V Trenčíne sa zídu špičky NATO na likvidovanie výbušnín

SITA
15.9.2012 13:11

Špičkoví odborníci na likvidáciu nástražných výbušných prostriedkov (EOD) z celého sveta sa zídu 18. septembra v Trenčíne. Tamojšie vojenské Centrum výnimočnosti pre oblasť odstraňovania výbušných prostriedkov (NATO EOD COE) organizuje podujatie NATO Demonstration and Trials 2012.

V Trenčíne sa zídu špičky NATO na likvidovanie výbušnín
SITA

Trenčianske centrum výnimočnosti je prvou oficiálnou inštitúciou Severoatlantickej aliancie na Slovensku. „Na konferencii, ktorá je súčasťou podujatia, sa zúčastní aj námestník generálneho tajomníka NATO pre obranné investície Patrick Auroy a zástupca námestníka generálneho tajomníka pre novovznikajúce bezpečnostné výzvy Jamie Shea,“ dodal hovorca ozbrojených síl Milan Vanga.

Návštevníci trenčianskeho EXPO Centra uvidia počas otvorenia akcie simuláciu zásahu slovenského tímu EOD z Afganistanu. Súčasťou NATO Demostrations and Trials 2012 budú popri konferencii a seminároch aj ukážky najnovších technológii pre zneškodňovanie munície. Pri ich predvádzaní budú zástupcovia rôznych svetových vedeckých špičiek, odborníkov, organizácií a spoločností, zaoberajúcich sa detekciou a likvidáciou výbušných prostriedkov. Ukážky budú otvorené aj pre verejnosť, celé podujatie potrvá do 21. septembra.
„Hlavným cieľom jedného z najväčších podujatí NATO na Slovensku v tomto roku je ponúknuť platformu, na ktorej predstavia nové technologické riešenia a vylepšenia postupov operátorov EOD pri zabezpečovaní a ochrane civilného obyvateľstva,“ konštatoval Vanga. V teoretickej časti sa bude diskutovať predovšetkým o najnovších trendoch v oblasti detekcie výbušných hrozieb a snahách o zefektívnenie práce v oblasti zneškodňovania munície. Odborníci otvoria aj diskusiu o zbere digitálnych dát ako potenciálnom zdroji informácií, o nových hrozbách a ich dopade na EOD.

V roku 2004 prevzala Slovenská republika úlohu vedúcej krajiny v oblasti likvidácie výbušnín. Poslaním trenčianskeho centra výnimočnosti je poskytovať podporu operáciám pod vedením NATO. Má prispievať k skvalitňovaniu vzťahov, súčinnosti a praktickej spolupráci s partnermi, prvkami velenia NATO, členskými krajinami a medzinárodnými organizáciami. Centrum je aj koordinátorom Aliancie pre oblasť EOD a IEDD (Improvised Explosive Devices Disposal - likvidácia improvizovaných výbušných zariadení). Plní tak medzinárodné záväzky, ku ktorým sa Slovenská republika zaviazala. Slovensko sa v oblasti likvidácie nástražných výbušných prostriedkov preslávilo aj v Afganistane v roku 2011, kedy bol slovenský tím EOD vyznamenaný titulom Hrdina bojiska. Príslušníkov tímu pochválil americký veľvyslanec v Afganistane za hrdinstvo počas útoku na ich základňu v centre Kandaháru, počas ktorého pod paľbou odstraňovali nástražné výbušné prostriedky umiestnené vo vozidlách v blízkosti základne. Správu o ich hrdinstve prečítali aj v americkom Kongrese.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok