O testovanie je veľký záujem. Uprednostníme miestnych, tvrdí Naď

TA3 TASR
24.10.2020 11:44

Počas soboty a nedele budú pri pilotnej fáze testovania na ochorenie COVID-19 uprednostnení občania z okresov Oravy a Bardejov. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď. Zhodnotil, že evidujú veľký počet záujemcov o pretestovanie z iných okresov. V prípade, že sa budú míňať pripravené kapacity na tento víkend, pripustil, že testovanie ľudí z iných ako dotknutých okresov budú musieť zakázať.

O testovanie je veľký záujem. Uprednostníme miestnych, tvrdí Naď
TASR/František Iván

"Ak v pondelok ústredný krízový štáb potvrdí, že budeme robiť celoštátne testovanie na základe skúseností z regiónov Oravy a Bardejova, na budúci víkend bude mať možnosť otestovať sa každý. Občanov, ktorí dnes chodia do odberných miest a nie sú z týchto okresov, chcem upozorniť, že budeme veľmi systémovo prioritizovať tých, ktorí tu bývajú," povedal Naď.

Priebeh testovania je podľa ministra obrany zatiaľ hladký. Ráno otvorili všetkých 182 odberných miest. "Posilnili sme počet odberných tímov. Niekde, kde sme mali včera jeden tím, sú dnes dva, aby proces išiel rýchlejšie. Je to spôsobené najmä tým, že máme k dispozícii viac zdravotníckeho personálu," zdôvodnil. Súčasťou odberových tímov a personálu zabezpečujúceho operáciu Spoločná zodpovednosť je v sobotu 2003 osôb, z toho takmer polovica sú profesionálni vojaci, ďalej policajti, hasiči, zdravotníci, zamestnanci samospráv. Oproti piatku sa zapojilo aj výrazne viac dobrovoľníkov, celkovo 277.

V okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov od piatka do nedele realizujú pilotnú fázu celoplošného testovania na ochorenie COVID-19. Odberné miesta sú otvorené v čase 8.00 h až 12.00 h a 13.00 h až 20.00 h. Otestovať by sa malo celkovo 180.000 osôb. Na akcii sa podieľajú stovky vojakov, policajtov, hasičov, zdravotníkov a administratívnych pracovníkov. Z 61.905 otestovaných ľudí na Orave a v Bardejove bolo v piatok 2225 infekčných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok