Matovič: Otestovať sa musí čo najviac ľudí, inak hrozí lockdown

TA3 SITA TASR
18.10.2020 19:45

Vláda na mimoriadnom rokovaní schválila návrh na celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska starších ako desať rokov. Predseda vlády Igor Matovič na tlačovej konferencii zdôraznil, že na celoplošné testovanie musí prísť čo najviac ľudí, inak hrozí Slovensku tzv. lockdown.

Povinné či dobrovoľné?

Matovič povedal, že počas zasadnutia vlády sa bavili dlho o tom, či bude testovanie povinné alebo doborovoľné, definitívnu odpoveď ešte nemá. Cieľom je identifikovať čo najviac šíriteľov vírusu, poznamenal predseda vlády. "Základ organizačného úspechu sú OS SR," povedal Matovič s tým, že zárukou úspechu dobre zrealizovaných testov sú zas zdravotníci.

Minister obrany Jaroslav Naď po rokovaní vlády oznámil, že plošné testovanie obyvateľov Slovenska do konca októbra pripravia a začiatkom novembra uskutočnia Ozbrojené sily SR. Zároveň ozrejmil, že na túto akciu s názvom Spoločná zodpovednosť nasadia všetkých disponibilných vojakov, hasičov a policajtov. V najbližších dňoch každý starosta a primátor podľa Naďa môže očakávať návštevu, kde budú prebraté detaily. "Dôležitým aspektom bude pilotné testovanie," povedal Naď s tým, že od 24. do 25. októbra sa uskutoční v okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov. "To, čo chystáme teraz, nemá vo svete obdobu," poznamenal šéf rezortu obrany. Viacero krajín podľa neho už pripravuje podobné opatrenia.

Na akciu sa plánuje vyčleniť do 8 tisíc vojakov. Hlavná časť testovania sa uskutoční od 30. októbra do 1. novembra a od 6. do 8. novembra. Pilotné testovanie bude 23. až 25. októbra v okresoch Tvrdošín, Námestovo, Dolný Kubín a Bardejov.

Matovič verí, že armáda dokáže po logistickej stránke proces zorganizovať. "Na to, aby sme boli úspešní, potrebujeme, aby prišlo čo najviac ľudí," povedal predseda vlády. V opačnom prípade sa budú musieť prijať opatrenia ako v Izraeli či Paríži. "Lockdown je jedna možnosť a dvojnásobné pretestovanie obyvateľstva je druhá možnosť," dodal.

Kollár: Testovanie vyvolá hnev

Minister hospodárstva SR Richard Sulík poznamenal, že diskusia o celoplošnom testovaní začala pred tromi týždňami. Zároveň dodal, že strana Sloboda a Solidarita v plnom rozsahu podporuje tento plán a je podľa neho lepší ako iné alternatívy. Rovnako ako ministerka spravodlivosti Mária Kolíková vyzdvihol pilotné testovanie v najviac zasiahnutých okresoch Slovenska. Sulík tvrdí, že je dôležité vedieť, kto je a kto nie je nakazený. "Kto bude nakazený, bude musieť stráviť čas v karanténe. Plne to podporujem," poznamenal Sulík.

Celoplošné testovanie podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára vyvolá veľký hnev obyvateľstva, čo chápe. Tvrdí, že je to posledná možnosť, ako odvrátiť lockdown. Zároveň vyzval opozíciu, aby nerozbíjala spoločnosť, a aby spoločne zatiahli za spoločný povraz.

Odmietajú kritiku o antigénových testoch

Podľa Matoviča sú antigénové testy, ktoré nakúpili na testovanie, spoľahlivé a odmieta kritiku na ne. Zastáva názor, že testy pomôžu identifikovať tých, ktorí môžu ochorenie šíriť ďalej. Dodal, že to, čo nezachytí prvé testovanie, zachytí druhé celoplošné testovanie. Aj šéf štátnych hmotných rezerv Ján Rudolf si stojí za tým, že zazmluvnené testy sú spoľahlivé a že spĺňajú zadané podmienky a špecifikáciu. Minister zdravotníctva Marek Krajčí doplnil, že ak antigénový test nezachytí, že osoba má nízku virologickú nálož, pomôže v tomto prípade rúško, ktoré ochráni ostatných.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko v súvislosti s celoplošným testovaním uviedol, že v teréne by malo byť zhruba 5 tisíc tímov. „Tí budú musieť svoje povinnosti vykonávať nielen dobre, ale aj nad rámec svojho pôsobenia," priblížil Zmeko. Verí, že vojaci budú prví, ktorí podstúpia testovanie. Krajčí dodal, že na zvládnutie tejto akcie by Slovensko malo mať dostatok personálu. „Na Slovensku je 19 tisíc lekárov a 34 tisíc zdravotných sestier a 3200 študentov, ktorých vieme použiť,“ povedal.

Premiér Igor Matovič bude informovať prezidentku Zuzanu Čaputovú o celoplošnom testovaní obyvateľov Slovenska na koronavírus. Ako uviedol na tlačovej konferencii po mimoriadnom rokovaní vlády, prezidentku nemusel informovať o dohode s Ozbrojenými silami SR. Podotkol, že jej funkcia hlavnej veliteľky ozbrojených síl je skôr ceremoniálna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok