TA3 je pri veľkom testovaní národa, odhalili vyše dvetisíc prípadov

TA3 SITA TASR
23.10.2020 08:46

Na Orave a v Bardejove odštartoval veľký projekt testovania, operácia Spoločná zodpovednosť. Cieľom je zvrátiť katastrofálny vývoj pandemickej situácie v týchto regiónoch. Na mieste nechýbali ani štáby TA3, ktoré situáciu monitorovali. Nie všade to prebiehalo ideálne.

Úvodný deň je za nami, pozrite si zostrih z večerných správ.

22:45 Z 61.905 otestovaných ľudí na Orave a v Bardejove bolo v piatok 2225 infekčných. Minister obrany Jaroslav Naď o tom informoval na sociálnej sieti po prvom dni pilotnej fázy testovania.

"Dávajte na seba pozor, každý jeden z vás ak ste pozitívny, dajte vedieť svojej rodine a známym. Ak ste negatívny, určite príďte aj o týždeň a nezabudnite na rúško-odstup-ruky," pripomenul minister.

20:00 Premiér vyzval ľudí, ktorí mali negatívny výsledok, aby sa naďalej správali zodpovedne. "Čo nás môže vrátiť úplne späť do toho istého problému, v akom sa dnes Orava a Bardejov nachádzajú, je to, ak ľudia, ktorí prejdú cez test a neboli dnes infekční, si budú myslieť, že nie sú a nebudú už dnes, zajtra, pozajtra nebezpeční pre svoje okolie," upozornil.

19:45 V štyroch celoplošne testovaných okresoch Tvrdošín, Námestovo, Dolný Kubín a Bardejov zachytili zdravotníci do 17:00 h 1 506 infekčných ľudí. Zdravotníci do sledovaného času otestovali celkovo 41 433 ľudí. Premiér Igor Matovič do konca piatkového testovania (20:00) očakával pretestovanie 60 000 ľudí.

19:35 V Bardejove nie všetky odberné miesta boli pripravené včas. Ľudia museli čakať v radoch dlhé hodiny. O pilotné testovanie bol v okrese Tvrdošín veľký záujem. Už od rána sa pred odbernými miestami tvorili rady. Prvé hodiny testovania nevyšli úplne podľa predstáv ani v Námestove. Následne sa situácia upokojila.

19:25 Pozrite si tlačovú besedu predsedu vlády, Igora Matoviča, ktorý hodnotil pilotné testovanie na Orave a v Bardejove. Hovoril aj o balíku prvej pomoci, o výzve pre zdravotníkov aj o situácii počas dušičiek.

19:15 Slovenskí biskupi odporúčajú ľuďom zúčastniť sa na celoplošnom testovaní. Ako tvrdí predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský, napomôcť tak môžu spoločnému dobru. "Predstavitelia štátu majú snahu a záujem dosiahnuť, aby sa šírenie vírusu a jeho vážne dôsledky zastavili. Treba im v tom pomôcť, a to aj napriek kritickým hlasom či pochybnostiam," poznamenal Zvolenský.

Ako tvrdí, v daných okolnostiach nik nemá riešenia, proti ktorým by sa nenašli žiadne námietky. "Je však zrejmé, že všetci máme spoločnú zodpovednosť za Slovensko," poznamenal predseda KBS.

19:05 Igor Matovič informoval, že v okresoch Orava a Bardejov do 17. hodiny zaznamenali 1506 pozitívnych prípadov pri 41 433 testoch. 3,63 percenta z nich je infekčných.

19:00 Premiér Matovič hodnotí prvý deň pilotného testovania.

18:50 Minister Krajčí pomáhal pri testovaní priamo v teréne. Pozrite si jeho brífing o prvom dni pilotného testovania.

18:30 Minister zdravotníctva Marek Krajčí ocenil vysokú účasť na prvom dni pilotnej fázy testovania na ochorenie COVID-19 v okresoch na Orave a v Bardejove. Zároveň poprosil všetkých negatívne testovaných, aby naďalej rešpektovali nariadenia hlavného hygienika. Informoval o tom na brífingu.

18:15 Na Orave a v okrese Bardejov zažili akciu, aká tu ešte nebola. Prvý deň pilotného testovania na koronavírus sa chýli ku koncu. Situáciu na Orave od rána sleduje aj kolega Peter Revús, ktorý položil niekoľko otázok Jánovi Prílepokovi, primátorovi mesta Dolný Kubín.

17:30 Plošné testovanie prebieha aj v obci Leštiny. Situáciu tam monitoroval kolega Peter Revús, jeho hosťom bol zdravotník z KR HaZZ v Bratislave Pavol Ollé.

17:10 Pilotné testovanie ľudí na koronavírus sleduje aj kolega Jozef Slivenský, vyspovedal vedúcého organizačného odboru MÚ v Bardejove Miroslava Bujdu.

16:54 V mimoriadnom štúdiu TA3 sme priniesli informácie v živých vstupoch našich kolegov z Oravy a Bardejova, ktorí mapujú situáciu v súvislosti s testovaním na Covid-19. Zároveň sme sa rozprávali s hosťami, ktorými sú riaditeľka Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici, Miriam Lapuníková a prezident Únie miest Slovenska, Richard Rybníček. Diskutovali sme s nimi o tom, ako sú obce a mestá pripravené na plošné testovanie a aká je situácia v nemocniciach.

16:43 Počas návštevy odberných miest vo viacerých dedinách a mestách Oravy videla vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová ľudí disciplinovaných, ktorí dodržiavali všetky hygienické opatrenia. „Videla som takisto obetavých zdravotníkov v prvej línii, mimoriadne dobre pripravenú a zorganizovanú armádu a policajtov, ktorí obetavo pomáhali. Takisto primátorov, starostov, predstaviteľov samospráv. Vďaka obetavej spolupráci všetkých to ide veľmi dobre,“ povedala Remišová počas návštevy Oravského Podzámku.

16:40 Status o pilotnom testovaní zverejnil aj premiér. "Cca 3,5% ľudí zúčastnených na testovaní je dnes antigénovými testami identifikovaných ako pozitívni a zároveň najviac infekční," napísal Matovič.

16:35 Počas veľkého testovania zistili už vyše 900 pozitívnych prípadov. O najnovších dátach informoval na Facebooku minister obrany Naď.

16:20 Náčelník Generálneho štábu OS SR zhodnotil, že aktuálna situácia je stabilizovaná, nedošlo k žiadnym bezpečnostným incidentom. "Všetky odberné miesta sú plne prevádzkyschopné," povedal s tým, že v noci budú robiť dezinfekciu, doplnia materiál a v prípade potreby aj personál.

15:50 Pozrite si tlačovú besedu ministra obrany, ktorý hovoril o testovaní na Orave. Na túto tému sa vyjadrili aj náčelník generálneho štábu OS SR, Daniel Zmeko a štátny tajomník ministerstva obrany, Marian Majer.

15:44 V okrese Bardejov je dnes otvorených celkovo 182 odberných miest na testovanie na ochorenie Covid-19. "Dve zostali uzatvorené, dočasne do zabezpečenia zdravotného personálu," uviedol Mário Pažický z nadrezortného komunikačného centra.

15:40 S testovaním pomáha v Bardejove aj Marek Krajčí. Minister vyzýva všetkých Slovákov, ktorí pracujú v zahraničí, aby prišli pomôcť Slovenskej republike a slovenským zdravotníkom. "Aj dnes ministerstvo zdravotníctva dáva výzvu pre všetkých Slovákov, ktorí aj pracujú v zahraničí, aby v tejto situácii prišli pomôcť Slovenskej republike a pomohli slovenským zdravotníkom," uviedol.

Prišiel vystriedať dobrovoľníkov, ktorých je podľa neho nedostatok.

15:20 V okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov odštartovala operácia, aká na Slovenku nemá obdoby. Orava a Bardejov sú totiž stále najviac zasiahnuté regióny koronavírusom. Výber oblastí, kde sa odskúša veľké testovanie na Covid-19, ktoré potrvá do nedeľňajšieho večera, preto nebol náhodný. Na túto tému sme sa rozprávali s virológom Fedorom Čiamporom.

15:15 V Dolnom Kubíne pokračuje testovanie, situáciu sme zhodnotili aj s ministerkou investícií Veronikou Remišovou.

15:10 Naď uviedol, že každý tridsiaty človek, ktorý prišiel v rámci veľkého testovania, mal pozitívne výsledky testov. Naď týchto občanov vyzval, aby išli do karantény a dodržiavali ju.

15:06 Vo všetkých štyroch okresoch urobili do 12:00 spolu 13 648 odberov a odhalili presne 497 pozitívnych prípadov, spresnil Naď.

15:02 Podarilo sa otvoriť všetkých 182 odberných miest a záujem ľudí o testovanie je enormný, oznámil minister obrany Naď.

15:00 Ako prebieha testovanie v obci Lokca v okrese Námestovo?

14:58 Online Bardejov zdieľali na Facebooku fotogafiu ministra zdravotníctva Krajčího, ktorý aktuálne odoberá vzorky na ZŠ Komenského v Bardejove.

14:55 Na veľké testovanie sa do oravskej obce Nižná prišiel pozrieť aj minister obrany Jaroslav Naď. Ako uviedol, dopoludnia na severe a východe SR odhalili už približne 500 pozitívnych prípadov.

14:40 V Bardejove záujem o testovanie rozhodne je. Ľudia stoja v dlhých radoch, na odber vzoriek čakajú dve až tri hodiny. Na východe vzorky odoberá aj minister Krajčí. O situácii v Bardejove nám viac povedal infektológ Pavol Jarčuška.

14:22 Z dolnokubínskej základnej školy sme sa presunuli k ďalšiemu odberovému miestu, ktoré je zriadené v mestskom úrade. O situácii v Dolnom Kubíne nám viac povedali Marián Sucháň, riaditeľ okresného riaditeľstva PZ v Dolnom Kubíne a Pavol Ľorko, prednosta okresného úradu v Dolnom Kubíne.

14:13 Testuje sa aj v Nižnej v okrese Tvrdošín, kde čaká na otestovanie viac ľudí než v Tvrdošíne. Testovanie si vyskúšal aj štáb TA3, ktorý prešiel takzvanou linkou testovania.

14:10 Hovorca Bardejova Štefan Hij uviedol, že drvivá väčšina problémov nie je zavinená samosprávou. „Prijímame však všetky kroky, aby sme ich v súčinnosti so štátnymi orgánmi operatívne riešili. Na mestský krízový štáb postupujú informácie o postupnej normalizácii situácie na všetkých 14-tich odberných miestach. Prosíme všetkých o pochopenie, ohľaduplnosť a zodpovednosť,“ uviedol Hij.

„Začínam byť mierny optimista, že napriek problémom, ktoré tu vznikli, dopadne všetko dobre. Improvizujeme ale naďalej. Vznikla totiž otázka, čo so stanmi, keď sa zotmie. Mesto už preto zabezpečovalo svetlá pre všetky vonkajšie miesta,“ dodal viceprimátor Bardejova Vladimír Savčinský.

V Bardejove je 14 odberných miest, kde prebehnú odbery 23. do 25. októbra. Testovanie bolo naplánované v čase od 8:00 do 20:00.

13:45 Návšteva lekára patrí medzi výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska. Pre TASR to uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová s tým, že aj naďalej platí, že lekára je potrebné kontaktovať najprv telefonicky.

13:24 Testovanie pokračuje aj v Bardejove. Záujem je veľký, tvoria sa dlhé rady. Viac informácií nám poskytol priamo v areáli Základnej školy na Komenského ulici Mário Pažický, hovorca Síl pre špeciálne operácie OS SR.

13:20 Začiatok pilotného testovania v Bardejove sa nezaobišiel bez problémov, ktoré musela operatívne riešiť armáda v spolupráci s mestom. Išlo o chýbajúce certifikáty o absolvovaní testu, absenciu zdravotníckeho materiálu, ale aj nedostatok personálu. Pre problémy sa s oneskorením začalo testovanie v Bardejovských Kúpeľoch, kde chýbal zdravotnícky materiál a personál. Problém sa podarilo do pol jedenástej vyriešiť a s testovaním začať. Na materiál čakajú aj v miestnej časti Bardejovská Zábava, kde začnú testovať až od 14:00.

13:15 Ako to vyzerá v Tvrdošíne? O tom, ako pokračuje testovanie sme sa rozprávali s primátorom mesta Ivanom Šaškom.

13:05 Bardejovský reportér hovorí v súvislosti s testovaním v okrese o obrovských problémoch.

12:25 "Hasiči sú od dnešného rána súčasťou 50 odberových tímov v okresoch Námestovo, Tvrdošín a Dolný Kubín. Policajti dohliadajú na Orave a v okrese Bardejov na verejný poriadok, bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky v okolí odberných miest a regulujú vstup do miestností na testovanie," informuje MInisterstvo vnútra SR na Facebooku.

12:08 Pozrite si fotogalériu z priebehu testovania na Základnej škole Janka Matúšku v Dolnom Kubíne.

11:47 Minister zdravotníctva Marek Krajčí a štátny tajomník MZ SR Peter Stachura sú v teréne, zapojili sa do veľkého testovania národa. V rámci akcie Zdravotníci pomáhajú Slovensku pomáhajú na Základnej škole na Komenského ulici v Bardejove.

11:40 "V takto naozaj krátkom čase dokázali samosprávy zorganizovať vo vlastnej réžii veľmi veľa vecí tak, aby sa pilotné testovanie uskutočnilo podľa predstáv ministerstva vnútra i obrany. Ak sa vyskytnú nedostatky, budeme sa z nich musieť poučiť a aplikovať ich o týždeň na plošnom testovaní celého Slovenska," zhodnotil Tréger.

11:32 Všetky opatrenia k pilotnej fáze celoplošného testovania na Covid-19 robili samosprávy za pochodu a v krátkom čase. Po stretnutí s dolnokubínskym primátorom Jánom Prílepkom na to poukázal predseda Združenia miesta a obcí Slovenska Branislav Tréger. Pracovníci samosprávy podľa neho robili na hranici svojich síl a s vedomím, že to robia pre svojich obyvateľov.

11:12 O tom, ako pokračuje testovanie v Dolnom Kubíne, sme hovorili okrem iných aj s regionálnou hygieničkou Máriou Varmusovou.

10:11 "Odberné miesta v Základnej škole Janka Matušku a na štadióne v Dolnom Kubíne neboli spustené z dôvodu absentujúceho zdravotníckeho personálu. Predstavitelia Ozbrojených síl SR už v danej veci kontaktovali príslušné orgány. V tomto momente neevidujeme podobný prípad v žiadnom inom odbernom mieste," informoval tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

10:55 Ľudia, ktorí úspešne prejdú plošným testovaním, však budú mať viac slobody. Budú sa preukazovať certifikátom. Desať miliónov ich vyrazia v kremnických mincovniach. Štát to bude stáť niekoľko stotisíc eur.

10:50 Dolnokubínsky primátor má obavu, ako budú kapacitne zvládať otestovať ľudí, ktorí aktuálne čakajú v zástupoch pred odbernými miestnosťami v meste. Mnohí obyvatelia sa podľa neho rozhodli prísť na testovanie už v piatok, keďže od soboty bude pre ľudí bez negatívneho testu platiť prísnejší režim. Uviedol to na brífingu pred dolnokubínskym mestským úradom.

10:48 Do obce Kurov v Bardejovskom okrese neprišli na piatkové testovanie dobrovoľní zdravotníci. Uviedla to starostka Mária Špirková. "Testovanie sa koná od 8.15 h. Doposiaľ nám neboli dodané žiadne dezinfekčné prostriedky, používané sú iba tie, ktoré dodala obec. Na testovanie sa bez ospravedlnenia nedostavili nahlásení dobrovoľní zdravotníci. Testy vykonáva zdravotník - príslušník Ozbrojených síl SR," povedala Špirková.

10:45 Odberné miesta pilotnej fázy testovania na Orave a v okrese Bardejov sa podľa hovorcu OS SR Štefana Zemanoviča podarilo vybaviť potrebným materiálom. "Išlo o mimoriadne náročnú operáciu aj po logistickej stránke. Museli sme preberať materiál z rôznych zložiek, najmä zo štátnych hmotných rezerv. Posledný materiál sa privážal až neskoro v noci alebo nadránom. Podľa informácií, ktoré máme, v zásade sa nám podarilo všetky odberové miesta včas vybaviť," povedal Zemanovič.

Meškanie zdravotníkov riešili operatívne. "Zisťovali sme, kde zdravotníci sú. Prípadne sme ich presunuli z odberných miest, kde ich bol dostatok," vysvetlil Zemanovič.

10:41 Na dolnokubínskom futbalovom štadióne dokonca odberné miesto pomohla sfunkčniť lekárka z radu čakajúcich na testovanie. „Prišiel iba jeden zdravotník a nemohol si vykonať sám odber. Keď sme túto informáciu oznámili radu čakajúcich, našla sa lekárka, ktorá sa dokázala preukázať, so zdravotníkom sa navzájom otestovali. Potom dokázali otestovať celý obslužný personál a odberné miesto sa mohlo spustiť,” priblížil jednu z kritických situácií dolnokubínsky primátor.

10:38 Minister obrany dnes v rámci pilotného testovania navštívi okrem odberného miesta v obci Nižná na Orave aj odberné miesto v Základnej škole Komenského v Bardejove v čase medzi 12:00 a 13:00.

10:32 Pozreli sme sa aj do Tvrdošína. Takto to tam vyzeralo po 10. hod.

10:25 Testovanie prebieha aj v Námestove. Ako to tam vyzerá nám priblížil primátor mesta Milan Hubík.

10:22 V Dolnom Kubíne sme sa o 10. hod. rozprávali opäť s primátorom Prílepkom a Zemanovičom z Ozbrojených síl SR. Ako to tam vyzerá?

10:20 Pozrite si, aká bola situácia o 10. hod. v Bardejove. Viac o priebehu testovania nám povedal Ján Paľa, prednosta Okresného úradu v Bardejove.

10:06 Vzniknuté problémy v súvislosti s plošným testovaním na ochorenie Covid-19 v Bardejove aktuálne rieši mestský krízový štáb. Informoval o tom hovorca mesta Štefan Hij.

"Drvivá väčšina problémov nie je zavinená samosprávou. Ide o chýbajúce certifikáty o absolvovaní testu, absenciu zdravotníckeho materiálu a nedostatok personálu operatívne rieši armáda v tesnej spolupráci s mestom. V Bardejovskej Zábave bude testovanie spustené o 14.00 h popoludní. V kine Žriedlo okolo 10.30 h, chýba tam zdravotnícky materiál aj personál. Rieši sa aj otázka osvetlenia exteriérov, keďže na mnohých odberných miestach sa realizujú odbery práve vonku," povedal Hij.

10:02 V obci Lenartov v Bardejovskom okrese sa začalo s testovaním na Covid-19 v piatok ráno. Ako uviedla starostka Jana Bľandová, najprv otestovali policajta, administratívne pracovníčky a zdravotníkov. "U nás sa testuje od piatka do nedele (25. 10.). Dnes do 12.00 h je vyhradený čas pre seniorov, imobilných ľudí a zamestnancov obce. Od 13.00 h do 20.00 h pre ostatných občanov," uviedla Bľandová s tým, že v sobotu sa bude testovať v rómskej osade.

09:50 Pozrite si, ako vyzerá začiatok pilotného testovania na severe Slovenska.

09:30 V niektorých obciach Bardejovského okresu sa plošné testovanie na ochorenie COVID-19 ešte nezačalo, niekde sa ukutoční len jeden deň. Uviedli to starostovia jednotlivých obcí. Vo Sveržove podľa starostu Pavla Ceľucha odberný tím ešte nedorazil. "Sú tu vojaci, polícia, všetko je pripravené, ale bez zdravotníkov. Testy máme, ale nemáme k nim certifikáty a dezinfekciu. Boli tu už ľudia a odišli," povedal Ceľuch.

09:00 V Dolnom Kubíne sa vytvoril rad desiatok ľudí, neustále prichádzajú noví. Primátor Ján Prílepok potvrdil, že príprava miestností prebiehala do neskorých nočných hodín.

08:30 S oneskorením sa začalo vo viacerých oravských samosprávach. V Dolnom Kubíne a Námestove museli pre nedostatok zdravotníkov zlúčiť dve odberné miesta do jedného. "Je to mierne chaotické a zmätočné, pretože je na to čas, aký je – dnes sa len doviezol materiál. Ale klobúk dole pred Ozbrojenými silami, ktoré to zabezpečujú - rozbaľujú materiál, postupne sa navážajú testy. Dá sa povedať, že odberné miesta fungujú. Akurát, že je nedostatok zdravotníckych pracovníkov. Už minimálne dve odberné miesta sa museli zlúčiť do jedného, aby vôbec mohlo fungovať," zhodnotil situáciu prednosta Mestského úradu v Námestove Dušan Jendrašík.

08:00 Takto vyzeral začiatok testovania v Dolnom Kubíne. Začiatok sa oneskoril. Viac zisťoval náš redaktor Peter Revús.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok