Čaputová sa pre právo na náhradu škody a zisku obrátila na ÚS

TA3 SITA
23.10.2020 16:15

Prezidentka Zuzana Čaputová podala Ústavnému súdu podnet pre časť zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Ako informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec, prezidentke prekáža ustanovenie o vylúčení nároku na náhradu škody v súvislosti s protipandemickými opatreniami.

Čaputová sa pre právo na náhradu škody a zisku obrátila na ÚS
SITA/Branislav Bibel

Prezidentka zákon ako celok 14. októbra podpísala, avizovala však podanie podnetu, aby ÚS dané ustanovenie preskúmal. Zároveň požiadala o pozastavenie účinnosti daného ustanovenia. Ústava podľa prezidentky zaručuje každému právo na náhradu škody spôsobenej nezákonným rozhodnutím alebo nesprávnym úradným postupom štátnych orgánov.

„Je síce možné zákonom upraviť medze uplatňovania tohto práva, avšak nie je možné žiadne ústavné právo zákonom odobrať alebo vylúčiť. V praxi by to znamenalo, že štát by nezodpovedal ani za škody spôsobené prípadným nezákonným uplatňovaním tejto novely,” uviedla prezidentka.

Poslanci 14. októbra schválili novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, podľa ktorej budú mať opatrenia Úradu verejného zdravotníctva  a regionálnych úradov verejného zdravotníctva charakter všeobecne záväzných právnych predpisov. Novela je podľa rezortu zdravotníctva reakciou na okolnosti spôsobené pandémiou ochorenia COVID-19. Parlament schválil novelu aj s 20 pozmeňujúcimi návrhmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok