Štát mal kúpiť testy od neplatiča, Rudolf vysvetlil problém v TA3

TA3 TASR
18.10.2020 14:33

Predseda Správy štátnych hmotných rezerv Ján Rudolf tvrdí, že firma Eurolab Lambda, ktorá má dodať štátu desať miliónov antigénových testov, dlh v Sociálnej poisťovni zaplatila a až potom sa s ňou podpísala zmluva. Uviedol to v našej relácii V politike v reakcii na vyjadrenia mimoparlamentnej strany Spolu.

Kde nastala chyba?

Strana Spolu tvrdí, že štát uzatvoril zmluvu na nákup testov na plošné pretestovanie obyvateľov s firmou, ktorá má nedoplatky v SP. Rudolf uviedol, že keď začali obstarávať, v priamom rokovacom konaní oslovili viacero firiem. Išlo o skoro 20 firiem, ktoré dodávajú zdravotnícky materiál. "Podmienkou bolo, aby boli zapísané v zozname hospodárskych subjektov," uviedol predseda SŠHR.

Tento register podľa neho prevádzkuje Úrad pre verejné obstarávanie a verejný obstarávateľ ani dodávateľ nemôže spochybňovať údaje v tomto registri. "Firma je zapísaná v zozname hospodárskych subjektov. Verejný obstarávateľ, v tomto prípade SŠHR, nie je povinný overovať údaje z toho registra," povedal Rudolf. Ak sa podľa neho stane, že má obstarávateľ nejakú pochybnosť, má právo požiadať o vysvetlenie.

"My sme takéto právo využili, keďže sme zistili, že daná firma má nedoplatky na sociálnom poistení. Žiadali sme vysvetlenie. Firma povedala, že sa stala nejaká technická chyba a nedoplatok uhradí," dodal Rudolf s tým, že to bolo pred podpisom zmluvy. Ako tvrdí, zmluvu s nimi uzavrel, až keď bol nedoplatok vyplatený. "Ja som podpísal zmluvu s firmou, ktorá nemala nedoplatky v SP," uviedol predseda SŠHR.

Rozhodovala cena i kvalita

Rudolf tvrdí, že celý proces prebiehal v dôvernom režime. Dôvody sú podľa neho jednoduché. "Situácia na svetovom trhu s testami je veľmi komplikovaná a ťažká a nechceli sme dopustiť, aby sa stalo to, čo pri prvej vlne, aby boli sklady prázdne," povedal Rudolf. Poznamenal, že niekedy dochádzalo aj k takým prípadom, že niektoré štáty mali zdravotnícky materiál zaplatený v lietadle a niekto ho preplatil a lietadlo sa obrátilo vo vzduchu a pristálo v inej krajine.

Pri výbere dodávateľskej firmy testov na celoplošné testovanie podľa slov Rudolfa rozhodovala cena, kvalita a termín dodania. Bližšie informácie chce prezentovať na tlačovej konferencii po nedeľnom mimoriadnom rokovaní vlády. SŠHR majú podľa Rudolfa k dispozícii 500.000 kusov antigénových testov, ktoré boli nakúpené na základe uznesenia vlády z 23. septembra. Rudolf potvrdil, že prvých 100.000 už bolo distribuovaných pre domovy sociálnych služieb. Rudolf povedal, že SŠHR je pripravená vyskladňovať testy na základe požiadaviek jednotlivých orgánov krízového riadenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok