JUNCKER: Cyprus má vážne problémy, urýchlene potrebuje finančnú pomoc

TASR
15.9.2012 13:29

Juncker v piatok (14.9.) uviedol, že krajina má vážne problémy, a vláda by preto mala urýchliť rokovania s medzinárodnými veriteľmi o finančnej pomoci. Hlavným problémom Cypru sú straty domácich bánk spôsobené ich angažovanosťou v Grécku.

JUNCKER: Cyprus má vážne problémy, urýchlene potrebuje finančnú pomoc
SITA

"Myslím si, že Cyprus a Trojka musia celý proces urýchliť, nemôžeme strácať čas. Som pevne presvedčený, že riešenie problémov krajiny, ktoré sú veľmi vážne, nájdeme v najbližších týždňoch," povedal Juncker pred novinármi v Nikózii.

Cyprus požiadal Európsku úniu (EÚ) a Medzinárodný menový fond (MMF) o pomoc v júni. Rokovania vlády s takzvanou Trojkou, zloženou z Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a MMF, boli zatiaľ bezvýsledné. Zatiaľ nie je ani jasné, koľko peňazí bude Cyprus požadovať.

Cyperským bankám kvôli odpisu gréckeho dlhu chýba na to, aby plnili regulačné požiadavky, vyše 2,4 miliardy eur, čo predstavuje vyše 10 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. Niektoré odhady hovoria o tom, že Cyprus bude požadovať až 10 miliárd eur.

Podľa médií Trojka požaduje od vlády zníženie platov vo verejnom sektore, dôchodkovú reformu a privatizáciu. Problémom je, že Cyprus čakajú o 5 mesiacov parlamentné voľby a politici nemajú veľkú chuť sa pred nimi pustiť do nepopulárnych opatrení.

Informovala o tom agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok