Pribudli ďalšie úmrtia, na Slovensku evidujeme už 98 obetí

TA3 TASR SITA ČTK
19.10.2020 22:48

Na Slovensku pribudlo 860 nových prípadov nákazy, doteraz najvyššie číslo infikovaných za nedeľu. V utorok zasadne Bezpečnostná rada SR, bude sa zaoberať plošným testovaním obyvateľov SR na koronavírus. Testovaním vláda poverila armádu, vyčlenených má byť asi 8000 príslušníkov ozbrojených síl. O plošnom testovaní uvažujú aj v Česku. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Pribudli ďalšie úmrtia, na Slovensku evidujeme už 98 obetí
SITA/AP (ilustračné foto)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:31 Vo veku nedožitých 80 rokov zomrela v pondelok popoludní česká herečka a dabérka Jana Andresíková. Podľa jej manažéra Reného Kekelyho mala ochorenia COVID-19 spôsobované novým druhom koronavírusu, informoval český portál Novinky.cz. "Posledné mesiace života strávila v nemocničných zariadeniach po zlomenine krčku. V centre následnej starostlivosti v Mělníku mala skvelú starostlivosť. Bohužiaľ, po prekonaných mnohých ochoreniach jej telo nápor oslabenia z infekčnej choroby nevydržalo," povedal Kekely. O poslednej rozlúčke s herečkou rozhodne rodina.

00:12 Minister zdravotníctva hovorí, že jeho rezort nevie povolať zdravotníkov na celoplošné testovanie ľudí na ochorenie COVID-19. Vedia to spraviť len okresné úrady. Tie môžu dať mobilizačný príkaz na základe potreby. Marek Krajčí to uviedol v diskusnej relácii na RTVS.

23:36 Americký prezident Donald Trump povedal, že si nechá urobiť test na koronavírus pred záverečnou debatou prezidentských kandidátov, ktorá sa uskutoční vo štvrtok. "Samozrejme, nemal by som s tým nijaký problém," odpovedal Trump na otázku novinárov, či by sa nechal pred nastávajúcou debatou testovať.

22:45 Na Slovensku pribudlo 6 potvrdených úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19. Spolu tak evidujeme 98 úmrtí na toto ochorenie. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva.

69-ročný muž zomrel v nemocnici v Čadci, 72-ročná žena v nemocnici v Humennom, 83-ročná žena vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne, 85-ročný muž a 89 a 92-ročná žena zomreli vo Fakultnej nemocnici v Prešove. V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň. Na JIS je 21 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 51 pacientov.

22:31 Premiér Igor Matovič oznámil prvé úmrtie na koronavírus medzi zdravotníkmi. Je ním 48-ročný lekár z Oravy, podľa premiéra zomrel po ťažkom boji s chorobou.

21:40 Pre firmy je pandémia veľkou výzvou a mnohé z nich zvolili ako riešenie prechod do online priestoru. Tým sa zmenili aj ich potreby na komunikačné služby. O aké nové riešenia mali záujem? Aký je rozdiel v požiadavkách veľkých a malých firiem? Odpovedala nám Zuzana Nemečková, riaditeľka obchodu pre biznis klientov v Orange.

21:04 Pozrite si aj celú reláciu Téma dňa, v ktorej sme sa s našimi hosťami rozprávali o celoplošnom testovaní Slovenska.

20:51 Irán hlási rekordný denný počet úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom od začiatku pandémie. Za posledných 24 hodín tam zomrelo 337 pacientov.

20:16 Odpovedali sme na divácke otázky, ktoré súvisia s pandémiou a rôznymi životnými situáciami, v ktorých sa v súčasnoti nachádza mnoho ľudí. Do štúdia sme pozvali Jozefa Mihála, odborníka na pracovné právo a sociálne poistenie.

20:05 V Česku bude nosenie rúšok od stredy povinné aj v autách. Vzťahovať sa nebude na vodičov, ktorí budú vo vozidle sami alebo s rodinnými príslušníkmi. Po novom bude nosenie rúšok povinné aj na verejne dostupných miestach na zastavanom území mesta či obce pri vzdialenosti menšej ako dva metre od cudzích ľudí.

19:43 Lekárom chýbajú informácie o tom, ako budú zapojení do celonárodného testovania. Aj preto zatiaľ nie je možné presne určiť, či ich bude pri odbere dostatok. Mnoho zdravotníkov musí byť v službe. Premiér Igor Matovič ich vyzval, aby sa do testovania zapojilo čo najviac z nich. Lekári odkazujú, že odbery nemôže robiť každý. Ministerstvo obrany zverejnilo základný postup testovania.

18:45 Minister zahraničných vecí Ivan Korčok, ktorý bol v karanténe, mal negatívny test na koronavírus. Oznámil to na sociálnej sieti.

18:42 V Českej republike v pondelok do 18.00 h potvrdili 4086 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Je to dvakrát viac než predchádzajúci pondelok v rovnakom čase. Pribudlo aj 36 úmrtí. Vyplýva to z údajov zverejnených na oficiálnej webovej stránke českého ministerstva zdravotníctva.

18:29 Ak by bolo celoplošné testovanie povinné, musíme zmeniť zákon. V takom prípade by sa mal k nemu vyjadriť aj ústavný súd. Aké možnosti by mala v takom prípade vláda, a aké ľudia, porozprával Vincent Bujňák, odborník na ústavné právo.

17:47 Mestá sú pripravené konať v súvislosti s plošným pretestovaním obyvateľov na nový koronavírus. Potrebujú však pokyny od štátu. Uviedla to Únia miest Slovenska vo svojom stanovisku. "Únia miest Slovenska verí, že vláda má pripravené kompletné dokumenty a efektívnu metodiku na zabezpečenie plošného testovania obyvateľov Slovenska. Mestá sú pripravené urobiť všetko, čo je v ich silách, aby dopomohli koordinovanej a efektívnej realizácii tohto projektu," uviedla hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

17:42 Hranice medzi Kanadou a Spojenými štátmi zostanú v snahe zamedziť šírenie nového druhu koronavírusu uzavreté prinajmenšom ďalší mesiac. Výnimkou však aj naďalej budú nevyhnutné cesty cezhraničných pracovníkov, napríklad zdravotníkov, a preprava tovarov. Spojené štáty zároveň ohlásili predĺženie rovnakého opatrenia aj na svojich hraniciach s Mexikom.

17:32 Slovinská vláda pre rastúci počet infikovaných vyhlásila núdzový stav. Do platnosti vstupuje dnes a trvať bude 30 dní. Kabinet tiež zaviedol zákaz nočného vychádzania.

16:56 Rezort obrany aktuálne identifikoval 5000 odberových miest na celoplošné testovanie obyvateľov v súvislosti s novým koronavírusom. Príslušníci Ozbrojených síl SR kontaktovali predsedov vyšších územných celkov, zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska a Únie miest Slovenska, žiadajú ich o spoluprácu. Hlavná časť testovania by sa mala uskutočniť v dňoch od 30. októbra do 1. novembra a od 6. do 8. novembra.

16:45 Konanie podpredsedu vlády a ministra hospodárstva Richarda Sulíka je cesta k rozbitiu vládnej koalície. Na sociálnej sieti to vyhlásil predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico v súvislosti s postojmi Sulíka a jeho účasťou na sobotňajšom proteste proti aktuálnym opatreniam pre pandémiu nového koronavírusu.

16:35 Nastavenie jasných pravidiel, nastolenie plánu návratu fanúšikov na štadióny či finančná kompenzácia zo strany štátu. Aj to sú aktuálne témy, ktoré trápia najpopulárnejší šport na Slovensku. Najmä o nich sme hovorili so zástupcami dvoch futbalových klubov. V štúdiu sme privítali marketingového manažéra AS Trenčín Igora Schlesingera a riaditeľa Spartaka Trnava Milana Cuninku.

16:30 Európska komisia v pondelok spustila spoločný systém prepojenia aplikácií na sledovanie kontaktov osôb nakazených koronavírusom a zasielanie súvisiacich výstrah. Systém na zabezpečenie interoperability rôznych aplikácií využívaných v jednotlivých členských štátoch EÚ začal fungovať po úspešnej pilotnej fáze projektu.

16:16 Premiér Igor Matovič sa na Facebooku verejne ospravedlnil prezidentke Zuzane Čaputovej, ktorej sa podľa neho "evidentne dotklo", že pred ňou dlhšiu dobu tajil plány na veľké testovanie národa. Vykonal to vraj "v dobrej vôli". Matovič prezidentku neinformoval, ale pochválil sa nemeckej kancelárke Angele Merkelovej.

16:00 V Nemocnici Agel Zlaté Moravce vznikne mobilné odberové miesto pre testovanie na ochorenie Covid-19. Vyplýva to z rokovania Krízového štábu mesta Zlaté Moravce, ktorý zasadal v pondelok. V piatok (16. 10.) a počas uplynulého víkendu pribudlo v okrese Zlaté Moravce spolu 14 pozitívnych prípadov na ochorenie Covid-19. V samotnej nemocnici však momentálne nie je hospitalizovaný ani jeden pacient.

15:44 Kondíciu zdravotníckych zariadení považuje prezidentka Zuzana Čaputová za najkľúčovejšiu tému nasledujúcich dní a týždňov. Povedala to po návšteve Univerzitnej nemocnice Martin.

15:28 Druhá vlna koronavírusu tvrdo zasiahla aj Francúzsko. V krajine zaznamenali za niektoré dni vyše 30-tisíc infikovaných, čo je najviac od vypuknutia epidémie v krajine. Vo viacerých mestách preto platia prísne opatrenia vrátane nočného zákazu vychádzania. Ako tieto reštrikcie vyzerajú v praxi a ako ich Francúzi prijímajú, to sme sa opýtali spolupracovníčky TA3 Aleny Vrbovskej.

15:11 "Vzhľadom na prechod Fakultnej nemocnice Nitra do tretej reprofilizačnej fázy dňom 20.október 2020 pozastavujeme plánované hospitalizácie," informuje na Facebooku nemocnica.

14:47 Na oddelení dokladov okresného riaditeľstva Policajného zboru, ktoré sídli v priestoroch klientskeho centra Okresného úradu v Prešove, evidujú sedem zamestnancov pozitívne testovaných na Covid-19. Ako uviedla vedúca organizačného odboru OÚ Monika Platková, samotný okresný úrad do pondelka neeviduje žiadnych zamestnancov pozitívne testovaných na ochorenie Covid-19.

14:42 Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v septembri tohto roka dosiahla 7,43 %. V auguste bola na úrovni 7,60 %. Informoval o tom minister práce Milan Krajniak. Skonštatoval, že je to dobrá správa, keďže už druhý mesiac za sebou nezamestnanosť na Slovensku klesá aj napriek pokračujúcej pandémii. Pokles miery evidovanej nezamestnanosti zaznamenali všetky kraje.

14:34 Od pondelka stoja pred vstupom do zvolenskej nemocnice vojaci. Príslušníci Ozbrojených síl SR pomáhajú tak, že do zariadenia nepustia nikoho so zvýšenou teplotou. Spolu je na tomto mieste deväť vojakov. V spoločnom pavilóne sú štyria, v poliklinike sú traja a dvaja robia administratívnu činnosť.

14:20 Slovinsko je ďalšou európskou krajinou, ktorá rozhodla o uplatnení celoštátneho zákazu nočného vychádzania s cieľom dostať pod kontrolu šírenie koronavírusu. Zákaz vychádzania od 21:00 do 6:00 bude platiť od utorka. Slovinské úrady v pondelok uviedli, že zhromažďovať sa bude môcť maximálne šesť ľudí a pohyb medzi jednotlivými regiónmi bude zakázaný.

14:10 Slovenské kúpele sú súčasťou krízových scenárov pri riešení pandémie. Mohli by byť miestom, kde skončia ľudia v dobrovoľnej karanténe po kontakte s kovid pozitívnym človekom. V krajinách Európskej únie slúžia kúpele pre pacientov nemocníc, ktoré sa museli reprofilizovať na kovid nemocnice. O téme sme hovorili s predsedníčkou Asociácie slovenských kúpeľov Jankou Zálešákovou.

13:54 Ochorenie Covid-19 sa šíri najmä kontaktmi s pozitívnymi osobami v rodinách a na pracoviskách. Početnejší výskyt preto eviduje väčšina krajských miest. Najväčší výskyt prípadov hlásili regionálne úrady verejného zdravotníctva Bardejov, Banská Bystrica, Bratislava, Čadca, Košice, Michalovce a Žilina. ÚVZ SR o tom informoval na sociálnej sieti. Za nedeľu zaznamenali úrady 860 potvrdených prípadov Covid-19 z 5025 laboratórnych vyšetrení.

13:47 Do zdravotníckych zariadení v kraji nastúpilo v pondelok takmer 250 študentov z Fakulty zdravotníckych odborov Prešovskej univerzity v Prešove. Ich úlohou je pomáhať pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, organizácii či plnení povinností vyplývajúcich z epidemickej situácie, na ktoré majú odborné vedomosti a zručnosti.

13:33 Inštitút zdravotných analýz pripravil súhrn dát o aktuálnej pandemickej situácii. Prečítajte si viac o rizikovosti regiónov v rámci SR alebo o porovnaní so situáciou v zahraničí.

13:16 Sieť asistentov a koordinátorov bude v marginalizovaných rómskych komunitách rozvíjať zdravotnú mediáciu a osvetu. Vyplýva to z národného projektu Korona te merel, ktorý schválilo Ministerstvo vnútra SR. Jeho cieľom je zmiernenie dopadov pandémie v rómskych komunitách. Projekt bude sumou 1,24 milióna eur podporený z Operačného programu Ľudské zdroje.

13:00 V Belgicku sa v pondelok opäť zatvorili bary a reštaurácie v snahe zastaviť nové rozsiahle šírenie koronavírusu. Opatrenie, ktoré má platiť po dobu jedného mesiaca, bude od polnoci posilnené aj zákazom vychádzania počas noci, aby sa zamedzilo nočnému hýreniu na uliciach. Úrady v nedeľu zaregistrovali 9138 ďalších prípadov nákazy, čím sa minulotýždňový denný priemer dostal na úroveň 7876 nových prípadov, čo je nárast o 79 percent v porovnaní s predchádzajúcim týždňom.

Pozrite si fotografie vyprázdnených Antverp po prijatí protipandemických opatrení.

12:50 Rusko za posledný deň zaznamenalo 15 982 nových prípadov koronavírusu, čo je najvyšší počet od začiatku pandémie. V krajine od začiatku pandémie zaznamenali 1 415 316 prípadov nákazy. V Moskve za posledných 24 hodín potvrdili 5376 infekcií.

12:35 Poradca českého prezidenta Miloša Zemana Martin Nejedlý mal pozitívny výsledok testu na nový koronavírus. "Áno, je to pravda. Ale zatiaľ nemám vôbec žiadne príznaky," povedal Nejedlý s tým, že momentálne je v karanténe. Podľa zmieneného servera je nakazený ešte jeden človek z kancelárie prezidenta.

12:25 Plošnému testovaniu ľudí na koronavírus by ideálne mala predchádzať menšia štúdia. Myslí si to vedec a prednosta Ústavu molekulárnej biomedicíny na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského Peter Celec. V súčasnosti mu chýbajú najmä potrebné informácie.

12:14 Pozrite si tlačovú besedu prezidenta Slovenskej lekárskej komory Mariana Kollára a člena rady Slovenskej lekárskej komory Jaroslava Šima, na ktorej hovorili o celoplošnom testovaní Slovákov na koronavírus. Obmedzenie zdravotnej starostlivosti počas tohto celoslovenského testovania podľa nich neprichádza do úvahy.

12:11 Slovinsko vyhlásilo 30-dňový "epidemický stav" s platnosťou od pondelka, ktorý miestnym úradom umožňuje rýchle zavedenie opatrení proti narastajúcemu počtu nakazených. Vláda sa tak rozhodla na zasadaní, ktoré sa konalo v nedeľu neskoro večer. K rovnakému kroku pristúpila Ľubľana aj 12. marca, pričom toto bezpečnostné opatrenie zostalo v platnosti až do 30. mája.

12:04 Rakúsko za posledných 24 hodín zaznamenalo 1121 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkový počet potvrdených prípadov nákazy v Rakúsku tak dosiahol 66.314. V krajine celkovo vykonali už 1.952.578 testov. V spojitosti s ochorením Covid-19 v krajine zomrelo už 904 osôb.

V rámci nových opatrení bude počet návštevníkov na podujatiach na otvorenom priestranstve obmedzený na 1500 ľudí. Vo vnútorných priestoroch to bude len 1000 osôb. Všetky osoby na kultúrnych podujatiach budú musieť mať vopred pridelené miesto na sedenie.

Rakúska vláda v pondelok oznámila nové opatrenia v súvislosti s pandémiou, ktoré vstúpia do platnosti od piatkovej polnoci.

12:01 Až 62 percent učiteľov si myslí, že vláda nezvláda súčasnú situáciu s pandémiou nového koronavírusu. Polovica oslovených učiteľov druhého stupňa základných škôl sa vyjadrila, že vláda neinformuje o novom koronavíruse pravdivo. Takmer tretina (31 percent) učiteľov si myslí, že očkovanie je prípravou na čipovanie ľudí. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý si dala vypracovať mimoparlamentná strana Spolu a Európska ľudová strana medzi učiteľmi druhého stupňa základných škôl.

Takmer polovica učiteľov sa stavia kriticky aj k spôsobu, akým zvládlo ministerstvo školstva prvú vlnu.

11:55 Vo Fakultnej nemocnici Trnava je aktuálne hospitalizovaných 25 pacientov s ochorením Covid-19, z nich siedmi potrebujú pľúcnu ventiláciu. Zároveň bolo v zariadení pozitívne testovaných päť lekárov, sedem zdravotných sestier, dvaja sanitári a ďalší dvaja zamestnanci zo zdravotníckeho personálu. Informoval o tom referent pre vzťahy s verejnosťou Matej Martovič.

11:44 Slovenská pošta vypláca od pondelka do utorka 27. októbra štátne sociálne dávky vrátane dôchodkov obyvateľom do vlastných rúk v pobočkách pošty alebo priamo na adresu. Vyzýva preto poberateľov týchto dávok, aby pri ich preberaní dôsledne dodržiavali všetky bezpečnostné a hygienické nariadenia. Na vyplácanie sociálnych dávok a dodržiavanie bezpečnostných opatrení budú dohliadať zamestnanci Slovenskej pošty v spolupráci so zamestnancami bezpečnosti a polície.

11:37 Vedúci bardejovských epidemiológov Július Zbyňovský priblížil situáciu v pôsobnosti tamojšieho regionálneho úradu, informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva s tým, že Bardejov sa v uplynulých týždňoch opakovane zaradil medzi lokality s najvyšším podielom nových prípadov na území Slovenska.

11:20 Slovenská lekárska komora je k organizovaniu celoplošného testovania obyvateľstva skôr skeptická, hoci získané dáta považuje za dôležité. Ako povedal prezident komory Marian Kollár, takáto akcia, takéhoto rozsahu pri celoplošnom testovaní obyvateľstva je najväčšou logistickou akciou, akú kedy Slovensko zažilo, a to nielen rozsahom, ale predovšetkým krátkosťou času, ktorý máme. "Termín o dva týždne je maximálne šibeničný, ak nechceme použiť výraz nereálny," povedal Kollár.

11:12 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 11. hodine.

11:01 "Dnes ráno som navrhla zvolanie Bezpečnostnej rady štátu v súvislosti so zámerom vlády na plošné testovanie," informovala na Facebooku prezidentka Zuzana Čaputová. "Bude ma zaujímať nielen prepracovanosť konceptu, ale aj stav príprav na plošné testovanie. Najmä to, či je takéto testovanie realizovateľné bez negatívneho dopadu na poskytovanie zdravotnej starostlivosti pacientom, keďže si plošné testovanie vyžiada nemalý počet zdravotníkov," vysvetlila.

10:47 "Na zajtra zvolávam Bezpečnostnú radu SR. Situácia je vážna a stojíme pred kľúčovým bojom, ktorý musíme nielen zvládnuť, ale aj vyhrať," napísal premiér Igor Matovič na Facebooku.

10:44 Slovensko čaká celoplošné testovanie na koronavírus. O tom, či je to dobrý nápad, sme sa rozprávali s popredným slovenským vedcom a prednostom Ústavu molekulárnej biomedicíny na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave Petrom Celecom.

10:35 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom vo svete v pondelok presiahol 40 miliónov. Vyplýva to z výpočtov tlačovej agentúry AFP, ktorá vychádzala z oficiálnych údajov dostupných k 9.15 h SELČ. Celkovo bolo vo svete zaznamenaných už 40.000.234 prípadov nákazy. Viac ako polovicu infikovaných zaevidovali v troch najpostihnutejších štátoch, v Spojených štátoch (8.154.935), Indii (7.550.273) a Brazílii (5.235.344).

10:31 Poľská vláda chce spustiť prevádzku dočasnej poľnej nemocnice na Národnom štadióne vo Varšave. Dôvodom je rastúci počet prípadov nákazy a preťaženie zdravotníckeho systému. Oznámil to hovorca vlády Piotr Müller. Konferenčné miestnosti štadióna budú transformované na nemocnicu s približne 500 lôžkami pre pacientov s Covid-19, s možnosťou rozšírenia kapacity na 1000 lôžok. Prvé z nich by mali byť k dispozícii už tento týždeň.

10:28 Plošné testovanie bude dôležité hlavne pre školy, učiteľov, žiakov, zamestnancov nemocníc a všetkých ľudí, ktorí nerobia z domu a prichádzajú do kontaktu s inými, uviedol to minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

10:27 V izolácii je od víkendu aj banskobystrický primátor Ján Nosko.

10:22 Počas uplynulých 24 hodín v Maďarsku potvrdili nákazu novým druhom koronavírusu u 1478 ľudí, počet infikovaných v krajine tak stúpol na 47 768. Na komplikácie spôsobené ochorením Covid-19 zomrelo 31 pacientov, informoval v pondelok vládny server koronavirus.gov.hu. Celkový počet úmrtí v krajine tak dosiahol číslo 1173. Z nákazy sa zotavilo už 14.312 ľudí. Aktuálne je infikovaných 32.283 osôb, z ktorých 31 percent je z Budapešti.

10:20 Najviac pozitívnych prípadov pribudlo v Prešovskom kraji (209), nasleduje Žilinský kraj (159), Košický (158), Trenčiansky (104), Trnavský (84), Bratislavský (75), Banskobystrický (49) a Nitriansky (22).

10:15 Z ochorenia Covid-19 sa vyliečilo ďalších 177 pacientov, spolu už 7536. V súvislosti s novým koronavírusom evidujeme na Slovensku 92 obetí.

10:00 Na Slovensku pribudlo 860 nových prípadov nákazy, čo je doteraz najvyššie číslo infikovaných za nedeľu. Celkovo evidujeme 30695 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 5025 testov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:56 Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok je v karanténe. Potvrdil to riaditeľ tlačového odboru Juraj Tomaga.

9:26 India zaznamenala za uplynulých 24 hodín 579 úmrtí na ochorenie Covid-19 spôsobované koronavírusom, čo je najnižší nárast za posledné tri mesiace. Celkovo nákaze v Indii doposiaľ podľahlo 114.610 ľudí. Indické ministerstvo zdravotníctva hlásilo aj 55.722 nových prípadov nákazy, čím sa ich celkový počet v krajine od začiatku pandémie zvýšil na viac než 7,5 milióna.

9:15 Spoločnosť Eurolab Lambda, ktorá dodá štátu skríningové testy na diagnostiku ochorenia COVID-19, nemala v čase uzatvorenia zmluvy so Správou štátnych hmotných rezerv SR žiadne nedoplatky voči Sociálnej poisťovni. Uviedol to podpredseda predstavenstva spoločnosti Viliam Krajčovič.

9:00 Takto vyzerajú testovacie súpravy na COVID-19. Ukázali ich na včerajšej tlačovej konferencii po rokovaní mimoriadnej schôdze vlády SR v súvislosti s celoplošným testovaním obyvateľov Slovenska na koronavírus.

8:55 Koronavírusom sa na svete doteraz nakazilo viac ako 40 miliónov ľudí, pričom jeden milión pribudol za dva dni. Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom prekročil v Spojených štátoch hranicu 8 140 000. Bilancia obetí infekcie sa blíži k hodnote 220-tisíc. Spojené štáty zostávajú najviac zasiahnutou krajinou na svete v počte nakazených aj úmrtí.

8:45 Úrady v Novom Južnom Walese, najľudnatejšom štáte Austrálie, v pondelok oznámili, že v súvislosti s klesajúcim počtom prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 uvoľnia ďalšie opatrenia v oblasti kontaktov medzi osobami.

8:35 V Južnej Kórei sa v pondelok začalo testovanie desaťtisícok zamestnancov nemocníc, opatrovateľských domovov a domovov pre seniorov, ktorého cieľom je zabrániť šíreniu vírusu v týchto zariadeniach.

8:15 Čínska ekonomika zaznamenala v 3. kvartáli výrazné zrýchlenie rastu, napriek tomu zaostala za očakávaniami. Poukázali na to v pondelok zverejnené údaje čínskeho štatistického úradu.

7:50 Manažér cyklistického tímu Bora-hansgrohe Ralph Denk je nespokojný s aktuálnym spôsobom testovania na koronavírus počas prebiehajúceho Giro d'Italia. Povedal to v rozhovore pre agentúru DPA pred pondelňajším druhým dňom voľna a ďalším plošným testovaním účastníkov na podujatí Grand Tour.

"Spoliehame sa stále na testy, ktoré nie sú stopercentné. To je nedbanlivosť. Tu vidím dôvod na kritiku," uviedol 46-ročný nemecký funkcionár. Prvé testovanie prinieslo osem pozitívnych testov a následné odstúpenie dvoch tímov Mitchelton-Scott a Jumbo-Visma.

7:15 Nemecko eviduje 4325 nových prípadov nákazy, informoval o tom  Institut Roberta Kocha. Agentúra DPA uzornila, že víkendové bilancie sú obvykle nižšie, pretože tamojšie úrady neobdržia údaje od všetkých laboratórií. V porovnaní s inými pondelňajšími štatistikami, ale počet infekcií výrazne vzástol, minulý týždeň ich Nemecko oznámilo 2467.

6:30 Čo si myslíte o celoplošnom testovaní vy? Malo by byť dobrovoľné alebo povinné? Má to zmysel a sú antigénové testy účinné? Aj o tom sa v Štúdiu TA3, krátko po 10. hodine porozprávame s popredným vedcom Petrom Celecom.

6:20 Predseda vlády Igor Matovič na včerajšej tlačovej konferencii zdôraznil, že na celoplošné testovanie musí prísť čo najviac ľudí, inak hrozí Slovensku tzv. lockdown.

6:10 Vláda poverila Ozbrojené sily SR prípravou a vykonaním celoštátneho testovania obyvateľov v súvislosti s novým koronavírusom. Vyčlenených má byť do 8000 príslušníkov OS SR. V nedeľu o tom rozhodol vládny kabinet na mimoriadnom rokovaní.

6:08 V Česku zaznamenali v nedeľu 5059 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je dosiaľ najvyšší počet za tento deň v týždni. Vyplýva to z údajov zverejnených v noci na pondelok na webe českého ministerstva zdravotníctva.

6:05 Pozrite si tlačovú besedu po včerajšom mimoriadnom rokovaní vlády. Premiér Igor Matovič, ministri a predseda parlamentu Boris Kollár hovorili o celoplošnom testovaní. Vláda ním poverila Ozbrojené sily SR.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok