M. Dzurinda: Záchrana eura je o pokoji v Európe

TA3
15.9.2012 10:09

Záchrana eura je podľa poslanca národnej rady za SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu o pokoji v Európe. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, záchrana eura je možno omnoho viac o bezpečnosti ako o ekonomických parametroch, o úrokoch, hoci v konečnom dôsledku aj riešenie bezpečnosti stojí peniaze.

M. Dzurinda: Záchrana eura je o pokoji v Európe
SITA

„Udržať Európu v pokoji je taká devíza a hodnota, pre ktorú treba urobiť všetko,“ zdôraznil.

Jednoduché riešenie podľa Dzurindu neexistuje. „V zásade ho vidím len medzi krížovou cestou a obrovským chaosom. Myslím si, že krížová cesta je ťažká, ale ako všetci vieme aj nesmierne zmysluplná. Chcel by som varovať pred ľahkými a lacnými riešeniami. Tu populizmus môže narobiť neskutočné škody. Prosto neexistujú. Neexistujú riešenia, ktoré vyzerajú kaskadérsky, vyzerajú ľúbivo, ale v konečnom dôsledku by boli spúšťacím mechanizmom veľmi nebezpečných procesov,“ vyhlásil Dzurinda.

Podľa Dzurindu sa treba zhodnúť na nových pravidlách a potom ich treba nekompromisne vyžadovať. „Ale nielen od malých, slabších a nových, ale aj od najväčších, najstarších a najsilnejších. Domáce úlohy majú dnes aj Grécko, aj Portugalsko, aj Írsko, aj Španielsko, aj Taliansko, aj Slovinsko, aj iné krajiny, ale aj Slovensko,“ upozornil. Dzurinda však v súčasnosti necíti slovenský hlas v zahraničí. „Aj keď, aby som bol objektívny, tak doma, tu a tam zaznie výrok od predsedu vlády, že budeme trvať na dodržiavaní podmienok napríklad z gréckej strany. Zdá sa mi, že ho počuť iba na Slovensku,“ dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok