Nech Trnka skončí ako prokurátor, žiada navrhovateľ disciplinárky

TA3 TASR
19.10.2020 12:48

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka sa dopustil poskytnutím rozhovoru pre televíziu v súvislosti s nahrávkou s Marianom Kočnera závažného disciplinárneho previnenia. Počas pondelkového ústneho pojednávania to v záverečnej reči uviedol navrhovateľ disciplinárneho stíhania, námestník generálnej prokuratúry Jozef Szabó. Navrhol disciplinárnej komisii zbaviť Trnku funkcie prokurátora.

Nech Trnka skončí ako prokurátor, žiada navrhovateľ disciplinárky
TASR/Jakub Kotian

Čítalo sa i stanovisko Etickej komisie

Podľa navrhovateľa v rámci disciplinárneho konania bolo preukázané že Trnka mal vzťahy s kriminálne 'závadovou' osobou a aj zavádzal verejnosť v súvislosti s prepustením podnikateľa Jozefa Majského z väzby. To bolo preukázané nielen výpoveďou prokurátora Krajskej prokuratúry v Košiciach, ale aj výpoveďou redaktora TV Markíza, ktorému Trnka minulý rok na jeseň poskytol v mieste svojho bydliska rozhovor. K záverečným rečiam sa pristúpilo po tom, ako predseda 3. disciplinárnej komisie vyhlásil v prípade dokazovanie za ukončené.

Ako posledný dôkaz sa čítalo stanovisko Etickej komisie prokuratúry zo 7. júla, o ktoré požiadala pôvodne disciplinárna komisia. Predtým disciplinárna komisia v pondelok zamietla návrh advokátky Trnku na odročenie ústneho zasadnutia

"Neustálym zasahovaním do môjho prejavu mi nie je umožnené riadne chrániť záujmy môjho klienta. Nemáme sa právo vyjadrovať k zverejnenému dokumentu etickej komisie na stránke komisie. To je dávno zverejnené," uviedla advokátka. Predseda disciplinárnej komisie ju upozornil na jej nevhodné správanie sa a upozornil ju na možnosť poriadkovej pokuty.

Hovoril o prepustení Jozefa Majského z väzby

Konanie s Trnkom pôvodne odročila koncom júna disciplinárna komisia na neurčito z dôvodu, že sa čakalo na stanovisko Etickej komisie prokuratúry. Tá začiatkom júla zasadala v Banskej Bystrici a konštatovala, že Trnka sa dopustil porušenia pravidiel prokurátorskej etiky porušením dôveryhodnosti a dôstojnosti prokurátora, ktoré upravuje etický kódex prokuratúry. Trnka tak mal urobiť, keď poskytol minulý rok rozhovor televízii Markíza. Týkal sa zverejnenia nahrávky s Marianom Kočnerom, počas ktorej mu obžalovaný z vraždy Jána Kuciaka vyčítal, že mal vydierať akcionára Penty Jaroslava Haščáka s nahrávkou kauzy Gorila. Ďalším dôvodom stíhania je časť rozhovoru pre televíziu, v ktorej Trnka hovoril o prepustení Jozefa Majského z väzby v roku 2004.

Bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár vlani v októbri Trnkovi dočasne pozastavil výkon funkcie, keďže bol naňho podaný disciplinárny návrh za spomínané dva skutky. Trnka je okrem toho obvinený zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, keďže neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní nahrávku z kauzy Gorila.

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka sa nedopustil žiadneho disciplinárneho priestupku, ktoré sú mu kladené za vinu, a ani nespáchal trestný čin. Disciplinárna komisia Generálnej prokuratúry SR by ho mala oslobodiť. Uviedla vo svojej záverečnej reči advokátka Trnku Mária Kodajová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok