Odložme politiku, prosí Matovič. O spoluprácu žiada i opozíciu

TA3 SITA TASR
23.10.2020 10:07

Predseda vlády Igor Matovič vystúpil pred poslancami parlamentu a ešte pred oficiálnym zverejnením čísiel prezradil, že Slovensko má opäť smutný rekord v počte nakazených. Vyzval poslancov, aby na dva až tri týždne odložili politiku a zomkli sa za účelom zvládnutia situácie. O spoluprácu žiada všetkých, aj opozíciu.

Odložme politiku, prosí Matovič. O spoluprácu žiada i opozíciu
TASR/Martin Baumann

Všetci lídri na spoločnej tlačovke?

„Spoluprácou ochránime stovky ľudí. Vy, politici, totiž máte v rukách životy a zdravie svojich voličov, ktorí prikladajú význam tomu, čo poviete. Chcem vás preto z tohto miesta poprosiť o spoluprácu v najťažšej situácii, v akej sa Slovensko nachádza. Sme totiž vo vojne s neviditeľným nepriateľom, ktorého musíme poraziť,“ uviedol Matovič. 

Premiér verí, že v piatok budú všetky politické strany stáť na jednej tlačovej konferencii, kde spoločne vyzvú ľudí, aby spolu zabrali. Európa a svet potrebujú podľa neho odpoveď na to, či existuje aj iná možnosť ako úplný lockdown. Kombinácia, ktorú prijal ústredný krízový štáb, je podľa neho cestou, ako sa vyhnúť úplnému lockdownu.

Úplný lockdown, teda uzatvorenie krajiny, podľa Matoviča odporúčalo aj konzílium odborníkov. "Aby sme všetkých zamestnancov nechali na tri týždne doma okrem zamestnancov tzv. kritickej infraštruktúry, teda elektrární, distribučných spoločností, vodární, policajtov, hasičov, vojakov, zdravotné sestry, vojakov," dodal.

Incident s Mazurekom

Matovič sa vyjadroval aj ku Maranovi Kotlebovi, ktorý sa tiež nakazil. Šéf ĽSNS podľa neho nový koronavírus najviac spochybňoval a snažil sa na tom získavať politické body. Pred rečnícky pult, za ktorým bol Matovič, prišiel následne poslanec Milan Mazurek  s nápisom "psychopat", pričom ho Kollár upozornil. "Pán predseda národnej rady, naozaj mi to neprekáža, myslím si, že takýto spôsobom konkrétni ľudia oznamujú celému svetu, čo sú," reagoval premiér. Poslanci NR SR sa začali testovať antigénovými testami v Nemocnici sv. Michala v Bratislave.

Slovensko zápasí s veľkým nárastom prípadov. Prejde do čiastočného lockdownu a pandémiu má potlačiť aj veľké testovanie národa, ktorá sa začalo na severe a východe - presnejšie v okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov. Trojdňový projekt je pilotnou akciou operácie Spoločná zodpovednosť, ktorá bude pod gesciou Ministerstva obrany SR pokračovať celoslovenským testovaním počas nasledujúcich dvoch víkendov.

Premiér Igor Matovič v pléne oznámil aj počty nových prípadov na Slovensku. Pribudlo 2581 pozitívne testovaných, ide o ďalší rekordný prírastok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok