Slovensko ide do čiastočného lockdownu. Čo to bude znamenať

TA3 TASR SITA
22.10.2020 16:08

Premiér Igor Matovič spolu s ďalšími predstaviteľmi vlády oznámili po mnohohodinovom rokovaní Ústredného krízového štábu výsledky.

V rizikových regiónoch bude režim prísnejší

Od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra bude na celom Slovensku platiť zákaz vychádzania s výnimkou ciest na testovanie, do práce a zabezpečenia nevyhnutných potrieb či pobytu v prírode v okrese bydliska. V najdotknutejších okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov budú platiť prísnejšie pravidlá.

Premiér vysvetlil, že v najpostihnutejších regiónoch budú môcť ľudia využívať výnimky zo zákazu vychádza len v prípade, že budú mať negatívny výsledok PCR testu alebo antigénového testu. Nesmie byť starší ako 23. október. Na zvyšku Slovenska nie je potrebný. Podľa šéfa kabinetu šlo o najťažšie rozhodovanie v histórii samostatného Slovenska.

Zákaz vychádzania mimo bydliska nebude podľa výnimiek platiť v čase od 1.00 do 5.00 h. Rovnako v prípade cesty na testovanie, do zamestnania, doprovodu dieťaťa do školy, návštevy najbližších potravín, lekárne, lekára či starostlivosti o blízku osobu. Výnimku má aj starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, 'venčenie' spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska. Možno tiež ísť na pohreb, poštu, do banky, poisťovne, čistiarne, autoservisu, ako aj na čerpaciu stanicu pohonných hmôt. Výnimku má aj pobyt v prírode v okrese bydliska a dojazd do bydliska do 25. októbra.

Premiér potvrdil, že v okresoch Dolný Kubín, Tvrdošín a Námestovo na Orave a v okrese Bardejov sa v piatok 23. októbra o 8.00 h začne pilotné testovanie na nový koronavírus. Nasledujúce dva víkendy bude aj plošné testovanie na ostatnom území SR.

Dištančné vzdelávanie aj na 2. stupni

V rámci obmedzenia mobility sa od pondelka 26. októbra bude vyučovať dištančne aj na druhom stupni základných škôl, a to do 27. novembra. Prvý stupeň ZŠ sa môže zatiaľ vzdelávať v školách normálne, rovnako sa vyučovanie nezastavuje ani v materských školách a jasliach.

"Ak bude situácia priaznivá, v pondelok 30. novembra by sa mali žiaci vrátiť do škôl," uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling na sociálnej sieti s tým, že ak sa situácia nezlepší, bude sa pokračovať v dištančnej výučbe. Doplnil, že od pondelka 26. októbra prejdú všetky vysoké školy na dištančné vzdelávanie na celý zimný semester. Žiaci stredných škôl naďalej pokračujú v dištančnej výučbe.

Minister potvrdil, že jesenné prázdniny sa presúvajú z 29. a 30. októbra na 30. októbra a 2. novembra. "Ide o piatok a pondelok, vzhľadom na to, že cez víkend sa má konať celoplošné testovanie a v pondelok prebehne dezinfekcia. Okrem toho pribudnú nové prázdniny aj v piatok 6. novembra a v pondelok 9. novembra – opäť ide o obdobie celoplošného testovania," dodal Gröhling. Ako uviedol, v piatok 23. októbra budú zverejnené ďalšie opatrenia a informácie v školstve.

ZÁKAZ VYCHÁDZANIA: ORAVA (Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín) a BARDEJOV od soboty 24. októbra 2020 do nedele 1. novembra 2020.
Pilotné testovanie 23. októbra až 25. októbra (piatok, sobota, nedeľa)

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska bez testu:
- v čase od 1.00 do 5.00 h
- cesta na testovanie
- najbližšie potraviny, lekáreň, lekár
- starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby
- dojazd do bydliska do 25. októbra 2020

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska s negatívnym výsledkom testu (PCR test alebo antigénový test nie starší ako z 23. októbra):
- cesta do zamestnania
- sprievod dieťaťa do školy
- najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby, cesta na poštu, do banky, do poisťovne, čistiarne, autoservisu, na čerpaciu stanicu pohonných hmôt
- pobyt v prírode (v okrese bydliska)


ZÁKAZ VYCHÁDZANIA: CELÁ SR od soboty 24. októbra 2020 do nedele 1. novembra 2020

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska bez testu:
- v čase od 1.00 do 5.00 h
- cesta na testovanie
- cesta do zamestnania, sprievod dieťaťa do školy
- najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby, cesta na poštu, do banky, do poisťovne, čistiarne, autoservisu, na čerpaciu stanicu pohonných hmôt
- pobyt v prírode (v okrese bydliska)
- dojazd do bydliska do 25. októbra 2020

Prísnejší režim na hraniciach s Ukrajinou

Slovensko sprísni režim na hraniciach Ukrajinou. Na hraniciach s Českom sa bude pokračovať v náhodných kontrolách. Mikulec avizoval, že prehodnotením situácie na hraniciach by sa mal v pondelok 26.10. zaoberať ústredný krízový štáb. Poznamenal, že pendleri by v súčasnosti nemali mať na hraniciach problém. V prípade sprísňovania opatrení deklaroval, že sa na nich bude brať ohľad.

Šéf rezortu vnútra zároveň potvrdil, že v súvislosti so zákazom vychádzania, ktorý na Slovensku začne platiť v sobotu 24.10., nebudú policajné kontroly na hraniciach okresov. "Spoliehame sa na občanov, že pochopia, z akého dôvodu sa to zaviedlo," doplnil.

Rozvážajú potraviny, tlačoviny či dezinfekciu

Ozbrojené sily ešte v týchto chvíľach rozvážajú potraviny, tlačoviny či dezinfekciu, a prebieha aj finalizácia odberných tímov a jednotlivých odberných miest. Potvrdil to minister obrany Jaroslav Naď po rokovaní krízového štábu s tým, že o 8:00 už budú pripravení na pilotné testovanie ľudí na ochorenie COVID-19 na Orave a v okrese Bardejov.

„Je jasné, že zajtra nebude všetko na 100 percent. Prosím vás, majme voči sebe ohľaduplnosť. Budeme robiť všetko preto, aby to bolo čo najhladšie, aby to bolo profesionálne zorganizované a aby bolo všetko zabezpečené,” povedal Naď a dodal, že ak sa počas pilotného testovania stanú nejaké nezrovnalosti, rezort sa z nich poučí pri príprave celoštátneho testovania.

Školy od pondelka 26. októbra 2020 do piatka 27. novembra 2020: Uzatvorené všetky školy a prechod na dištančnú výučbu
Cieľ: limitácia interakcií a prenosu ochorenia medzi rodinami
Výnimky:
- detské jasle
- materské školy
- 1. stupeň základných škôl

Režim na hraniciach
- pokračovanie náhodných kontrol na hraniciach s ČR
- prehodnotenie hraničného režimu so susednými krajinami v priebehu budúceho týždňa

Obmedzenie v hromadnej doprave od pondelka 26. októbra 2020 do nedele 15. novembra 2020

Cieľ: zníženie mobility

Odporúčanie pre vyššie územné celky zrušiť bezplatnú regionálnu prepravu s výnimkou ŤZP.

Krajčí: Zomrie priemerne 18 ľudí denne

Denne zomrie v slovenských nemocniciach na nový koronavírus priemerne 18 ľudí. Uviedol to minister zdravotníctva Marek Krajčí, situácia na Slovensku je vážna a nie je pod kontrolou. Predpokladá, že toto číslo sa bude ešte zvyšovať. Krivka Slovenska podľa šéfa rezortu zdravotníctva kopíruje českú krivku, dokonca má podľa jeho slov mierne strmší ráz ako susedné Česko. Poukázal na to, že 14-dňová incidencia prípadov nového koronavírusu na 100 000 obyvateľov sa zvýšila z 269 na 359 prípadov. Počet hospitalizovaných pacientov sa zvýšil zo 424 na 731 osôb. Počet osôb na JIS sa zvýšil z 18 na 20 ľudí a na pľúcnej ventilácii zo 49 na 63 osôb. Za sedem dní sa priemerný počet prípadov za deň zvýšil z 1214 osôb na 1586 osôb. Sedemdňový priemer testov sa z čísla 8858 zvýšil na 10.134 testov.

Stúpa aj percento pozitívne testovaných zo súboru, ktoré sa denne otestuje. "Reprodukčné číslo potrebujeme zraziť pod hodnotu jeden. Potom by nám postupne mali začať klesať počty infikovaných," doplnil Krajčí s tým, že toto číslo sa v súčasnosti pohybuje medzi úrovňou 1,25 až 1,45. Miera denného rastu počtu infikovaných je päť až desať percent. Čas zdvojnásobenia je v intervale sedem až 14 dní.

Za dramatický považuje minister zdravotníctva aj nárast počtu pacientov v nemocniciach. Veľmi dramatická situácia v slovenských nemocniciach môže byť okolo 9. novembra. Ak by nedošlo k opatreniam, Krajčí by očakával okolo 3500 hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok