Poplatky za separáciu budú známe čoskoro, Budaj hovoril aj o more

TA3 SITA
21.10.2020 15:29

Cenník poplatkov za triedený zber odpadu by mal byť známy do konca októbra. Po rokovaní vlády to uviedol minister životného prostredia Ján Budaj. Separácia niektorých komodít bude podľa šéfa envirorezortu lacnejšia, iné sa priblížia cenám vo svete.

Poplatky za separáciu budú známe čoskoro, Budaj hovoril aj o more
SITA/AP (ilustračné foto)

„Do konca mesiaca chceme oznámiť aj výrobcom, aké budú tie najnižšie poplatky, samozrejme, trh môže určiť aj vyššie. Bol tu veľmi pokrivený cenník, preto najmä umelé hmoty zasypávali zberné dvory a nikto ich neodvážal. Boli za zhruba pätinu tých cien, čo v susednom Rakúsku, takže to nemohlo fungovať,“ povedal Budaj. Tabuľka poplatkov za separáciu odpadov podľa Budaja v súčasnosti smeruje do medzirezortného pripomienkového konania, v ktorom o nej budú môcť diskutovať všetky zúčastnené strany.

Keby na Slovensku nebol povolený lov vlkov, situácia s morom ošípaných nemusela byť tak zlá. Šéf envirorezortu tvrdí, že vlci predstavujú prirodzeného predátora diviačej zveri a jej lovením mohli pomôcť znížiť šírenie moru ošípaných, čím by ochránili niektoré chovy domácich prasiat.

O stanovení kvóty na poľovný lov vlka dravého rokovala v utorok 20. októbra pracovná skupina zložená zo zástupcov ministerstva pôdohospodárstva, ministerstva životného prostredia, Štátnej ochrany prírody, chovateľov hospodárskych zvierat a poľovníkov, okresných úradov, mimovládnych organizácií, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, Národného lesníckeho centra, štátneho podniku LESY SR a Vojenských lesov a majetkov SR. Niektorí členovia komisie navrhovali stanovenie kvóty na lov vlka na 50 až 70 vlkov na jednu poľovnú sezónu. Budaj uviedol, že MŽP SR bude aj naďalej presadzovať, aby bol poľovný lov vlkov na Slovensku zakázaný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok