí žiť život s menšími nákladmi, Jana Reháková.

10:42 Nemocnice postupne vytvárajú červené zóny, v ktorých sa lekári starajú o covidových pacientov. Aby mali dostatok lekárov, rušia plánované zákroky. K tomuto kroku pristúpila aj Univerzitná nemocnica v Bratislave.

10:40 Ľudia bez domova budú v rámci celoplošného testovania testovaní antigénovými testami. Deklaruje to ministerstvo práce s tým, že testovať sa v tomto prípade môžu aj ľudia bez občianskeho preukazu. Pondelkové vyhlásenie občianskeho združenia Vagus, ktoré sa v Bratislave venuje práci s ľuďmi bez domova, vníma ministerstvo ako dôsledok nedorozumenia.

10:33 NR SR zatiaľ nedisponuje celkovým počtom poslancov, ktorí mali pozitívne testy na Covid-19. Na tlačovej konferencii to povedal podpredseda parlamentu Gábor Grendel, ktorý je dočasne poverený vedením NR SR. Dodal, že aj pri ústavných činiteľoch platí lekárske tajomstvo, preto nemusia svoj pozitívny výsledok zverejniť.

Grendel nechcel špekulovať, či sa budú musieť nasledujúci týždeň poslanci pri vstupe do budovy preukázať negatívnym testom. Verí, že ak poslanci dodržia karanténu, 3. novembra by ich v pléne malo byť dostatok.

10:28 Na komplikácie súvisiace s koronavírusom zomrel známy bloger a moderátor Jozef Kmeťo. Pár hodín pred smrťou zverejnil na svojom Facebooku sugestívne video, na ktorom s veľkou námahou odkazuje ľuďom, aby sa “nikdy nenechali ovplyvňovať ľuďmi, ktorí neveria na koronavírus”.

10:26 Ruské úrady nariadili s účinnosťou od stredy nosenie rúšok na miestach s vysokou koncentráciou ľudí, v hromadnej doprave, na parkoviskách i vo výťahoch. Okrem toho odporúčajú zavrieť prevádzky, kde sa v čase od 23.00 h do 6.00 h podáva jedlo a nápoje. Za posledných 24 hodín v Rusku zaevidovali ďalších 16 550 prípadovnákazy a 320 nových úmrtí.

10:16 V Maďarsku za uplynulých 24 hodín pribudlo 2079 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. V súvislosti s ochorením Covid-19 zomrelo v tomto čase 63 pacientov, zväčša starších ľudí s chronickými ochoreniami. Od vypuknutia pandémie evidujú 63 642 infikovaných a 1535 úmrtí. Z nákazy sa doposiaľ zotavilo 16 646 osôb, pričom aktuálne je potvrdených 45 461 prípadov infekcie.

10:15 Pribudlo 11 úmrtí na pľúcnu formu Covid-19, v nemocnici v Čadci zomrel 61-ročný muž a 82-ročná žena, v nemocnici v Partizánskom 74-ročná žena, v nemocnici v Piešťanoch 95-ročný muž, v nemocnici v Galante 43-ročný muž, vo Fakultnej nemocnici v Nitre 51-ročný muž a 72-ročná žena, v Univerzitnej nemocnici v Martine 68-ročný muž, v nemocnici v Michalovciach 83-ročná žena, v DSS Námestovo 83-ročný muž a úmrtie doma sa eviduje u 68-ročného muža.

10:12 Najviac pozitívnych prípadov pribudlo v Trenčianskom kraji (177), nasleduje Trnavský kraj (153), Žilinský (148), Prešovský (137), Bratislavský (123), Nitriansky (69), Košický (56) a Banskobystrický (38).

10:10 Vyliečilo sa ďalších 878 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 11 008. Hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19 je 1025 pacientov. Z toho 96 sú na JIS a 89 na umelej pľúcnej ventilácii.

10:00 Na Slovensku pribudlo 901 nových prípadov nákazy. Celkovo evidujeme 46 056 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 5899 testov. Pribudlo aj ďalších 11 úmrtí, počet obetí koronavírusu stúpol na 176. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:35 Hokejisti Slovana Bratislava po povinnej karanténe začali s tréningom, trénerovi Romanovi Stantienovi sa na ňom hlásil kompletný 27-členný káder. Slovan by sa mal najbližšie predstaviť v Tipos extralige v nedeľu 1. novembra na ľade Nových Zámkov.

9:25 Nitriansky samosprávny kraj vyčlení na potreby celoplošného testovania priestory stredných škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Reagoval tak na požiadavku Okresného úradu v Nitre a mestských samospráv.

9:15 Októbrová schôdza národnej rady je po dohode na poslaneckom grémiu prerušená do 3. novembra do 9.00 h. V pléne to vyhlásil podpredseda parlamentu Gábor Grendel, ktorý je dočasne poverený vedením parlamentu. Schôdzu prerušili v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Viacerí poslanci sú totiž v karanténe, preto nemusí byť plénum uznášaniaschopné.

9:05 V súvislosti so zhoršujúcou sa pandemickou situáciou a zákazom vychádzania, ktorý platí na celom území Slovenska na základe uznesenia vlády, sú všetky pracoviská Mestského úradu v Prešove až do odvolania zatvorené pre verejnosť. Ako informoval hovorca mesta Vladimír Tomek, úrad je zatvorený od pondelka 26. 10.

9:00 Mesto Senica zatiaľ pripravilo 17 odberných miest na plošné testovanie v rámci operácie Spoločná zodpovednosť. Ide o rovnaký počet miest ako pri voľbách. "Sme vo fáze, keď vojaci vytypovali jednotlivé priestory. Čakáme, či ich Úrad verejného zdravotníctva SR, respektíve vojsko, schváli. Ak budú schválené tieto priestory, oznámime ich občanom, aby vedeli, kam môžu ísť. Obyvateľom odporúčame, aby išli do svojich volebných okrskov, aby sa nám nestalo, že v jednom priestore budeme mať veľmi veľa ľudí," uviedol primátor mesta Senica Martin Džačovský.

8:50 Ukrajina zaznamenala ďalších 6677 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. O bilancii za posledných 24 hodín informovala v utorok agentúra Ukrinform, ktorá spresnila, že k 27. októbru tak na Ukrajine evidujú celkovo 355 601 infikovaných.

Najvyšší počet novopotvrdených infekcií zaevidovali v Charkovskej oblasti (+556), hlavnom meste Kyjev (525+) a Ľvovskej oblasti (+478). Za posledných 24 hodín pribudlo aj 126 nových úmrtí, čím počet celkový obetí epidémie na Ukrajine stúpol na 6590. Aktívnych prípadov ochorenia je 203 675. Z nákazy sa doteraz vyliečilo už 145 336 ľudí.

8:45 V Púchove vyčlenila radnica na celoplošné testovanie 13 špeciálnych odberových miest. Po terénnom prieskume ich schválili zástupcovia Ozbrojených síl SR a Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Považskej Bystrici.

8:35 Ekonomika Južnej Kórey zaznamenala v 3. kvartáli rast, prvý od vypuknutia pandémie nového koronavírusu. Uviedla to v utorok juhokórejská centrálna banka. Tempo rastu bolo zároveň výraznejšie, než sa očakávalo, pričom dosiahlo 10,5-ročné maximum.

8:20 Omše počas adventu a Vianoc bude pápež František sláviť bez prítomnosti veriacich. Podobne ako na Veľkú noc bude Vatikán tieto slávenia vysielať online. Toto rozhodnutie súvisí so šírením koronavírusu SARS-CoV-2, informovala v noci na utorok agentúra Catholic News Agency.

8:15 V Nitre už uzavreli výzvu na pomoc pri testovaní. Prihlásilo sa do nej 680 ľudí. V nasledujúcich dňoch ich chce radnica kontaktovať s ďalšími inštrukciami.

Ako informoval magistrát na sociálnej sieti, testovať sa bude aj v stanoch. „V spolupráci so športovými klubmi a ľuďmi pracujúcimi v kultúre, napríklad zvukármi, sa nám podarilo zabezpečiť desiatky stanov zadarmo. Za toto im patrí obrovská vďaka. Navyše títo ľudia a organizácie sú koronakrízou postihnutí asi najviac, takže skutočne klobúk dole,“ uviedla radnica.

7:55 Okres Skalica je na celoplošné testovanie pripravený. Informovala o tom novovymenovaná prednosta Okresného úradu Skalica Anna Abramovičová. V súčasnosti je pre obyvateľov okresu pripravených 44 odberných miest. "Potrebovali sme splniť podmienky v jednotlivých odberných miestach, akými sú napríklad samostatný vstup a východ z jednotlivých odberných miest a ďalšie náležitosti," informovala Abramovičová.

Menšie obce budú na testovanie využívať predovšetkým kultúrne domy. "Mestá sa skôr orientujú na športové areály a väčšie otvorené priestory. Armáda si v piatok 23. októbra prevzala tieto odberné miesta a všetky vyhovovali požadovaným kritériám," doplnila prednostka.

7:15 Reprofilizované lôžka pre pacientov s ochorením COVID-19 v nemocniciach Žilinského samosprávneho kraja v Čadci, Dolnom Kubíne, Liptovskom Mikuláši a Trstenej sa zaplnili a pribudli aj ďalší nakazení zdravotníci. Na sociálnej sieti o tom informovala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

6:50 V Česku v pondelok pribudlo 10 273 nakazených. Je to najvyšší pondelňajší prírastok od začiatku epidémie. Pred týždňom ich bolo o 2200 menej. Vyplýva to z údajov ministerstva zdravotníctva. V krajine je aktuálne 162 785 ľudí s potvrdeným ochorením Covid-19. Väčšina z nich má síce mierny priebeh, ale rýchle rastie počet hospitalizovaných.

6:45 Stovky ľudí protestovali v pondelok vo viacerých talianskych mestách proti novým obmedzeniam zavedeným v súvislosti s koronavírusovou pandémiou. Prinajmenšom v Turíne a Miláne došlo aj k násilnostiam.

6:30 Pre zlú epidemickú situáciu v Česku opäť sprísňujú opatrenia. Od stredy začne platiť zákaz nočného vychádzania medzi 21:00 až do 05:00. U našich susedov takisto zostanú v nedeľu zatvorené obchody. Cez týždeň musia zavrieť najneskôr o 20:00.

6:10 Celoplošné testovanie bude. Na tlačovom brífingu počas rokovania Ústredného krízového štábu o tom informoval premiér Igor Matovič. "Po prevedení pilotného projektu z operácie Spoločná zodpovednosť ideme do celoplošného testovania," konštatoval. Testovanie však nebude prebiehať od piatka do nedele ako pri pilotnom testovaní na Orave a v okrese Bardejov, ale len počas víkendu, teda v sobotu 31. októbra a nedeľu 1. novembra.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok