Pribudlo 17 ďalších úmrtí. Nakazených máme rekordne veľa

TA3 SITA TASR ČTK
21.10.2020 23:47

Na Slovensku pribudlo 2202 nových prípadov nákazy, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Minister obrany potvrdil, že situácia v nemocniciach začína byť veľmi zlá. Testovanie je podľa neho jediná vec, ktorá môže Slovensko zachrániť pred lockdownom. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Pribudlo 17 ďalších úmrtí. Nakazených máme rekordne veľa
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:35 O ďalších obetiach ochorenia Covid-19 sme vás informovali aj v Správach o pol jednej.

00:30 Na Slovensku sa šíria SMS správy, na základe ktorých sa má dať objednať na celoplošné testovanie. Polícia upozorňuje ľudí, že ide o podvod a vyzýva ich, aby na správy nereagovali.

00:25 Od šiestej hodiny večer zasadala v stredu na ministerstve zdravotníctva pandemická komisia. Tá mala vyhodnotiť aktuálnu situáciu ohľadne koronavírusu na Slovensku. O tom, či sa naplnia slová premiéra Igora Matoviča ohľadne lockdownu sa dozvieme až vo štvrtok.

00:16 Británia potvrdila v stredu 26 688 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo predstavuje najvyšší denný prírastok v krajine od začiatku pandémie. Informovala o tom televízia Sky News s odvolaním sa na údaje britského rezortu zdravotníctva.

Za posledných 24 hodín pribudlo v Spojenom kráľovstve aj 191 súvisiacich úmrtí. Celkovo už v krajine potvrdili 789.229 prípadov infekcie a 44.158 úmrtí na komplikácie spôsobené koronavírusovým ochorením COVID-19. Do štatistík úmrtí sa v Británii zarátavajú iba pacienti, ktorí zomreli do 28 dní od pozitívneho testu na koronavírus, takže skutočný počet obetí je zrejme vyšší, uvádza stanica BBC.

00:13 Vo Fakultnej nemocnici F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici zomrel 47-ročný muž. Vo Fakultnej nemocnici v Prešove na pľúcnu formu ochorenia COVID-19 skonali 57-ročná žena, 86-ročná žena, 65-ročný muž, 79-ročný muž, 72-ročná žena, 89-ročný muž, 85-ročná žena, 55-ročná žena, 82 i 86-ročná žena a 76-ročný muž. "V Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach zomrela 75-ročná žena, 81-ročná žena skonala v nemocnici v Bardejove. V Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku zomrel 79-ročný muž a 93-ročná žena. V nemocnici v Dolnom Kubíne zomrel 80-ročný muž," spresnila Eliášová.

V zdravotníckych zariadeniach na Slovensku je aktuálne hospitalizovaných 844 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 680 z nich. Na jednotke intenzívnej starostlivosti je momentálne 18 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 58 ľudí.

23:44 "Na Slovensku pribudlo 17 potvrdených úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19. Spolu tak evidujeme 115 úmrtí na toto ochorenie," informovala o tom v stredu krátko pred polnocou hovorkyňa ministerstva zdravotnítva Zuzana Eliášová.

23:32 Ako sa situácia vyvinie? Bude namiesto plošného testovania tzv. lockdown? V Téme dňa sme sa aj tejto otázke venovali s poslancami NR SR i so zástupcami miest, obcí či mestských častí.

23:10 Poľský premiér Mateusz Morawiecki sa v stredu vyjadril, že navrhne celoštátne zavedenie najprísnejších opatrení proti šíreniu koronavírusu. Celé Poľsko by sa tak malo na tzv. koronavírusovej mape sfarbiť dočervena. Predseda poľskej vlády možné sprísňovanie opatrení oznámil v deň, keď krajina zaznamenala rekordných 10 040 nových prípadov nákazy.

22:45 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro zrušil rozhodnutie svojho ministra zdravotníctva Eduarda Pazuella o nákupe 46 miliónov dávok potenciálnej čínskej vakcíny CoronaVac proti ochoreniu COVID-19, ktorá sa testuje v štáte Sao Paulo. Náklady na nákup vakcíny sa odhadovali na sumu 360 miliónov dolárov.

"Brazílsky ľud nebude pre nikoho pokusným králikom," vyjadril sa v stredu Bolsonaro prostredníctvom sociálnych médií. Dodal, že vakcína vyvíjaná čínskou farmaceutickou spoločnosťou Sinovac ešte neprešla etapou testovania. "Rozhodol som, že takáto vakcína sa nebude kupovať," uviedol. Ešte v júni však brazílska vláda ohlásila dohodu s Oxford University a farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca o nákupe 100 miliónov dávok ich potenciálnej vakcíny proti koronavírusu.

22:25 Rakúsko zaznamenalo 1958 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o doteraz najvyšší denný nárast, informovali v stredu tamojšie ministerstvá vnútra a zdravotníctva.

22:05 Francúzska vláda zvažuje predĺženie stavu zdravotnej núdze v dôsledku narastajúceho počtu prípadov nákazy koronavírusom až do polovice februára. Informovali o tom v stredu britský denník The Guardian a stanica Sky News s odvolaním sa na hovorcu tamojšej vlády.

21:40 Španielsko sa stalo prvou krajinou Európskej únie, kde zaznamenali viac než milión potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva tam za uplynulých 24 hodín pribudlo 16 973 infikovaných, čím ich celkový počet stúpol na 1.005.295. O 156 na 34 366 sa zvýšil aj počet úmrtí.

21:15 Ceny ropy zaznamenali v stredu prudký pokles, pričom cena americkej WTI klesla o viac než 4 % pod 40 USD za barel (159 litrov). Zásoby ropy v USA síce v súlade s očakávaniami klesli, výrazne sa však znížil dopyt po ropných produktoch. Dôvodom je rýchly rast počtu nových prípadov infekcie novým koronavírusom.

20:55 Futbalový klub DAC Dunajská Streda umožní túto nedeľu návrat fanúšikov do MOL Arény na veľké derby so Slovanom Bratislava. DAC poskytne majiteľom platnej permanentky bezplatný antigénový test na Covid-19 priamo pred zápasom.

20:40 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme v nich všetko podstatné z dnešného dňa.

20:25 Rezort financií poskytne ministerstvu zdravotníctva financie na nákup lieku proti ochoreniu Covid-19. Ako MF SR v stredu večer informovalo na Facebooku, pôjde o finančné prostriedky vo výške 4 554 000 eur na nákup 12 000 balení lieku s obsahom účinnej látky remdezivir. Remdezivir sa používa pre kritických pacientov s koronavírusovým ochorením.

20:20 Pri plošnom testovaní na koronavírus budú okrem samotných občanov zohrávať významnú úlohu zdravotníci. Vláda odhaduje, že na najväčšiu logistickú operáciu v histórii Slovenska ich potrebuje približne dvadsaťtisíc. V spoločnosti sa však šíria aj nepravdivé informácie, že výtery budú vykonávať aj príslušníci armády.

19:55 Hoci čísla Covid pozitívnych prípadov rastú, nie každý okres má rovnaký problém. Matematik Ivan Bošňák pre TA3 analyzoval dáta z vládneho webu korona.gov. Pozreli sme sa na ne v detaile a povedali sme si, ktorá obec je rekordérom v náraste, ale aj na to, kto je na tom dobre.

19:35 Basketbalové tímy našej najvyššej súťaže absolvujú testovanie na koronavírus viackrát do týždňa, keďže majú program hustejší ako napríklad futbalisti. Dobrou správou je, že v SBL ani po druhom kole testovaní nebol pozitívny test a tak sa bez problémov môžu odohrať všetky dnešné stretnutia.

19:25 V Českej republike v stredu do 18.00 h potvrdili rekordných 8840 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o prekonanie najvyššieho priebežného prírastku z predchádzajúceho dňa, keď úrady hlásili ďalších 6814 infikovaných. Vyplýva to z údajov českého ministerstva zdravotníctva.

Česko za rovnaké obdobie eviduje 117 971 aktívnych prípadov nákazy, 202 787 potvrdených prípadov a 83.097 vyliečených pacientov. Počet hospitalizovaných sa v stredu zvýšil o 353 na 4417. Do 18.00 h pribudlo 51 úmrtí, ich celkový počet dosiahol 1719, najviac za jeden deň ich doteraz bolo 19. októbra - 101.

19:20 Pre prijatie opatrení a následné právne úpravy je potrebné mať najprv informácie z pandemickej komisie vlády a ústredného krízového štábu. V stredu to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková v súvislosti s možným nariadením povinnej izolácie pri nepodstúpení plošného testovania a tiež možného lockdownu. Myslí si preto, že je zbytočné vopred hovoriť o právnych riešeniach bez toho, aby sme vedeli, čo je nevyhnutné urobiť.

19:15 Priestory na celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 nebudú v obci Klenovec v Rimavskosobotskom okrese problémom, pretože samospráva disponuje viacerými vhodnými budovami. Uviedla to starostka Zlata Kaštanová.

„Voľby u nás bývajú v základnej škole, klube dôchodcov a v zasadačke obecného úradu. Môžeme však využiť aj kultúrny dom či veľkú športovú halu, ktoré majú dva vstupy. Respektíve hala má núdzový východ,“ konkretizovala starostka, ktorá podľa vlastných slov považuje celoplošné testovanie za lepšiu možnosť než úplný lockdown.

18:55 Marocký futbalista Achraf Hakimi z Interu Miláno mal niekoľko hodín pred stredajším zápasom Ligy majstrov 2020/2021 proti Borussii Mönchengladbach pozitívny test na koronavírus a nebude talianskemu tímu k dispozícii. "Dvadsaťjedenročný krajný obranca nemá žiadne príznaky a dodržiava zdravotný protokol. Ihneď po dozvedení sa výsledku testu opustil mužstvo a je v izolácii," uvádza sa v stanovisku Interu. Okrem Hakimiho je už dlhší čas v karanténe slovenský reprezentačný obranca Milan Škriniar, "nerazzurri" nebudú z rovnakého dôvodu k dispozícii ani Roberto Gagliardini, Andrei Radu a Ashley Young.

18:45 Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn bol v stredu popoludní pozitívne testovaný na prítomnosť nového druhu koronavírusu. Oznámil to jeho hovorca Hanno Kautz s tým, že minister okamžite nastúpil do domácej karantény, informuje denník Süddeutsche Zeitung.

18:35 V súvislosti s možnosťou lockdownu rokuje aj pandemická komisia. Na ministerstve zdravotníctva máme aj kolegu Patrika Jagera, ktorý nám povedal viac.

18:30 Počet nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 na 100 000 obyvateľov za sedem dní presiahol v Nemecku v stredu hranicu 50, čiže limit znamenajúci sprísnenie protipandemických opatrení. Oznámil to Inštitút Roberta Kocha s tým, že ešte v utorok bola týždňová incidencia na úrovni 48,6 a v stredu sa zvýšila na 51,3.

18:17 Bardejovská radnica sa intenzívne pripravuje na plošné testovanie ľudí na ochorenie COVID-19. V stredu popoludní tam rokoval krízový štáb. Ako informoval hovorca mesta Štefan Hij, väčšinu požiadaviek zo strany štátu sa podarilo zabezpečiť.

18:10 Minister hospodárstva Richard Sulík považuje v súčasnosti otázky o možnom lockdowne na Slovensku za predčasné. "Počkajme si najskôr na výsledky testovania v najviac postihnutých okresoch,“ doplnil Sulík svoj postoj.

18:05 Rumunsko v stredu oznámilo, že za posledných 24 hodín pribudlo 4848 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je doteraz najvyšší denný prírastok infikovaných od vypuknutia pandémie.

17:45 Portugalská vláda povolila divácku účasť na víkendových pretekoch formuly 1 v Portimau. Okruh má kapacitu 90-tisíc návštevníkov, na podujatie pustia 27 500 fanúšikov. Formula 1 sa vráti do Portugalska po prvý raz od roku 1996. Diváci boli aj na predchádzajúcej VC, keď sa na okruhu v nemeckom Nürburgringu zúčastnilo 13 500 priaznivcom F1.

17:30 Od začiatku tohto týždňa je Prešovský samosprávny kraj pripravený poskytnúť ubytovanie pre zdravotníkov, záchranárov či príslušníkov armády, ktorí prišli do kontaktu s pozitívne testovanými pacientmi a nechcú ohroziť svojich príbuzných. Konštatoval to krízový štáb PSK, ktorý v stredu zasadal v Úrade PSK.

17:15 Zamestnanci v Rakúsku, ktorí stratili prácu v dôsledku protipandemických opatrení, dostanú v decembri od štátu príspevok k štandardnej podpore v nezamestnanosti vo výške 450 eur. V stredu o tom rozhodla rakúska vláda. Ako informovala ministerka práce Christine Aschbacherová, opatrenie sa týka asi 410-tisíc ľudí a štátny rozpočet to bude stáť zhruba 200 miliónov eur. Nárok na mimoriadnu podporu bude mať každý zamestnanec, ktorý v dôsledku karanténnych opatrení od začiatku septembra do konca novembra zostal bez práce, spresnila ministerka.

17:00 "Naši zamestnanci bojujú s koronavírusom na dvoch frontoch. Jedným z nich je nemocnica a druhým, bohužiaľ, vlastná karanténa," píše na Facebooku Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina. "K dnešnému dňu prinášame nepríjemné porovnanie. V priebehu jedného týždňa sa v našej nemocnici počet pozitívne testovaných zamestnancov na COVID-19 zvýšil takmer desaťnásobne," píše nemocnica.

16:57 V Mjanmarsku sa vyliečila z korovanírusu storočná žena. Obavy o ňu mali najmä jej najbližší, navyše zdravotníctvo v krajine na tom nie je najlepšie. Babička však ochorenie zvládala výborne, nemala dokonca žiadne príznaky. Nezostali jej ani žiadne zdravotné následky.

16:49 V súvislosti s vyhlásením núdzového stavu dopravca Leo Express informoval Železnice Slovenskej republiky, že zastavuje dopravu a ruší svoje pravidelné vlakové spoje s Českou republikou od 22. októbra do 12. decembra. Rozhodnutie platí do konca platnosti Grafikonu verejnej dopravy 2020. V prípade zrušení opatrení dopravca zváži opätovné znovuzavedenie dopravy.

Ide o všetky vlaky od štátnej hranice - Čadca cez Prešov do Košíc a späť po štátnu hranicu.

16:42 Novozámocká radnica zatiaľ nemá jednoznačné a kompletné nariadenia o pripravovanom plošnom testovaní. Uviedol to primátor Otokar Klein. Podľa neho sú informácie o testovaní, ktoré sa dostávajú na verejnosť, zatiaľ dosť chaotické a protichodné.

16:40 Lombardsko patrilo v prvej vlne epidémie k najviac zasiahnutým regiónom v celej Európe. Aj keď sa zdalo, že druhú vlnu zvláda lepšie, vláda v regióne opäť nariadila zákaz vychádzania. Viac nám povedala naša spolupracovníčka v Taliansku Natália Srnová.

16:35 Prečítajte si o tom, ako si zlepšiť imunitu, tipy a rady zdieľa na svojom Facebooku Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

16:32 Niektoré samosprávy vo Zvolenskom okrese zatiaľ nemajú o celoplošnom testovaní ľudí na ochorenie Covid-19 žiadne oficiálne informácie. „Zatiaľ nás nekontaktovali ani z Ministerstva obrany SR, poznatky čerpáme len z medializovaných informácií,“ uviedol starosta obce Očová Ján Senko.

16:25 Tvrdenie, že plošné testovanie na koronavírus bude dobrovoľné a zároveň pod hrozbou finančnej sankcie nútiť ľudí, ktorí sa nedajú otestovať, aby zostali v domácej karanténe, je „propagandistické klamstvo“.

16:17 Košický samosprávny kraj začal  testovať na Covid-19 prostredníctvom vlastného mobilného odberového miesta. Umiestnené je na Ostrovského ulici v Košiciach v areáli krajskej strednej odbornej školy. "Dnes prešlo testovaním približne 70 zamestnancov Úradu KSK, všetci mali negatívny výsledok," informovala v stredu hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

16:14 Webová stránka k celoplošnému testovaniu na Covid-19 má byť hotová čoskoro. Zatiaľ ponúka Ministerstvo obrany SR súhrnné informácie v prehľadnom statuse na Facebooku, prečítajte si viac.

15:50 Česko pristúpilo k razantnému sprísňovaniu v boji proti pandémii. Aké nové opatrenia avizoval český minister zdravotníctva Roman Prymula? Aké obchody a služby sa budú v Česku zatvárať? O tom sme sa rozprávali s naším kolegom, redaktorom zahraničnej redakcie, Tomášom Verníčkom.

15:44 Mesto Tvrdošín je na pilotnú fázu testovania obyvateľstva v rámci možností už pripravené. V stredu to povedal primátor mesta Ivan Šaško. Doplnil, že v meste nachystali sedem testovacích miestností, dobrovoľníkov majú dostatok a čaká ich viac-menej len dolaďovanie detailov.

15:37 V súčasnosti sa ukazuje, že počas celoplošného testovania ľudí na ochorenie Covid-19 môžeme počítať s dostatočnou podporou zamestnancov mesta i členov dobrovoľného hasičského zboru. Uviedol to primátor mesta Hriňová v Detvianskom okrese Stanislav Horník. „Hlásia sa nám aj dobrovoľníci z radov obyvateľov,“ dodal.

15:35 Firmy a spoločnosti, ktoré zamestnávajú viac ako 5000 zamestnancov, budú môcť svoj personál testovať v rámci vlastných kapacít mimo celoplošného testovania obyvateľstva. Antigénové testy im dodá rezort obrany. Podmienkou je, aby spoločnosti výsledky testovania poskytli Národnému centru zdravotníckych informácií.

15:33 V súvislosti s plošným testovaním zasadal v Žiari nad Hronom krízový štáb mesta. Samospráva začína s prípravami na spoluprácu pri operácii Spoločná zodpovednosť. „Stále nemáme toľko informácií, koľko by sme potrebovali. V tomto čase nemáme dobrý pocit z prípravy takej rozsiahlej akcie,“ komentoval primátor Martin Baláž s tým, že hlavným dôvodom je nedostatok času.

15:30 Rekord v počte nakazených hlási aj susedné Rakúsko. Za včerajšok tam testy odhalili 1958 infikovaných. Je to vôbec najviac v krajine od vypuknutia pandémie. Najviac zasiahnutou oblasťou je hlavné mesto Viedeň.

15:20 Situácia v Nemocnici s poliklinikou sv. Jakuba v Bardejove v súvislosti s výpadkom zdravotníckych pracovníkov sa v súčasnosti nezhoršuje. Aktuálne je podľa jej riaditeľa Mariána Petka celkovo 96 zamestnancov práceneschopných alebo na OČR. Nemocnica však pripravuje ďalšie oddelenie pre pacientov s ochorením Covid-19.

15:14 Do Česka príde bojovať s pandémiou koronavírusu aj 28 vojenských lekárov zo Spojených štátov. Pomoc zdravotníkov z Texasu a Nebrasky dohodol s americkým veľvyslancom v ČR Stephenom Kingom český vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček. O tom, kedy by mali doraziť, sa momentálne rokuje, informoval v stredu Český rozhlas.

15:02 Pokiaľ čísla nakazených dosiahnu kritickú hranicu, nemá už význam testovanie a trasovanie, vtedy pomôže len lockdown. Na tlačovej konferencii to vyhlásil predseda NR SR Boris Kollár s tým, že predísť tomu má plošné testovanie.

14:57 Mesto Bratislava dá otestovať účastníkov štvrtkového (22. 10.) mestského zastupiteľstva na ochorenie Covid-19. Potvrdila to hovorkyňa bratislavskej samosprávy Katarína Rajčanová s tým, že testovanie je jedno z preventívnych opatrení eliminácie rizika nákazy.

14:55 Nitrianska radnica sa pripravuje na plošné testovanie obyvateľov, stále však má veľa nezodpovedaných otázok týkajúcich sa organizačného zabezpečenia testovania. Podľa hovorcu mestského úradu Tomáša Holúbka urobí samospráva všetko pre to, aby zabezpečila všetky požiadavky súvisiace s plošným testovaním.

14:50 Vláda schválila štátnu pomoc pre organizácie v segmente cestovného ruchu. Schému pomoci poslali ministri na schválenie parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní. Ako okomentoval minister dopravy a výstavby Andrej Doležal, stálo za to počkať si na 100-miliónovú pomoc.

14:46 "Dnes nás Igor Matovič zabáva svojím vlastným nápadom - celoplošným testovaním. Opätovne sme podali procedurálny návrh, aby zajtra ráno o deviatej prišiel do národnej rady poverený člen vlády, nie cirkusant I. Matovič, ktorý nám povie, na čom sa konečne vláda dohodla a čo platí a neplatí," vyjadril sa líder Smeru-SD Robert Fico.

14:36 Mesto Banská Bystrica počíta v súvislosti s chystaným celoplošným testovaním zhruba so 60 odberovými miestami. Majú byť rovnomerne rozdelené po celom meste a obyvatelia si sami vyberú, kam pôjdu na testovanie. Uviedol to prvý viceprimátor Banskej Bystrice Jakub Gajdošík s tým, že ich adresy zverejnia v dostatočnom predstihu. Podľa Gajdošíka samosprávam bez ohľadu na to, aké doteraz majú informácie a nakoľko sú zmätočné, nezostáva nič iné, iba to zvládnuť.

14:25 Okrem jedného e-mailu od zástupcu Ozbrojených síl SR nemá samospráva mesta Revúca žiadne relevantné informácie o nadchádzajúcom plošnom testovaní na ochorenie Covid-19. Povedal to primátor Július Buchta.

14:21 Na dištančnú formu vzdelávania prechádza od stredy Základná škola v Gelnici, dôvodom je výskyt nákazy novým koronavírusom. Informuje o tom mesto na sociálnej sieti.

14:17 Pre výskyt ochorenia Covid-19 medzi pedagógmi a žiakmi sú v Prešove zatvorené tri základné školy a vyučovanie dočasne prebieha dištančnou formou.

"K Základnej škole na Šrobárovej ulici, ktorá je uzavretá už od 9. októbra, postupne pribúdajú aj ďalšie školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Po konzultácii s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Prešove boli zatvorené aj ZŠ na Šmeralovej a Sibírskej ulici. Na oboch školách momentálne prebieha vyučovací proces dištančne, teda online formou. Žiaci sa do svojich tried nevrátia minimálne do piatka (23. 10.). Čiastočne zostáva zatvorená aj ZŠ na Ulici Mirka Nešpora, kde prebieha vyučovanie iba pre žiakov prvého stupňa. Ostatní žiaci sa budú minimálne do konca týždňa učiť na diaľku z domu," uviedol hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

Dôvod zatvorenia škôl je vo všetkých prípadoch rovnaký. U niektorých pedagógov alebo žiakov testy potvrdili ochorenie Covid-19.

14:14 Dva dni pred spustením pilotnej fázy testovania obyvateľstva na nový koronavírus majú oravské samosprávy len málo informácií, hovorí poslanec Zastupiteľstva Žilinského samosprávneho kraja a starosta Malatinej Zdenko Kubáň. Podotkol, že mu doposiaľ nikto oficiálnou cestou neoznámil termíny testovania, všetko sa dozvedá len prostredníctvom médií. Kritizuje aj niektoré usmernenia, ktoré ako hlava obce nevie zabezpečiť.

14:02 "Na Orave a v okrese Bardejov naďalej pokračujú početné epidémie COVID-19. Pri aktívnom dohľadávaní kontaktov sa potvrdzujú ďalšie prípady Covid-19, a teda sa dohľadávajú už kontakty kontaktov," informovali RÚVZ Dolný Kubín a Bardejov. Prečítajte si viac, informácie na Facebooku zverejnil Úrad verejného zdravotníctva SR.

13:57 Pozrite si tlačovú besedu ministra dopravy Andreja Doležala, štátnej tajomníčky ministerstva dopravy Kataríny Brunckovej a ďalších. Minister povedal, že je pripravená schéma pomoci sektoru cestovného ruchu vo výške sto miliónov eur. Pokryje gastroprevádzky, hotelové služby, sprievodcov, agentúry, ale aj lyžiarske vleky či cestovné kancelárie. Podbrobnosti budú postupne zverejňovať.

13:51 Premiérovi Igorovi Matovičovi sa podarilo za ostatné dni hneď niekoľko komunikačných lapsusov. O plánoch na veľké testovanie namiesto prezidentky Zuzany Čaputovej ako prvú informoval kancelárku Angelu Merkelovú. Vzápätí opozičnému poslancovi Žigovi cez jeho asistenta odkázal, že je idiot. Potom o prezidentke povedal, že je to iba ceremoniálna funkcia. Nakoniec sa vyhrážal celému národu, že ak sa nepodvolí testovaniu, zavrie ho na desať dní do karantény. Je takýto spôsob komunikácie šťastný? Čo robí so spoločnosťou? Pýtali sme sa politológa Jozefa Lenča.

13:42 Počet prípadov nákazy v Poľsku sa od utorka zvýšil o 10 040, čo je najvyšší denný prírastok infikovaných od začiatku pandémie. Od začiatku pandémie sa v Poľsku nakazilo 202 579 ľudí. Ochoreniu Covid-19 podľahlo ďalších 130 ľudí, celkovo ich v krajine zaznamenali približne 3851.

13:30 Letisko M. R. Štefánika v Bratislave vybavilo za deväť mesiacov tohto roka spolu na prílete a odlete 381 829 cestujúcich, čo je o 79 % menej ako v rovnakom období vlani. Vzrástol však počet odbaveného leteckého nákladu, a to o 22 % v porovnaní s tromi kvartálmi uplynulého roka, na celkovo 18 459 ton.

13:20 Pozrite si tlačovú besedu premiéra Matoviča, na ktorej oznámil, že počty nakazených prudko rastú. Slovensko podľa neho stojí pred rozhodnutím či plošne testovať, alebo krajinu úplne uzavrieť.

13:15 Rozhodnutie o tom, či ísť cestou lockdownu alebo celoplošného testovania, bude podľa premiéra na epidemiológoch. Súvisí to aj so zabezpečením účasti na testovaní. "Rozhodnú, či bude stačiť plošné testovanie aj bez tých, ktorí sa odmietnu dať testovať, alebo je v takejto situácii riešením lockdown," dodal. Uzavretie krajiny je podľa neho úplne poslednou "zatiahnutou brzdou".

13:11 Samospráva Banskej Štiavnice už má vytypované miesta, kde by sa malo uskutočniť plošné testovanie obyvateľstva. Pomoc pri organizácii chce mesto hľadať aj u dobrovoľníkov, potvrdila to primátorka Nadežda Babiaková. „Po konzultácii s predstaviteľom Ozbrojených síl SR sme vybrali miesta vhodné na odoberanie vzoriek. Niektoré z nich nie sú totožné s volebnými miestnosťami, na ktoré sú obyvatelia zvyknutí, pretože nespĺňali hygienické požiadavky,“ informovala Babiaková.

12:57 Hrozenie občanom lockdownom je snaha vystrašiť ich. Vláda nepozná odpovede na otázky samospráv o zabezpečení a priebehu plošného testovania. Na tlačovej konferencii to vyhlásil líder strany Hlas-sociálna demokracia a nezaradený poslanec NR SR Peter Pellegrini s nezaradeným poslancom Jánom Ferenčákom.

12:49 V Česku pre katastrofálnu situáciu od štvrtka uzatvárajú obchody a služby okrem tých, ktoré ponúkajú nevyhnutný sortiment. V nákupných centrách budú otvorené len potraviny, drogérie či lekárne.

Vláda ČR nariadila aj obmedzenie pohybu ľudí a kontaktov. Výnimkou budú cesty do práce, na nákupy, k lekárovi či za rodinou.

12:45 Európa opäť zaznamenala rekordný týždenný prírastok nových prípadov nákazy koronavírusom. Informuje o tom Svetová zdravotnícka organizácia, podľa ktorej na starom kontinente minulý týždeň potvrdili viac ako 927-tisíc prípadov.

12:38 Petržalka, ktorá je počtom obyvateľov najväčšia bratislavská mestská časť, bude na pripravované celoplošné testovanie potrebovať zhruba 200 dobrovoľníkov. Petržalská samospráva upozorňuje, že nemá potrebné personálne kapacity, a preto uvíta pomoc dobrovoľníkov a administratívnych síl. Dobrovoľníci budú pomáhať pri organizácii, nie testovaní.

12:33 Ústredný krízový štáb zasadne vo štvrtok od 8.00 h. Ako avizoval premiér, ešte predtým v stredu bude rokovať konzílium odborníkov aj pandemická komisia. Odborníci majú posúdiť účinnosť platných opatrení, otázku celoplošného testovania, prípadne možnosť lockdownu.

12:30 Mestá i obce sú podľa primátora Hlohovca a podpredsedu koaličnej strany Za ľudí Miroslava Kollára pripravené pomôcť, no čas sa kráti. „To len, ak by mal niekto ambíciu sa vyhovárať na samosprávy,“ napísal na sociálnej sieti v súvislosti so zabezpečením plošného testovania na nový koronavírus. Uvádza zároveň, že do začiatku stredajšieho predpoludnia ho nikto v súvislosti s organizáciou a logistikou testovania nekontaktoval.

12:28 Občania, ktorí majú zdravý rozum, musia podporiť celoplošné testovanie obyvateľov v súvislosti s novým koronavírusom. Uviedol to po rokovaní vlády minister životného prostredia Ján Budaj. On sa podľa vlastných slov otestovať pôjde.

12:24 Slovinsko a Chorvátsko zaznamenali za posledných 24 hodín najvyšší denný nárast počtu prípadov infekcie koronavírusom. Slovinsko potvrdilo 1503 nových prípadov. Pozitívnych bolo viac ako 25 percent z vykonaných testov. Chorobe Covid-19 podľahlo v krajine osem ľudí. Chorvátsko zaregistrovalo 1424 nových prípadov a 11 úmrtí.

12:22 V Česku stúpajú nielen počty nakazených a hospitalizovaných, v pondelok 19. októbra skokovo pribudli aj ľudia, ktorí s nákazou zomreli. Podľa ministerstva zdravotníctva ich bolo 97. V stredu pred poludním o tom informoval český spravodajský portál Novinky.cz. Údaje za utorok zatiaľ uvádzajú 42 obetí, ale toto číslo bude zrejme spätne ešte zvýšené.

12:20 Celoplošného testovania sa budú môcť zúčastniť všetci od desať rokov. Neodporúča sa len tým, ktorí majú nad 65 rokov a trávia väčšinu času vo svojich domovoch. Prípadne všetkým obyvateľom so zníženou mobilitou či zdravotnými obmedzeniami, ktorí sa prirodzene vyhýbajú sociálnemu kontaktu. Informuje o tom ministerstvo obrany na webovej stránke.

12:17 Slovensko má v súčasnej epidemiologickej situácii a jej vývoji dve možnosti, buď lockdown celej krajiny, alebo to bude niečo, čo umožní ľuďom vyhnúť sa tomuto lockdownu. Po rokovaní vlády to uviedol predseda vlády Igor Matovič.

12:10 Pozrite si brífing ministra dopravy Andreja Doležala, na ktorom hovoril o tom, aké budú schémy fungovania počas pandemickej situácie pre naše letiská, kde sa zrušili civilné lety. Takisto hovoril, že bude rokovať so zväzom hotelov o tom, aké majú kapacity ak by bolo treba poskytnúť lôžka pre pozitívnych pacientov.

11:55 Okolo veľkého plošného testovania na koronavírus je doteraz mnoho nejasností. Rezort obrany zverejnil podrobný návod pre všetkých, ktorí sa ho idú zúčastniť. Čo potrebujete, kam a kedy sa máte dostaviť a na čo by ste nemali zabudnúť?

11:45 Pre pozitívne testované osoby na nový koronavírus, ktoré nechcú nakaziť negatívne testovaných členov svojej domácnosti, bude počas celoplošného testovania k dispozícii niekoľko ubytovacích zariadení. Ministerstvo obrany o tom informuje na webovej stránke. Osoby s pozitívnym testom majú po testovaní odísť do domácej 10-dňovej karantény. Podľa aktuálnych nariadení Úradu verejného zdravotníctva SR majú v domácej izolácii zostať aj osoby žijúce v spoločnej domácnosti.

11:32 Pozrite si krátky brífing ministra vnútra Romana Mikulca, na ktorom hovoril o režime na hraniciach. Je to stále otvorená otázka - zavrieť alebo testovať? Hovoriť sa o tom podľa neho bude aj na pandemickej komisii.

11:18 Občania, ktorí sa zúčastnia na celoplošnom testovaní na Covid-19 na Slovensku, sa pred testovaním budú musieť určenému pracovníkovi preukázať občianskym preukazom a preukazom poistenca zdravotného poistenia. Informuje o tom ministerstvo obrany.

11:21 V rámci svojich technických, personálnych a priestorových kapacít bude mesto Stropkov súčinné pri plošnom testovaní. "Ku každému opatreniu prijatému v súvislosti so šírením nového koronavírusu pristupuje mesto s maximálnou zodpovednosťou. Čo sa týka plošného testovania, zatiaľ nemáme k dispozícii dostatok informácií o tom, aké povinnosti budú kladené na samosprávy a aká bude ich úloha v celom tomto procese," uviedol hovorca mesta Peter Novák.

11:18 Zabezpečiť 42 administratívnych pracovníkov v 14 odberových miestach v súvislosti s plošným testovaním vníma mesto Bardejov ako problém. Ním môže byť aj likvidácia použitého odberného materiálu. Ako však uviedol hovorca mesta Bardejov Štefan Hij, vyvinú maximálne úsilie, aby splnili všetko, čo sa od nich očakáva.

11:07 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 11. hodine.

11:05 Slovákom žijúcim v zahraničí sa neodporúča cestovať na Slovensko aby sa zúčastnili plošného testovania. Ministerstvo obrany pripomenulo, že na ľudí prichádzajúcich zo zahraničia sa vzťahujú podmienky platné od 1. októbra v závislosti od toho, či cestujú z bezpečnej alebo menej bezpečnej krajiny. Zverejnené sú na stránke korona.gov.sk.

11:04 Riešenie, s ktorým príde vláda pri zabezpečení plošného testovania, bude dostatočne komfortné. Počas rokovania vlády, ktorá sa zaoberá prípravou celoplošného testovania, to uviedol minister práce Milan Krajniak. Zároveň naznačil, že hlavnou témou diskusie nie je problém, ako zabezpečiť motiváciu zúčastniť sa na testovaní, ale to, ako zvládnuť pretestovanie veľkej skupiny ľudí podieľajúcich sa napríklad na chode výrobného podniku.

10:58 Ochorením Covid-19 trpí aj riaditeľ divadla Andreja Bagara v Nitre Jaroslav Dóczy, ktorý to oznámil v utorok prostredníctvom sociálnej siete. Kde sa mohol infikovať a aký má choroba priebeh? O tom nás sám informoval v štúdiu TA3 prostredníctvom Skypu.

10:57 Pozrite si brífing ministra obrany Jaroslava Naďa, ktorý ponúkol médiám informácie ešte počas rokovania vlády.

10:54 S pandémiou koronavírusu tvrdo bojujú aj v Poľsku. Vláda Mateusza Morawieckeho oznámila, že chce v každom poľskom regióne vybudovať poľnú nemocnicu. Tá má byť určená práve pre pacientov s Covidom-19. S výstavbou prvej už začali vo Varšave, a to na mieste národného štadióna. Podrobnosti nám o tejto téme zatelefonoval Filip Harzer, reportér portálu Seznam Zprávy, ktorý dianie v Poľsku monitoruje.

10:59 "Prvým dňom po ukončení plošného testovania zavedieme testovanie na hraniciach," oznámil minister obrany.

10:47 Situácia v nemocniciach v súvislosti s rapídnym nárastom počtu prípadov ochorenia Covid-19 začína byť veľmi zlá. Minister obrany Jaroslav Naď to uviedol počas stredajšieho rokovania vlády. V krátkom čase očakáva zvolanie pandemickej komisie vlády SR a ústredného krízového štábu. Testovanie je podľa neho jediná vec, ktorá môže Slovensko zachrániť pred lockdownom.

10:42 Drvivá väčšina zamestnávateľov združených v Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení SR s veľkou nevôľou pozoruje úvahy o možnom plošnom zastavení slovenského hospodárstva v súvislosti so šíriacou sa pandémiou. Firmy upozorňujú, že zatvorenie prevádzok by prinieslo obrovské ekonomické škody a bezpečnostné riziká. Podobný efekt by podľa AZZZ malo aj zavedenie povinnej karantény pre neotestovaných obyvateľov Slovenska.

10:39 Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline otvorili pandemický pavilón pre starostlivosť o hospitalizovaných pacientov s Covid-19.

10:35 Primátorka Bánoviec nad Bebravou Rudolfa Novotná mala pozitívny test na nový koronavírus. Karanténne opatrenia hygienici na mestskom úrade zatiaľ nenariadili, mesto dalo otestovať všetkých tamojších zamestnancov.

10:33 Občianske združenia Stopa a Prima pripravujú ľudí bez domova a ľudí pracujúcich v sexbiznise na plošné testovanie v súvislosti s novým koronavírusom. Stále však nevedia, čo bude s tými, ktorí sa neotestujú. "Je to náročné. Za minimálny čas musíme informovať a motivovať viac než 2000 ľudí, ktorí žijú na uliciach mestských častí Petržalka, Staré mesto a Nové mesto," uvádza OZ Stopa.

10:22 Koronavírusom sa nakazil aj český vicepremiér z ČSSD Jan Hamáček. Informovala o tom ČT24 s tým, že Hamáček sa nechal testovať po stretnutí s ministrom poľnohospodárstva.

10:10 V nemocniciach je hospitalizovaných 680 pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19, na JIS je 18 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 58 pacientov.

10:07 Najviac pozitívnych prípadov pribudlo v Žilinskom kraji (524), nasleduje Prešovský kraj (493), Trenčiansky (212), Banskobystrický (210), Trnavský (202), Nitriansky (197), Bratislavský (183) a Košický kraj (181).

10:05 Vyliečilo sa ďalších 400 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 8404.

10:00 Na Slovensku pribudlo 2202 nových prípadov nákazy, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Celkovo evidujeme 33602 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 13832 testov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:47 Premiér Igor Matovič na sociálnej sieti opäť informoval o náraste nakazených skôr, ako oficiálne inštitúcie. “Ďalší rekord, prudký rast pokračuje,” uviedol bez toho, aby spomenul presné čísla.

9:20 Ukrajina zaznamenala najvyšší denný nárast počtu prípadov infekcie koronavírusom, informovala v stredu agentúra Ukrinform. Počet potvrdených prípadov infekcie sa tam za posledných 24 hodín zvýšil o 6719 na celkovo 309.107. Chorobe Covid-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 141 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 5927.

9:15 Nedostatočná hygiena rúk môže spôsobiť ochorenie tráviaceho traktu, kože a slizníc, respiračné infekcie či infekcie rán. Úrad verejného zdravotníctva SR preto apeluje na správne umývanie či dezinfekciu rúk, a to po každom návrate domov alebo do práce z vonkajšieho prostredia.

9:13 Starostovia 17 bratislavských mestských častí rešpektujú rozhodnutie vlády spustiť na Slovensku celoplošné testovanie ľudí na ochorenie Covid-19. Sťažujú sa však na nedostatok informácií, nezodpovedaných otázok majú stále mnoho. Uviedol to starosta bratislavskej Záhorskej Bystrice a šéf Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta Jozef Krúpa.

9:10 Ak by vypukla rovnaká kríza ako v súčasnosti, rezort odhaduje, že výdavky potrebné na podporu ohrozených pracovníkov by dosiahli 1,4 miliardy eur.

8:55 V Českej republike pribudlo rekordných 11.984 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide o dosiaľ najvyšší denný prírastok nakazených od začiatku pandémie. Vyplýva to z údajov zverejnených na webe českého ministerstva zdravotníctva.

8:40 Nitrianske biskupstvo od stredy obnovuje telefonické linky pre poskytovanie duchovnej pomoci a podpory veriacim Nitrianskej diecézy. Linky sú jedným z príspevkov biskupstva do súboru opatrení v záujme zmierňovania následkov stavu zapríčineného koronavírusovou pandémiou a opatreniami prijatými pre elimináciu jej šírenia.

„Dotýka sa to najmä ľudí, ako sú kresťanskí seniori, osamelí či chorí, ktorí sa ťažko zmierujú s tým, že vzhľadom na prijaté opatrenia sa v tomto období nemôžu dostať ani do kostolov, ktoré boli často ich jediným útočiskom, miestom pre spoločenské stretávanie či prameňom, kde čerpali posilu a zmysel pre svoj život v kresťanskej viere,“ informovalo biskupstvo.

Na telefónnych linkách 0910 842 511, 0910 842 512, 0910 842 513 budú denne od 9.00 do 18.00 h k dispozícii kňazi, ktorí budú pripravení viesť duchovné rozhovory s ľuďmi, ktorí budú cítiť potrebu porozprávať sa s nimi.

8:25 Európska rada vyzvala Radu Európskej únie, Európsku komisiu a členské štáty, aby pokračovali v úsilí o celkovú koordináciu, najmä pokiaľ ide o karanténne opatrenia, cezhraničné vyhľadávanie kontaktov, stratégie testovania, spoločné posudzovanie testovacích metód, vzájomné uznávanie kontaktov a dočasné obmedzenie ciest do EÚ, ktoré nie sú nevyhnutné. Uvádza sa to v informatívnom materiáli mnisterstva zahraničných vecí, ktorý vláda vzala na vedomie.

8:10 Maďarská ministerka spravodlivosti Judit Vargová oznámila, že mala pozitívny test na ochorenie COVID-19. Priznala tiež, že sa u nej prejavili mierne respiračné príznaky. "Od dnešného dňa som v domácej karanténe spoločne so svojou rodinou. Pracujem z domu a nezúčastním sa rokovania vlády," napísala Vargová na Facebooku.

7:55 Bývalý uruguajský prezident José "Pepe" Mujica, významný predstaviteľ latinskoamerickej ľavice, sa pre pandémiu koronavírusu zriekol svojho kresla v Senáte.

"Odchádzam, pandémia (koronavírusu) ma vyhodila. Byť senátorom znamená rozprávať sa s ľuďmi a chodiť na rôzne miesta. Nebezpečenstvo na mňa číha z každej strany: či už ide o môj vysoký vek alebo fakt, že trpím chronickou imunologickou chorobou," uviedol 85-ročný Mujica vo svojej reči.

7:40 Britský premiér Boris Johnson oznámil sprísnenie protipandemických opatrení v meste Manchester a jeho priľahlých oblastiach, ktoré začnú platiť od piatka. O nových opatreniach v oblasti Veľkého Manchestru má vo štvrtok hlasovať britský parlament. Sprísnené obmedzenia zahŕňajú uzatvorenie pubov a barov, ak neponúkajú aj jedlo.

Stretávať sa nesmú ľudia z rôznych domácností a obmedzenia kontaktov budú platiť aj pre stretnutia vonku. Ľuďom sa navyše odporúča necestovať z a do tejto oblasti.

7:25 "Veľakrát som mal chuť spraviť anketu a nechať o opatreniach rozhodnúť milióny ... rešpektovať výsledok a nechať to už len na prírodu," píše okrem iného premiér Igor Matovič v rannom statuse.

7:15 Vláda chce motivovať ľudí, aby v priebehu testovacích dní necestovali cez hranice pokiaľ to nebude nevyhnutné. Pred rokovaním vlády to uviedol minister obrany Jaroslav Naď. Dodal, že po celoplošnom testovaní sa zavedú testovania na hraniciach a bude sa to vzťahovať aj na tých, ktorí územím len prechádzajú.

6:50 Slovenský trh práce je pod tlakom. Ukazujú to aktuálne čísla najväčšieho pracovného portálu profesia.sk. Prísnejšie karanténne opatrenia obrali firmy o chuť vytvárať nové pracovné miesta.

6:25 Učitelia alebo vychovávatelia môžu byť v aktuálnej situácii, teda v čase aktuálneho ohrozenia verejného zdravia II. stupňa, preradení na inú pozíciu. Učiteľ druhého stupňa môže napríklad učiť na prvom stupni alebo učiteľ prvého stupňa zastupovať ako vychovávateľ. Ak ide o preradenie u rovnakého zamestnávateľa, nie je potrebný súhlas zamestnanca. Uviedlo to ministerstvo školstva.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok