Prezidentka chce mať informácie z prvej ruky, navštívila nemocnicu

TA3 TASR
19.10.2020 15:44

Kondíciu zdravotníckych zariadení považuje prezidentka Zuzana Čaputová za najkľúčovejšiu tému nasledujúcich dní a týždňov. Povedala to po návšteve Univerzitnej nemocnice Martin.

Hlava štátu uviedla, že chce byť informovaná z prvej ruky o tom, ako sa darí zdravotníckym zariadeniam v aktuálnej situácii, preto navštívila martinskú nemocnicu. Zdôraznila, že je v kontakte aj s predstaviteľmi iných nemocníc a zdravotníckych zariadení. „Hovorí sa veľa o tom, ako sa vyvíja situácia v Českej republike, že sa k nej blížime. Dokonca sa k nej blížime aj rýchlejším tempom. Znamená to, že v horizonte dvoch alebo troch týždňov sa podľa predikcií bude počet hospitalizovaných počítať nie na stovky alebo na tisícky. Práve preto je dôležité, v akej kondícii sú naše nemocnice a zdravotnícky personál,“ zdôraznila.

Prezidentka zároveň poukázala na to, že počet zdravotných sestier a obslužného zdravotného personálu na Slovensku je nepomerne nižší. „V porovnaní napríklad s Nemeckou republikou máme na počet obyvateľov polovicu zdravotných sestier... Toto sú dôvody, pre ktoré sa zaujímam o to, ako zvládneme budúci nápor,“ informovala.

Rovnako ako v iných slovenských nemocniciach, aj v UNM podľa Čaputovej čelia tomu, že ochorenie COVID-19 sa nevyhýba ani lekárom a zdravotníckemu personálu. Podotkla, že situácia nie je jednoduchá. „Hovorili o únave, ale zároveň aj o veľkom odhodlaní,“ priblížila. Nápor pacientov však podľa nej nateraz zvládajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok