Slovákov čaká Holandsko, Galád: "Súper je topfavorit"

TASR, TA3
14.9.2012 15:55

Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov sa v dvojzápasovej baráži o postup na záverečný turnaj ME stretne s Holandskom. Rozhodol o tom piatkový žreb v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone.

Prvé stretnutia baráže sú na programe v piatok 12. októbra, odvety sa budú hrať v utorok 16. októbra. Slováci budú mať v prvom dueli výhodu domáceho prostredia, odveta sa odohrá v "krajine tulipánov" na štadióne Het Kasteel, na ktorom hráva svoje domáce zápasy miestny tím Sparta Rotterdam. Víťazi barážových súbojov sa prebojujú na záverečný turnaj, ktorý sa uskutoční 5. až 18. júna budúceho roka v Izraeli. Tam sedmičku postupujúcich z baráže automaticky doplní domáca reprezentácia.

Do nasadenej sedmičky sa na základe koeficientu krajín dostali siedmi víťazi svojich kvalifikačných skupín - Španielsko, Česko, Anglicko, Holandsko, Nemecko, Taliansko a Francúzsko. K nim prižrebovali súperov z koša nenasadených, kde figurovali Švajčiarsko, Švédsko, Rusko, Srbsko, Dánsko, Slovensko a Nórsko. Žiadna z krajín nemohla v baráži naraziť na súpera, s ktorým sa už stretla v kvalifikačnej skupine. Zverenci trénera Ivana Galáda teda vedeli, že sa vyhnú Francúzsku, za ktorým obsadili v 9. skupine druhé miesto.

"Zo súperov, ktorí boli v prvom koši, som si najmenej želal Španielsko a Nemecko. Dostali sme Holandsko a preto som viac-menej spokojný so žrebom. Šance na postup našej dvadsaťjednotky vidím reálne. Táto generácia hráčov dosiahla prvý úspech už postupom do baráže, pričom dokázala zdolať aj veľmi silné Francúzsko, čo nebola náhoda. Mužstvo trénera Galáda má srdce a charakter. Hráči si uvedomujú, že len raz sa pred nimi v histórii slovenského futbalu podarilo výberu do 21 rokov postúpiť na európsky šampionát a ich motivácia napodobniť tento úspech je obrovská," povedal pre TASR prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik, podľa ktorého sa bude o dejisku domáceho zápasu rokovať spoločne s trénerom Galádom po jeho návrate z Nyonu.

Kouč SR 21 by rád hral v Senci, kde si Slováci vybojovali postup po triumfe 6:0 nad Kazachstanom. I. Galád z dejiska žrebu pre TASR uviedol: "Holanďania sú víťazmi 10. skupiny, majú vynikajúce mužstvo a budú topfavoritmi dvojzápasu. Hrajú systémom 4-3-3, čiže veľmi ofenzívne, rovnako ako aj ich A-tím. Pre mňa je dôležité, čo povieme po zápase a nie pred ním. Chceme urobiť radosť všetkým, ktorí nás sledujú. Tú radosť možno urobiť dobrým výkonom, alebo aj výsledkom. Nechcem vyhlasovať, že postúpime, ale budeme sa o to snažiť, lebo všetkých 14 mužstiev baráže je na jednej štartovej čiare. Holanďania sa tešili, že nás dostali za súpera a veľmi sa tomu ani nedivím, lebo rating slovenského futbalu nie je vysoký. Už vieme, že odvetu odohráme v Rotterdame na 11-tisícovom štadióne Sparty. Údajne má byť vypredaný."

Holandský tím do 21 rokov suverénnym spôsobom vyhral 10. skupinu kvalifikácie. V ôsmich zápasoch šesťkrát vyhral, raz remizoval a rovnako raz prehral (pozn. - v oboch prípadoch sa o bodové straty postarali Škóti), nazbieral 19 bodov a dosiahol impozantné skóre 21:3. Druhé Škótsko získalo 13 bodov, ďalšími súpermi "oranjes" v skupine boli Bulharsko (12 bodov), Rakúsko (11) a Luxembursko (0).

žreb baráže ME hráčov do 21 rokov:
Španielsko - Dánsko
Taliansko - Švédsko
Česko - Rusko
SLOVENSKO - Holandsko
Nemecko - Švajčiarsko
Anglicko - Srbsko
Francúzsko - Nórsko

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok