Korčoka prijal Pompeo. Podpísali vyhlásenie k bezpečnosti 5G sietí

TA3 TASR
23.10.2020 00:21

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok podpísal vo štvrtok na stretnutí s ministrom zahraničných vecí USA Mikeom Pompeom vo Washingtone Spoločné vyhlásenie SR a USA k bezpečnosti sietí piatej generácie (5G).

Pre našu vlastnú bezpečnosť

"Toto vyhlásenie som za vládu SR podpísal na prvom mieste kvôli našej vlastnej bezpečnosti. Je to naše rozhodnutie, lebo si uvedomujeme, že bezpečnosť kritickej infraštruktúry je kľúčovým predpokladom, aby sme jej kontrolu mali vo vlastných rukách. Zároveň si musíme uvedomiť, že medzi spojencami garantujúcimi našu obranu majú kľúčové postavenie práve USA a bezpečnosť 5G je okrem iného základným predpokladom pre výmenu informácií," uviedol šéf slovenskej diplomacie o význame podpísaného vyhlásenia vo Washingtone.

Slovenská republika si je vedomá technologického rozvoja a budovania moderných informačných technológií a komunikačných sietí vedúcich k ekonomickej prosperite a konkurencieschopnosti. Technológia 5G predstavuje neodlučiteľnú súčasť poskytovania moderných a kriticky dôležitých služieb, čo je však úzko späté s potrebou zaručenia bezpečnosti náležitej infraštruktúry. Budovanie a rozvoj 5G sietí tak nemá len technický a ekonomický charakter, ale aj strategický bezpečnostný rozmer.

Podpisom spoločného vyhlásenia, ktoré nadväzuje na príslušné ciele a odporúčania EÚ a NATO o pravidlách a požiadavkách budovania bezpečných 5G sietí, Slovenská republika potvrdzuje svoj záväzok k bezpečnému budovaniu komunikačných sietí.

Vyhlásenie zároveň podčiarkuje význam spolupráce Slovenskej republiky s naším strategickým partnerom, Spojenými štátmi americkými, v kľúčovej oblasti spoločného záujmu, bezpečnosti informačných a komunikačných systémov. Slovenská republika sa tak pridáva k ďalším európskym krajinám, ktoré už obdobné dvojstranné vyhlásenie k bezpečnosti sietí 5G podpísali.

Apeloval na potrebu dialógu USA a EÚ

Minister Korčok na stretnutí s Pompeom zdôraznil strategický význam transatlantickej spolupráce a slovensko-amerických vzťahov v kontexte aktuálnych zahraničnopolitických a bezpečnostných výziev. Šéf slovenskej diplomacie na stretnutí apeloval na potrebu pravidelného dialógu medzi USA a EU a v tejto súvislosti uviedol:

"Naše vzťahy prechádzajú vážnou skúškou, nesmieme sa vzďaľovať napriek tomu, že máme odlišné názory na viaceré otázky. Treba si uvedomiť, že niet jediného problému či konfliktu vo svete, ktorý by sa netýkal spoločne EÚ a USA. Preto musíme viac komunikovať a usilovať o spoločné riešenia. Len tak sa vysporiadame s dramaticky sa meniacim medzinárodným prostredím a udržíme postavenie Západu na globálnej scéne vo vzťahu k tým, ktorí ho chcú zásadne obrátiť vo svoj prospech. Toto je dnes podstata toho prečo sa USA a EÚ potrebujú dnes viac ako kedykoľvek doteraz."

Ministri na stretnutí privítali spustenie tzv. strategického dialógu medzi SR a USA, ktorý ponúka možnosť zintenzívnenia bilaterálnych vzťahov a vzájomnej spolupráce v oblastiach spoločného záujmu, vrátane bezpečnosti a obrany, strategickej komunikácie a boja proti kybernetickým hrozbám a dezinformáciám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok