Dohoda sa zatiaľ nečrtá. Dvere sú pootvorené, odkazuje Londýn EÚ

TA3 TASR
19.10.2020 07:49

Spojené kráľovstvo chce napriek súčasnej patovej situácii aj naďalej dosiahnuť dohodu o obchodných vzťahoch s Európskou úniou po brexite, uviedol vysokopostavený britský minister pred pondelkovými novými rozhovormi.

Dohoda sa zatiaľ nečrtá. Dvere sú pootvorené, odkazuje Londýn EÚ
SITA/AP (ilu)

Dvere sú naďalej "pootvorené"

Londýn stanovil za konečný termín pre dohodu minulotýždňový summit EÚ a britský premiér Boris Johnson vyhlásil, že je pripravený rokovania ukončiť a prichystať sa na brexit bez dohody. Jeho minister a šéf úradu vlády Michael Gove však v nedeľu uviedol, že stále dúfa v dohodu. V televíznych rozhovoroch povedal, že dvere sú naďalej "pootvorené", ak by EÚ bola ochotná zmeniť svoj postoj. Obe strany sa nezhodujú v otázkach pravidiel hospodárskej súťaže, dohľadu nad ich uplatňovaním a tom, aký prístup budú mať rybárske flotily z EÚ k britským vodám.

Británia chce znovu získať suverenitu nad svojimi vodami a odmieta právny dohľad EÚ, pričom zdôrazňuje, že chce mať jednoduchú obchodnú dohodu, akú Únia podpísala s Kanadou. EÚ však tvrdí, že postavenie Británie je úplne iné, ako v prípade Kanady. "Chcem dohodu," povedal Gove v nedeľu pre televíziu Sky News. "Rád by som ju uzavrel, ale na to, aby vznikla, musia obe strany urobiť kompromis," dodal s tým, že "EÚ to momentálne nerobí". Podľa jeho slov sa dokonca nezdá, že by to Brusel s dohodou myslel seriózne.

Čas sa kráti

Hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier a jeho britský partner David Frost budú v pondelok podľa Európskej komisie diskutovať o štruktúre rozhovorov. "Na rade je on," povedal Gove o Barnierovi. Nedosiahnutie dohody by znamenalo, že obchod medzi Britániou a EÚ by prebiehal na základe podmienok Svetovej obchodnej organizácie, a teda s kvótami a vyššími clami, čo by mohlo mať ničivý účinok na hospodárstva už oslabené pandémiou.

Britská vláda avizovala, že tento týždeň vyzve britské firmy, aby urýchlili prípravy na nový colný režim. V najbližších dňoch chce spustiť informačnú kampaň pod heslom "Čas sa kráti". Gove sa medzitým v pondelok stretne s podpredsedom EK Marošom Šefčovičom, aby pokračovali v rozhovoroch o implementácii dohody o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ, ku ktorému došlo koncom januára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok