Ľ. GALKO: Na ministerstve obrany je možné prepustiť viac ako tisíc civilistov

TA3
15.9.2012 11:06

Ministerstvo obrany v súčasnosti zamestnáva viac civilistov, než v skutočnosti potrebuje. Tvrdí to bývalý šéf rezortu Ľubomír Galko (SaS), ktorý pripomína, že už strategické hodnotenie obrany odhalilo možnosť zredukovať ich počet o viac ako tisíc.

Ľ. GALKO: Na ministerstve obrany je možné prepustiť viac ako tisíc civilistov
SITA

"Zrušenie 79 pracovných pozícií pri 20-tisícovom rezorte a pri dnešnej prezamestnanosti v civilnej časti ministerstva obrany pokladám za vtip," uviedol pre TASR podpredseda liberálov na margo ohláseného prepúšťania v rezorte. To by sa malo dotknúť spomínaných 79 ľudí, pričom sa v rámci reorganizácie zníži počet tabuľkových miest o 189.

"Tento krok pokladám skorej za snahu o prekrytie informácií o tom, že minister disponuje armádou drahoplatených externých poradcov oproti tomu, ako tomu bolo pri jeho predchodcoch. My dnes máme abnormálny počet civilistov - 7000 na zhruba 13.000 vojakov a naozaj je možné pristúpiť k výraznejšej redukcii," konštatoval Galko.

Predchádzajúce vedenie rezortu obrany počítalo s postupným výrazným prepúšťaním civilistov už od 1. januára tohto roku. Po páde vlády však bolo prijaté rozhodnutie ustúpiť od tohto zámeru do nástupu nového vedenia. V dlhodobom horizonte by podľa exministra takéto opatrenie prinieslo ministerstvu milióny eur.
Naplánované prepúšťanie 79 ľudí má podľa výpočtov rezortu ušetriť mesačne 105.600 eur. "Ak by sme si neurobili poriadok vo vlastných radoch a nezefektívnili činnosť ministerstva, nemali by sme ani morálne právo uchádzať sa v súčasnej ekonomickej situácii o ďalšie peniaze z rozpočtu," povedal o prepúšťaní šéf silového rezortu Martin Glváč (Smer-SD).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok