Protestujúcim, ktorí útočili na políciu, hrozia drakonické tresty

TA3 TASR
20.10.2020 10:03

Až 25-ročný trest hrozí mužom, ktorí mali počas nepovoleného protestu hádzať dlažobné kocky na zasahujúcich policajtov. Strážcov zákona zasiahli aj do hlavy. Polícia obvinila 31-ročného Martina a jeho rovesníka z Česka, Pavla. Dôvodom toho, prečo im hrozia takého drakonické tresty, je vyhlásený núdzový stav.

Trest odňatia slobody na 12 až 25 rokov hrozí v prípade preukázania viny v zmysle zákona dvom mužom v súvislosti s incidentom, ku ktorému došlo počas zhromaždenia pred úradom vlády uplynulý víkend. Informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

Vyšetrovateľom odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave bolo v tejto súvislosti začaté trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu útoku na verejného činiteľa spáchaného za krízového stavu. "Obvineniu z uvedeného trestného činu už čelia dvaja muži: 31-ročný Martin J. z okresu Poprad a 31-ročný Pavel R. štátny občan Českej republiky. Podľa zabezpečenej dôkaznej situácie obvinení muži v sobotu (17. 10.)krátko pred 16.00 h po príchode vodného dela pred Úrad vlády SR začali hádzať kamene a dlažobné kocky do policajtov velených do bezpečnostného opatrenia," uviedla polícia. Hodené predmety opakovane zasiahli policajtov do prilby na hlave, hrude a viacerých miest na tele.

"Muži sa tohto konania dopustili za krízovej situácie – núdzového stavu vyhláseného uznesením vlády SR. Policajti mužov obmedzili na osobnej slobode v priebehu uvedeného zhromaždenia, a eskortovali na príslušné policajné oddelenie," poznamenala polícia. Vyšetrovateľ Policajného zboru zároveň predložil spis prokurátorovi s cieľom spracovania návrhu na väzobné stíhanie obvinených. S podnetom na väzobné stíhanie sa prokurátor stotožnil.

Minister vnútra Roman Mikulec navštívil bratislavskú políciu, aby sa osobne informoval o priebehu a stave vyhodnocovania sobotňajšieho bezpečnostného opatrenia v hlavnom meste. „Ďakujem všetkým policajtom, ktorí v sobotu akýmkoľvek spôsobom pomohli pri ochrane verejného poriadku. Viem, že ich práca sa po ukončení opatrení neskončila a čaká ich ešte množstvo úloh,“ vyhlásil. Polícia od soboty nepretržite vyhodnocuje audiovizuálne záznamy a množstvo informácií získaných v súvislosti so zhromaždením.

Ultras fanúšikovia v sobotu protestovali pred úradom vlády. Žiadali odstúpenie premiéra Igora Matoviča, zároveň nesúhlasili ani s opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu. Zasiahla proti nim polícia, ktorá použila slzný plyn a vodné delá. Niekoľko osôb bolo zadržaných, zranených bolo viacero osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok