Nedôvera sa prehlbuje. Politici reagujú na zadržanie Kováčika

TA3 TASR SITA
22.10.2020 11:17

Ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú medializované informácie o zadržaní špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika nijako netešia. Takáto skutočnosť podľa nej prehlbuje nedôveru v prokuratúru, informoval hovorca ministerstva Peter Bubla. Kolíkovej stranícky kolega a podpredseda parlamentu Juraj Šeliga v tejto súvislosti vyzval Kováčika na odstúpenie.

Nedôvera sa prehlbuje. Politici reagujú na zadržanie Kováčika
TASR/Jaroslav Novák

Blíži sa voľba nového GP

Ak by sa v prípade Kováčika preukázali podozrenia zo spájania trestných činov, znamenalo by to podľa nej hlboké spreneverenie sa poslaniu, ktoré má napĺňať. "Takáto skutočnosť prehlbuje nedôveru v prokuratúru, ak človek na jej čele je trestne stíhaný, pričom on sám má v zásadnej kompetencii trestne stíhať tých, ktorí sa dopustili trestných činov," doplnila Kolíková.

Nezaradený poslanec a líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini rešpektuje činnosť orgánov pri zadržaní Kováčika. Verí, že zásah NAKA nebol len akciou nejakej skupiny policajtov a že sa uskutočnil za dodržiavania princípov zákonnosti. To, či by mal Kováčik odstúpiť z funkcie, Pellegrini nepovedal.

Ďalej uviedla, že je momentálne o to potrebnejšie sústrediť sa na voľbu nového generálneho prokurátora, "aby na čele prokuratúry stál človek, ku ktorému máme veľkú dôveru, že bude statočný".

Šeliga žiada jeho rezignáciu

Kolíkovej stranícky kolega a podpredseda parlamentu Juraj Šeliga v tejto súvislosti vyzval Kováčika na odstúpenie. „Počkám si na výsledok vyšetrovania a prípadný súd, ale už teraz vyzývam pána Kováčika, aby ešte dnes rezignoval na post špeciálneho prokurátora," napísal na sociálnej sieti.

Na následnej tlačovej besede Šeliga uviedol, že pokiaľ by v súčasnosti mal parlament kompetenciu Kováčika odvolať, okamžite by podal taký návrh. V tejto súvislosti by zároveň očakával od námestníčky generálneho prokurátora Viery Kováčikovej, že proti Kováčikovi podá podnet na disciplinárne konanie. „Asi ale čakám márne," povedal. Zároveň pripomenul, že špeciálny prokurátor „zamietol pod koberec" 63 rôznych káuz. „Ešte v cele predbežného zadržania by mal podpísať vyhlásenie o odstúpení," dodal Šeliga.

Fico rešpektuje prezumpciu neviny

Predseda opozičnej strany Smer-SD Róbert Fico rešpektuje prezumpciu neviny a žiada riadne vyšetrenie veci v súvislosti so štvrtkovým zatknutím Kováčika. Uviedol to vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti. „Treba vyšetriť všetky podozrenia, ale nevynášajme súdy dovtedy, pokiaľ nie je človek právoplatne odsúdený,“ uviedol Fico. Ako ďalej dodal, verí, že celý tento spis nie je postavený len na výpovedí nejakého človeka, ktorý sedí vo väzbe a ktorý kvôli prepusteniu povie čokoľvek a obviní kohokoľvek.

„Toto zadržanie médiá objednávali už niekoľko mesiacov a dnes im bolo perfektne vyhovené.(...) O zatýkaní neinformuje polícia, ale informujú noviny. Ja by som chcel povedať, že tu vidíme zneužívanie verejného činiteľa, pretože nie je možné, aby zo spisu utekali informácie,“ dodal Fico.

NAKA pri štvrtkovom zásahu v Bratislave zadržala aj Norberta Pakšiho. Toho vyšetrovateľ obvinil zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti a z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu prijímania úplatku v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Slivka dodal, že NAKA naďalej pokračuje na viacerých miestach v rozsiahlych procesných úkonoch, preto podľa policajného hovorcu nie je možné poskytnúť bližšie informácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok