TA3 bola pri pilotnom testovaní národa, očakávajú sa výsledky

TA3 TASR SITA
24.10.2020 21:47

V okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov sa zatvorili odberové miestnosti a skončilo sa tak trojdňové pilotné testovanie na koronavírus, ktoré zabezpečuje armáda. V niektorých obciach evidovali aj ľudí, ktorí prišli zo vzdialenejších okresov. Priebeh víkendového testovania sme s vami sledovali online.

TA3 bola pri pilotnom testovaní národa, očakávajú sa výsledky
TASR/František Iván

20:05 Dolnokubínska samospráva pripravila na záver trojdňového plošného testovania v meste pre všetkých členov odberných tímov prekvapenie. Ako poďakovanie pre nich z radničného balkóna presne o 20:00 zaznela pieseň Slovensko moje v podaní miestnej talentovanej speváčky Michaely Dobákovej.

20:00 Víkendové pilotné testovanie na Orave a v okrese Bardejov sa skončilo, očakávajú sa celkové výsledky.

19:32 Spoločnosť FLAMEshoes, ktorá vyrába v obci Kružlov v Bardejovskom okrese plážovú a oddychovú obuv, eviduje piatich zamestnancov pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19 a jeden prípad zamestnanca v povinnej karanténe. Celkovo má 95 zamestnancov. Ide o prípady zachytené počas plošného testovania, ktoré sa v Bardejovskom okrese koná od piatka 23. októbra. Uviedol to riaditeľ firmy Marek Jajko.

19:20 Pilotnú fázu plošného testovania na ochorenie COVID-19 absolvovalo doteraz 136 904 ľudí. O výsledkoch k 17:00 informoval v mimoriadnom spravodajstve TV JOJ minister obrany Jaroslav Naď. "Z otestovaných ľudí bolo 5 298 identifikovaných ako infekčných, ich celkový percentuálny podiel je 3,87 percenta," uviedol Naď.

18:50 Posledný deň testovania v okrese Bardejov sprevádzal na mnohých miestach dážď. Aj tam na odberové miesta prichádzalo menej ľudí. Testovanie sa zaobišlo bez väčších problémov. V obci Lenártov zachytili viacerých infekčných ľudí z okolitých okresov. V našich Hlavných správach sme zhrnuli, ako to vyzeralo.

18:40 Pilotné testovanie na Orave je vo finále. Odberové miestnosti o necelú hodinu a pol zatvárajú. Prípravy síce sprevádzal chaos, testovanie však bolo úspešné. V rizikových regiónoch prišla väčšina ľudí. V našich Hlavných správach sme zhrnuli, ako to vyzeralo.

18:10 Situácia v obciach Bardejovského okresu je počas nedeľňajšieho testovania na ochorenie COVID-19 pokojná. V niektorých evidovali ľudí, ktorí prišli aj zo vzdialenejších okresov. "Momentálne máme v obci zrealizovaných 455 testov. Samozrejme, sú v tom aj testy iných občanov ako z našej obce. Z nich bolo 34 pozitívnych. Priebeh je pokojný, zdravotnícki pracovníci, ako aj príslušníci Ozbrojených síl SR, respektíve polície zvládajú svoje úlohy veľmi dobre. Nechápeme, prečo sme zase o týždeň do testovania zahrnutí aj my," uviedol starosta obce Šiba Peter Lenárt.

17:53 Tretí deň plošného testovania na ochorenie COVID-19 v obci Kurov v Bardejovskom okrese je pokojný. Ako uviedla starostka obce Mária Špirková, otestovať sa prichádzajú už iba ľudia, ktorí sa rozhodli na poslednú chvíľu. "Doteraz bolo v našej obci otestovaných celkom 451 ľudí. Po odpočítaní 74 osôb z iných dedín a okresov percento otestovaných našich občanov je doteraz 65,91 percenta, čo si myslím, že je dobré. Veľa občanov pracuje mimo okresu a republiky a taktiež väčšina občanov starších ako 65 rokov nevyužila možnosť testovania," uviedla Špirková.

17:30 Združenie miest a obcí Slovenska vytvorilo v súvislosti s celoplošným testovaním na ochorenie COVID-19 komunikačnú platformu. Slúžiť má na konzultácie medzi samosprávami, ktoré sa pripravujú na celoplošné testovanie obyvateľov počas najbližších dvoch víkendov, a tými samosprávami, ktoré počas pilotného testovania tento víkend získali praktické skúsenosti. Informoval o tom hovorca ZMOS Michal Kaliňák.

17:00 Dolnokubínska samospráva ponúka pomoc ostatným slovenským mestám pri organizovaní celoplošného testovania, ktoré by sa malo uskutočniť na budúci víkend (30. 10 až 1. 11.). Mesto to plánuje v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska, ktoré bude koordinátorom výpomoci.

16:35 Minister obrany Jaroslav Naď na sociálnej sieti informoval, že do 14:00 otestovali celkovo 14 439 ľudí, z toho bolo 682 infekčných.

16:20 Naši reportéri sú stále v teréne a do konca pilotného testovania na Orave ostávajú necelé štyri hodiny. Ľudí prichádza pomenej, väčšina absolvovala testovanie už v piatok alebo sobotu. O aktuálnej situácii nám viac povedal primátor mesta Dolný Kubín Ján Prílepok.

15:40 Oravský producent ferozliatin na výrobu ocele, spoločnosť OFZ, má v súvislosti s pilotným testovaním na ochorenie COVID-19 značný výpadok zamestnancov. V noci zo soboty na nedeľu nenastúpilo do práce 60 percent pracovníkov kritických stredísk. Uviedol to výkonný riaditeľ OFZ Branislav Klocok.

15:25 Z celkového počtu 128.841 testovaných ľudí na ochorenie COVID-19 na Orave a v Bardejove bolo počas pilotného testovania do nedele do 11.00 h zistených 4744 infekčných. Minister obrany Jaroslav Naď o tom informoval v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo počas tretieho dňa pilotnej fázy testovania. Je to podľa jeho slov 3,68 percenta.

15:15 Obyvateľov okresu Bardejov, ktorí si testovanie nechali na posledný deň, znepríjemňuje čakanie občasný dážď. Na odberných miestach sa už netvoria rady čakajúcich. Viac ľudí sa však nájde v malých obciach, ktoré testujú iba v dnešný deň. Na pomoc tímom sa v Kružlove a Zborove pridal europoslanec Peter Polák.

14:09 S hovorcom Ozbrojených síl SR Máriom Pažickým sa rozprávala naša kolegyňa Katarína Cimborová. Pozrite sa, ako prebieha testovanie v Bardejove.

13:51 V okrese Bardejov v nedeľu otvorili 70 odberných miest. "Blížime sa pomaly k záveru pilotnej časti. Pravdepodobne nás čakajú ďalšie fázy celoplošného testovania. Nastavili sme systém logistiky tam, kde bolo treba. Vidíme teraz už realitu, aká je ozajstná priepustnosť odberových miest, nie iba teoretická," povedal Mário Pažický z nadrezortného komunikačného centra.

13:41 Počas tretieho testovacieho dňa otestovali do 11. hodiny 7 323 ľudí, z nich je 312 infekčných. Z celkového počtu 128 841 ľudí, ktorých na Orave a v Bardejove otestovali od piatka do nedele 11. hodiny bolo zistených 4744 infekčných ľudí. Informoval o tom minister obrany Naď. Je to podľa jeho slov 3,68 percenta.

Naď priblížil, že z predpokladaného pôvodného počtu 180 000 ľudí, ktorí by sa mali dať otestovať, treba odrátať ešte osoby v domovoch sociálnych služieb, policajtov, hasičov či ľudí vo výkone trestu. Malo by ich tak dovedna prísť na test okolo 155 000.

13:38 Pilotná fáza testovania sa blíži do finále aj v Dolnom Kubíne, ostávajú posledné hodiny. O tom, ako testovanie prebieha z pohľadu armády, sme sa rozprávali so Štefanom Zemanovičom, hovorcom Ozbrojených síl SR.

13:13 "Som presvedčený o tom, že toto pilotné testovanie, ktoré prebieha na Slovensku, bude dobrým príkladom pre celú Európu. Čo najskôr treba stiahnuť z obehu čo najviac pozitívnych ľudí. Potom nebude mať kto šíriť chorobu a budeme si môcť žiť slobodne," skonštatoval europoslanec Pollák. Účasť rómskej komunity na testovaní sa podľa neho podobá účasti majoritného obyvateľstva. "Som rád, že aj v rómskych komunitách zobrali testovanie veľmi vážne," doplnil.

12:50 Matovič zdôraznil, že sa netreba spoliehať iba na štát, ale treba priložiť aj ruku k dielu. Preto ocenil prácu a snahu starostov a primátorov. Počas pilotného testovania sa môžu podľa premiéra vychytať všetky problémy, aby krajina zvládla celoplošné testovanie.

Najväčším prínosom je podľa neho to, že testovanie odhalilo množstvo šíriteľov vírusu. Boli medzi nimi aj takí, ktorí nemali príznaky. Počas dvoch dní testovania v okresoch na Orave a Bardejov odhalili približne 4 500 takýchto šíriteľov. „Do večera to môže byť, odhadujem, okolo 6 000 ľudí, šíriteľov, ktorých v podstatne normálnym spôsobom nemáme ako identifikovať. To je úžasné na tom," skonštatoval.

12:42 "Armáda nám avizovala, že posledný možný vstup do odberného miesta bude o 19.30 h. Odberný proces síce trvá 3 minúty, no na výsledok sa čaká 20 až 30 minút. Pokiaľ si to veľké percento ľudí nechá na poslednú chvíľu, nebude v kapacitných možnostiach armády ani zdravotníkov, aby testovanie stihli," povedal Prílepok. Doterajšia účasť obyvateľstva na testovaní v Dolnom Kubíne sa podľa primátora dostala nad 70 percent. "Nevieme však presné štatistiky, či ide čisto o obyvateľov mesta alebo aj o okolitých obcí," konkretizoval.

Primátor vyzdvihol všetky odberné tímy v meste.

12:40 Primátor Dolného Kubína Ján Prílepok vyzval obyvateľov mesta, ktorí majú záujem o testovanie na ochorenie Covid-19, aby to nenechávali na poslednú chvíľu a prišli na odberné miesto čím skôr.

12:28 Pilotné testovanie obyvateľov na Orave a v Bardejove splnilo nadmieru očakávania. V diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol premiér Matovič. Zdôraznil však, že sa netreba spoliehať iba na štát, ale treba priložiť aj ruku k dielu. V tejto súvislosti preto ocenil prácu a snahu starostov a primátorov.

"Všetci na Slovensku, každý s inou mierou zodpovednosti a poznania, sme očakávali niečo a všetci sme očakávali skôr výrazne niečo horšie. Všetci môžeme byť nadmieru spokojní," povedal Matovič.

12:14 "Dnes pomáham ako dobrovoľník pri testovaní. Aktuálne som v Zborove. Netreba sa báť, nikto vás nechce ani nakaziť, ani očipovať. Slovensko je prvé v celoplošnom testovaní v celej Európe," napísal europoslanec Peter Pollák na Facebooku.

12:00 Okres Námestovo mal počas pilotnej fázy plošného testovania konečne možnosť ukázať, že Oravci nie sú hrozbou pre Slovensko. Myslí si to prednostka Okresného úradu v Námestove Danica Hollá. Podľa nej Oravci preukázali, že vedia byť zodpovední.

"Bolo to vidno na jednotlivých odberných miestach, keď naozaj veľmi trpezlivo čakali na to, aby sa dali otestovať. Vďaka patrí aj odberným tímom, navštívili sme počas týchto dní viacero odberných miest a spolupráca všetkých zložiek bola veľmi dobrá. Tak ju hodnotia aj občania, ktorí sa dali testovať. Bolo vidno ústretovosť príslušníkov armády aj ľudský prístup zdravotníkov," zhodnotila Hollá.

11:45 "Zomknime sa a ukážme celému Slovensku našu súdržnosť", píše na Facebooku mesto Dolný Kubín. Zároveň vyzýva ľudí, aby si testovanie nenechávali na poslednú chvíľu, keďže testovacie miesta sú momentálne väčšinou prázdne.

11:20 "Dnes pokračuje testovanie Covid-19. Ľudia chodia len minimálne, preto ak chcete, máte príležitosť sa odtestovať s minimálnym čakaním," píše na Facebooku informačná stránka Kultúrneho a turistického centra Bardejov.

11:10 Premiér Matovič varoval pred pocitom falošnej negativity, keď ľudia po zistení negatívneho výsledku PCR či antigénového testu začnú byť výrazne menej opatrní. Poukázal na to, že v oboch prípadoch môže infekčnosť prepuknúť neskôr. Dodal, že nebezpečnejšie je to pri antigénových testoch, keďže približne dve tretiny pozitívnych s nízkou vírusovou náložou zachytiť nevedia.

11:00 Obyvatelia Dolného Kubína a Námestova prichádzali v nedeľu ráno do testovacích miestností len sporadicky. Menší záujem o otestovanie dolnokubínska radnica pripisuje najmä rodinným povinnostiam. Povedal to viceprimátor Dolného Kubína Matúš Lakoštík.

"Odberné miesta v meste aktuálne zívajú prázdnotou. Predpokladáme, že to súvisí s nedeľňajšími rodinnými povinnosťami. Očakávame, že väčší nápor príde v podvečerných alebo večerných hodinách," uviedol viceprimátor.

10:40 Malé obce by mohli pri plošnom testovaní pomôcť okresnému mestu Bardejov zvládnuť celý proces. Tvrdí to starosta prihraničnej obce Becherov Jozef Gmiterko, kde začali s testovaním v nedeľu. Podľa starostu si mohli vybrať jeden deň.

Niektorí obyvatelia obce sa už dali otestovať v susedných obciach Chmeľová a Regetovka. "Zo zoznamu, ktorý máme, som ich vyškrtol, aby som vedel, akú máme rezervu, lebo problém je v Bardejove, ktorý, samozrejme, kapacitne nestíha testovanie, takže občania chodia po dedinách. Ťažko je nám niekedy im vyhovieť, lebo testy dostávame na počet obyvateľov. Možno, keď budú ďalšie testovania, by stálo za úvahu, či aj tie menšie obce by nemali testovať dva dni, aby pomohli Bardejovu," uviedol Gmiterko.

10:25 Pilotné testovanie sa blíži do finále aj v okrese Bardejov. V obciach s nižším počtom obyvateľov ako 800 sa testuje len jeden deň. Jednou z takýchto obcí je aj Becherov, kde je testovacím dňom práve nedeľa. V obci Zborov sa k dobrovoľníkom v odbernom mieste pridá aj poslanec europarlamentu Peter Pollák.

10:15 V ranných hodinách v Dolnom Kubíne prichádzali na testovanie už len malé skupinky ľudí. O tom, ako to vyzerá v odberovom mieste, sme sa rozprávali priamo s jedným zo zdravotníkov. Potvrdil nám, že ľudia chodia priebežne a nedeľné ráno je menej náročné než piatok a sobota.

9:30 Nedeľné testovanie sa vo všetkých okresných mestách na Orave začalo načas a bez komplikácií. Odberné miestnosti v Dolnom Kubíne, Námestove i Tvrdošíne v nedeľu otvorili o 8. hod., potvrdili to predstavitelia samospráv.

"Všetky odberné miesta v Dolnom Kubíne by podľa mojich informácií mali fungovať. Väčší nápor obyvateľstva očakávame v popoludňajších a večerných hodinách," zhodnotil Martin Buzna z kancelárie primátora mesta Dolný Kubín.

9:10 Pilotné testovanie na Orave a v Bardejove pokračuje tretím a zároveň posledným dňom. Včerajšok bol úspešný. Na odberových miestach sa podarilo od piatka otestovať už vyše 121-tisíc ľudí, zatiaľ odhalili 4 432 infekčných osôb.

9:00 Pozrite si, ako vyzeral druhý testovací deň na Orave.

8:44 Ako treba postupovať pri domácej izolácii v prípade pozitívneho výsledku testu? ÚVZ pripomenul hlavné zásady.

7:00 Veľké testovanie na koronavírus pokračuje v rizikových regiónoch aj v nedeľu. Opäť ho s vami sledujeme online.

21:40 Minister Naď zverejnil konečnú sobotňajšiu bilanciu. "K 20:00 hod. sme dnes otestovali 59 613 osôb, z toho 2 207 je infekčných," napísal na sociálnej sieti.

Celkový sumár (včera + dnes):
Otestovaných: 121 518
Infekčných: 4 432 osôb, t. j. 3,65%

20:45 Druhý z troch testovacích dní je za nami. Na Orave a v okrese Bardejov otestovali v sobotu do 17.00 h 50.430 ľudí, z nich bolo infekčných 1860. Informoval o tom premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii. Druhý deň pilotného testovania označil za úspešnejší. Celkovo sa od piatka vykonalo 112.335 testov, infekčných je 4085 ľudí.

19:30 Na Slovensku pokračovalo pilotné testovanie ľudí na koronavírus. Druhý deň v okrese Bardejov bol celkom iný, ako deň prvý. Z mesta a jednotlivých obcí už neprichádzali informácie o vážnejších komplikáciách. Prvé výsledky testovania ukázali, že okres Bardejov je na tom z hľadiska počtu infekčných osôb lepšie, ako ukazuje priemer všetkých testovaných okresov.

19:20 Pozrite si tlačovú besedu predsedu vlády Igora Matoviča, ktorý hodnotil druhý deň pilotného testovania na Orave a v Bardejove. K testovaniu sa vyjadril aj primátor Námestova Milan Hubík, minister vnútra Roman Mikulec, minister financií Eduard Heger a ďalší.

19:10 Minister zdravotníctva Marek Krajčí verí, že celoplošné testovanie pomôže zlomiť stúpajúcu krivku pandémie a projekt bude inšpiratívnym príkladom pre ostatné štáty. Uviedol to na brífingu v závere druhého dňa pilotnej fázy testovania, kde aj on sám pomáhal odoberať stery v jednom z odberných miest v Tvrdošíne.

19:00 Pozrite si tlačovú besedu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ktorý zhodnotil priebeh pilotného testovania.

18:50 Igor Matovič zhodnotil priebeh sobotňajšieho testovania: "Myslím si, že aj ostatné európske krajiny si z tohoto vezmú príklad," povedal premiér.

18:45 Testovanie v Tvrdošíne prebiehalo počas druhého dňa pokojnejšie, než v piatok. Ľudia taktiež prejavili väčší záujem o testy.

18:30 Na Orave a v okrese Bardejov otestovali v sobotu do 17.00 h 50.430 ľudí, z nich bolo infekčných 1860. Informoval o tom premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii. Druhý deň pilotného testovania označil za úspešnejší. Celkovo sa od piatka vykonalo 112.335 testov, infekčných je 4085 ľudí.

18:25 Pozrite si tlačovú besedu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ktorý zhodnotil priebeh pilotného testovania.

18:20 Minister zdravotníctva Marek Krajčí verí, že celoplošné testovanie pomôže zlomiť stúpajúcu krivku pandémie a projekt bude inšpiratívnym príkladom pre ostatné štáty. Uviedol to na brífingu v závere druhého dňa pilotnej fázy testovania, kde aj on sám pomáhal odoberať stery v jednom z odberných miest v Tvrdošíne.

17:30 Do akcie sa zapojili aj niektorí poslanci, napríklad poslankyňa Eva Horváthová (OĽANO) pomáhala s odoberaním vzoriek. Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) prešiel viacero obcí na Orave, kde sa stretol aj so starostami, primátormi a prednostami okresných úradov. Na sociálnej sieti uviedol, že ho mrzí, že v niektorých obciach boli dlhé čakacie doby a poďakoval sa občanom za trpezlivosť, samosprávam, vojakom, zdravotníkom a odborníkom za prípravu a pomoc.

17:20 Pilotné testovanie v okrese Bardejov celý deň mapuje kolega Jozef Slivenský, ktorý vyspovedal Jána Šerkalu, starostu obce Zborov.

17:00 O 18.00 h sa uskutoční tlačová konferencia predsedu vlády Igora Matoviča, podpredsedu vlády a ministra financií Eduarda Hegera, ministra vnútra Romana Mikulca a prezidenta HaZZ Pavla Mikulášeka. Témou bude situácia po druhom dni pilotného testovania a zverejnia aj aktuálne štatistiky.

16:50 "Dnes sme do 14-tej hodiny otestovali 31 231 osôb, z ktorých bolo 1 076 infekčných. Celkovo sme od piatku otestovali 93 136 ľudí, z ktorých 3 301 je infekčných. Celkový percentuálny podiel je teda 3,54%," informoval minister Naď.

16:45 V rámci plošného testovania v okrese Bardejov odhalili 15 pozitívne testovaných klientov Bardejovských kúpeľov. Podľa ekonomicko-obchodnej riaditeľky Tamary Šatankovej tam v piatok mali ubytovaných približne 500 klientov.

"K dnešnému dňu, zhruba k 12.00 h, bolo 15 klientov pozitívne testovaných. Takmer 90 percent z nich už opustilo Bardejovské kúpele, išli domov do domácej karantény. Zvyšní klienti, ktorí boli pozitívne testovaní a nemali možnosť odísť, pretože nemali spoj alebo nemal po nich kto prísť, sú izolovaní na samostatných izbách v rámci kúpeľov," uviedla Šatanková.

16:30 Hlavný hygienik Ján Mikas opätovne vyzval obyvateľov Oravy a okresu Bardejov, aby využili možnosť dať sa otestovať antigénovými testami. „Zavedenie antigénových testov podporujem, pretože dokážu dostatočne a rýchlo identifikovať ľudí s veľkou vírusovou náložou – teda najviac infekčných, ktorí môžu ľahko nakaziť iných, vrátane tých najzraniteľnejších. Takýmto testovaním ich môžeme identifikovať a nariadiť domácu izoláciu. Netreba si dať následne urobiť RT-PCR test,“ uviedol v stanovisku.

16:16 V Tvrdošíne sa testuje taktiež bez komplikácií. Obce v okrese nehlásili podľa zástupkyne prednostu okresného úradu Marcely Precnerovej žiadne problémy.

16:15 V obci Hertník v Bardejovskom okrese pochádzala viac ako tretina zo všetkých doteraz testovaných z iných obcí a z okresného mesta. V piatok tam podľa starostu obce Jozefa Semaneka otestovali 338 ľudí, z toho bolo 120 z iných obcí a z Bardejova.

16:11 V Dolnom Kubíne je situácia naďalej pokojná. Ľudia pred odbernými miestami ubúdajú rýchlejšie, testovanie je plynulé. O podrobnostiach sme sa rozprávali s prednostom okresného úradu Pavlom Ľorkom.

15:58 Minister Krajniak na Facebooku taktiež zdieľal pozitívny moment v rámci pilotného testovania: "Takto ľudia ďakujú hasičom, vojakom a zdravotníkom," napísal k fotke s občerstvením.

15:50 Mikulec na Facebooku opísal, ako dostal informáciu, že "v okrese Dolný Kubín chýbajú zdravotníci. Okamžite sa mi ponúkli naši záchranári z Horská záchranná služba, ktorí sa zmobilizovali a už ma čakali pred Okresným úradom v Dolnom Kubíne. Do pol hodiny sú v teréne a robia odbery. Neuveriteľné!"

15:45 Ministerstvo obrany reaguje na zvýšený záujem občanov, ktorí prichádzajú za testovaním z iného regiónu ako Orava a okresu Bardejov. Vzhľadom na zvýšenú mobilitu za testovaním a tiež predpokladané vyhradené počty testov a ich potrebu presunov vyzýva občanov z iných okresov, aby s testovaním počkali na budúci víkend.

15:30 Obec Smilno v Bardejovskom okrese hlási nedostatok testov na nedeľňajšie testovanie. Dôvodom je i zvýšený záujem o testovanie ľudí zo susedných okresov. Rezort obrany ubezpečuje, že testy budú dodané. "Čiastočne boli dodané materiály na dezinfekciu. Je však nedostatok testov a certifikátov. Momentálne na nedeľu nemáme. Ľudia prichádzajú z iných obcí a z mesta Bardejov, kde odberné miesta nestíhajú," uviedla Silvia Paľová z Obecného úradu v Smilne.

Obec má okolo 700 obyvateľov. Starších ako desať rokov je asi 550, viac ako polovica z nich už test absolvovala.

15:24 Bez incidentov či mimoriadností pokračuje aj testovanie v Dolnom Kubíne. Pred odberové miesta prichádza menej ľudí než včera, testovanie je plynulé. Minister vnútra Mikulec prešiel niekoľko obcí a odberných miest a podľa vlastných slov je pozitívne prekvapený. Pochválil občanov a poďakoval sa všetkým, ktorí zabezpečujú testovanie.

15:15 Druhý deň testovania v Tvrdošíne prebieha hladko, najväčší nápor na odberové miesta bol ráno. Situáciu pre TA3 zhodnotila zástupkyňa prednostu okresného úradu Marcela Precnerová. Uviedla, že k 12. hod. bolo otestovaných 3983 ľudí, pozitívnych bolo 157.

15:01 Ako prebieha testovanie v obci Krušetnice v okrese Námestovo? Občania prichádzajú na testy podľa domových čísel a okrem domácich sa prišlo otestovať aj približne 200 cezpoľných, vysvetlila starostka.

14:40 Pilotné testovanie najdotknutejších okresov na Orave a v Bardejove pred celoplošným testovaním Slovenska bol dobrý nápad, možno tak odsledovať chyby a nedostatky, zhodli sa v RTVS predseda brannobezpečnostného výboru NR SR Juraj Krúpa a podpredseda školského výboru Ľubomír Petrák. Zhodujú sa tiež, že kombinácia mierneho lockdownu s pretestovaním obyvateľov je najlepšia možnosť. Petrák podotkol, že zo všetkých zlých riešení je toto najmenej zlé.

14:20 Po obedňajšej pauze ďalej pokračuje aj testovanie v okrese Bardejov. Štáb TA3 sa pozrel do Zborova. Viac o tom, ako tam zvládajú druhý testovací deň, nám povedal starosta obce Ján Šurkala.

14:00 Pozrite si tlačovú besedu ministra obrany a ministra práce, ktorí informovali o vývoji pilotného testovania.

13:47 Minister zhrnul, že od piatkového rána urobili v rámci pilotného testovania 83 847 testov a z toho 2975 bolo pozitívnych. To znamená, že 3,55 % vzoriek je pozitívnych. Naď upozornil, že ak hovoríme o pozitívnom antigénovom teste, znamená to, že daná osoba je infekčná. Ak je výsledok negatívny, infekčná nie je. Negatívny test však neznamená, že sa v tele koronavírus nenachádza.

13:45 "K 11. hod. bolo dnes vykonaných spolu vo všetkých štyroch okresoch 21 942 testov, z toho bolo 750 pozitívnych, teda infekčných," oznámil Naď. Keď tieto výsledky porovnáme so včerajškom, počet nakazených je vyšší.

13:42 Minister obrany označil priebeh testovania počas soboty za bezproblémový, otvorených je podľa neho všetkých 182 odberových miest a ľudia na ne stoja menšie rady, než včera. Je to aj vďaka tomu, že na mnohých miestach posilnili zdravotníkov a ďalších pracovníkov.

13:20 "Ďakujem za trpezlivosť aj Dolnokubínčanom, ktorí sa prišli testovať. Dnes od rána sa pripravovali odberné miesta, všetky sú posilnené. Dokonca v kultúrnom stredisku pri veľkej zhromažďovacej ploche sme zriadili ešte jedno odberné miesto. V tejto chvíli sú tu zriadené tri odberné miesta. A ak tu ráno stál rad cez celé námestie, tak v tejto chvíli to ide úplne plynule," zhodnotil situáciu v Dolnom Kubíne primátor Ján Prílepok.

13:08 Minister Naď avizoval, že "cca o 13:30" bude informovať o prvých dnešných číslach, ktoré prinieslo sobotňajšie testovanie.

13:03 Na základe výsledkov plošného testovania v okrese Bardejov od pondelka zatvoria na desať dní materskú školu na Ulici Pod Vinbargom v Bardejove. Rovnako po konzultácii s hygienikmi dôjde k úprave režimu mestského úradu. O záveroch sobotňajšieho rokovania krízového štábu informoval hovorca mesta Štefan Hij.

13:00 Druhý najvyšší podiel infekčných osôb zaznamenali odberové tímy v rámci najväčšieho oravského okresu Námestova, kam sa prišlo dať testovať 17 711 ľudí. Pozitívny test malo 829 obyvateľov. "Infekčnosť predstavovala 4,68 percenta. V Dolnom Kubíne sa testovalo 14.624 osôb, z toho 338 bolo infekčných. Podiel v tomto okrese predstavoval 2,31 percenta," doplnil minister obrany.

Najvyšší podiel pozitívnych testov zaznamenali v okrese Tvrdošín.

12:50 Ako sa premiérovi pracuje v odbernom mieste v Tvrdošíne?

12:40 Viac ako dve tretiny ľudí starších ako desať rokov otestovali zatiaľ v obci Kurov v Bardejovskom okrese. Ako pre uviedla starostka obce Mária Špirková, je možné, že nebude dosť testov. "Začali sme o 8.00 h a oproti včerajšku je to výrazne a oveľa lepšie. Dnes prišli ďalší štyria zdravotníci, takže ich je päť, ide to plynule, ľudia nestoja v dlhých radoch, materiálu zatiaľ máme dosť," povedala Špirková.

12:27 V Tvrdošíne sa pred testovacími centrami tvorili aj 300-metrové rady. V meste pomáha s odbermi aj premiér, ktorý nám v rozhovore prezradil, že si túto prácu chcel "zažiť na vlastej koži". Matovič zároveň informoval, že v odberovom mieste, kde pomáha, zatiaľ vykonali 185 odberov a z toho päť bolo pozitívnych.

12:20 Ako prebieha testovanie v Bardejove? Rozprávali sme sa s Máriom Pažickým z nadrezortného komunikačného centra.

12:15 Situácia v Dolnom Kubíne je pokojná, testovať sa dáva citeľne menej ľudí, než včera. primátor Dolného Kubína Ján Prílepok vysvetlil, že rozbeh dnešného testovania bol oveľa plynulejší než v piatok a do mesta dorazili aj posilnené tímy zdravotníkov nielen z Oravy, ale aj z okolia.

12:10 Polícia dnes kontroluje už aj zákaz vychádzania. "Náhodné kontroly budú pokračovať a v prípade zistenia porušení bude každý prípad polícia riešiť individuálne," informuje PZ SR na Facebooku s tým, že sankcie zostávajú vo výške ako doposiaľ, v blokovom konaní do 1000 eur a v správnom do 1659 eur.

12:00 Najväčší podiel pozitívnych testov zatiaľ zaznamenali v okrese Tvrdošín, a to 5,15 percenta. Testovať sa tu v piatok prišlo 10 166 osôb, z toho infekčných bolo 524 obyvateľov. Informoval o tom Jaroslav Naď na sociálnej sieti. Celkovo sa počas piatku prišlo v regióne Orava a v okrese Bardejov otestovať 61 905 ľudí.

11:45 Minister zdravotníctva Marek Krajčí je dnes na pracovnom výjazde v Trstenej a Tvrdošíne. Na odbernom mieste v Tvrdošíne sa zároveň osobne zapojí do testovania.

11:31 Sto príslušníkov HaZZ, z toho 50 zdravotníckych záchranárov, pokračuje v odoberaní vzoriek a testovaní občanov aj počas dnešného dňa. Sú súčasťou 50 odberových tímov, z ktorých niekoľko dnes navštívi minister vnútra Roman Mikulec.

11:20 Testovanie na ochorenie Covid-19 v obci Smilno v Bardejovskom okrese využívajú aj ľudia zo susedných okresov. V piatok mali zdravotníci k dispozícii 650 testov. Podľa starostu Vladimíra Barana je možné, že ich bude málo.

"V našej obci to prebieha veľmi dobre, ľudia chodia ochotne. Dokonca aj z cudzích okresov, ako Svidník a Stropkov. Využívajú možnosť, že sa môžu dať zadarmo otestovať. Mám obavy, že ak to pôjde takouto rýchlosťou, tak budú dochádzať testy," uviedol pre Baran a doplnil, že v obci majú približne 700 obyvateľov. Starších ako desať rokov je asi 550 a približne 250 z nich už test absolvovalo.

11:00 "Situáciu máme pod kontrolou, priebeh je absolútne hladký, no už teraz sme mali napríklad v obci, ktorá má 200 obyvateľov vyše 400 záujemcov o testovanie," informoval minister obrany.

10:55 Pri testovaní budú dnes a zajtra uprednostnení občania z Oravy a Bardejova, informuje o tom minister Naď na Facebooku. "Necestujte prosím zo susedných okresov!" píše. "Prosím Vás, rozumiem, že je víkend a chcete chrániť svoje zdravie a svoje rodiny. Tieto dni sme ale pripravení či už personálne alebo materiálne na testovanie ľudí z týchto regiónov. Samozrejme, rátali sme s rezervou, no nie je bezodná," vysvetlil Naď.

10:35 Bardejov mal so začiatkom prvého testovacieho dňa problémy, dnes už je však situácia dobrá. Ráno všetko išlo podľa plánu. V okrese Bardejov vládu zastupuje minister práce Milan Krajniak, ktorý nám poskytol viac informácií.

10:25 Testovanie pokračuje aj v Dolnom Kubíne. V meste bola ráno účasť o čosi slabšia než v okolitých obciach, ale ľudia majú pred sebou ešte dosť času počas soboty aj nedele. Viac o operácii Spoločná zodpovednosť nám povedal priamo v Dolnom Kubíne minister obrany Naď.

10:14 Ako to dnes vyzerá na Orave? Tvrdošín zriadil jedno z odberných miest na plavárni a práve tam pomáha aj Matovič. Premiér pomáha s registráciou, zbiera občianske preukazy, zapisuje ich a vracia. Mal by tam byť do 20. hod, čiže až do konca testovania. Rozprávali sme sa s primátorom Ivanom Šaškom.

9:43 "Všetky odberné miesta v Námestove by podľa mojich informácií mali fungovať. Tie, ktoré sme v piatok zlúčili, fungujú v rovnakom režime, no majú viac personálu, takže môžu aj viac testovať," povedal prednosta námestovského mestského úradu Dušan Jendrašík.

9:40 Druhý deň plošného testovania sa vo všetkých troch okresných mestách na Orave začal podľa plánu. Odberné miestnosti v Dolnom Kubíne, Námestove i Tvrdošíne sa v sobotu otvorili o 8.00 hod, ako to bolo naplánované. Potvrdili to predstavitelia samospráv.

9:35 Čo robiť, keď vám antigénový test ukáže negatívny výsledok? Ministerstvo vnútra pripomína, že aj v tomto prípade je dôležité zúčastniť sa na opätovnom testovaní.

9:05 Pri testovaní sa rozhodol pomáhať priamo v odberovom mieste v Tvrdošíne aj premiér Igor Matovič.

9:00 "Včerajšok na Orave a v Bardejove dopadol nad naše očakávania," napísal na svojom Facebooku minister obrany Jaroslav Naď. Zároveň vyzval tých, ktorým vyšiel negatívny test, aby boli opatrní.

8:00 Za včerajšok pri pilotnom testovaní odobrali 61 905 vzoriek, z toho 2225 bolo pozitívnych. Pozrite si, ako to vyzeralo.

06:05 Nezabudnite, odberné miesta sú otvorené až do nedele v čase 8.00 až 12.00 h a 13.00 až 20.00 h.

06:00 Priebeh veľkého testovania sme s vami sledovali aj v piatok. Naše štáby navštívili niekoľko miest na Orave a v Bardejove. Aké problémy tento veľký projekt sprevádzali? Pozrite si včerajší online článok:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok